1/7/22

Η 1η Ιουλίου στην Ιστορία

 Η 1η Ιουλίου είναι η 182η ημέρα του έτους , Έμειναν 183 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 


 552 . Κατά τον Γοτθικό Πόλεμο, έγινε η Μάχη ή μάχη των Ταγινών (Βουσταγαλλώρωτων), στην Ούμπρια της Ιταλίας, κατά την οποία ο ρωμαϊκός στρατός του Βυζαντίου που διοικούσε ο Ναρσής (25.000) νίκησε τους Οστρογότθους υπό τον βασιλιά Τωτίλα που σκοτώθηκε στη μάχη. Οι Οστρογότθοι έχασαν 6.000 - 7.000 άνδρες. 

1097. Η Μάχη του Δορυλαίου: Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α' του Τάραντα νικήσαν τους Σελτζούκους του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄. 

 1431. Ο κοντόσταβλος της Καστίλης Άλβαρο ντε Λούνα νίκησε τον Εμίρη της Γρανάδας Μωάμεθ Θ’ αλλά δεν κατάλαβε την Γρανάδα. Μετά από αυτή τη μάχη, Ιωάννης Β΄ της Καστίλης αναγνώρισε ως σουλτάνο της Γρανάδας τον εγγονό του Μωάμεθ Γιουσούφ. 

1523. Κάηκαν στην πυρά στις ‎‎Βρυξέλλες οι δύο πρώτοι ‎‎Λουθηρανοί‎‎ μάρτυρες . Οι μοναχοί Γιάν βαν Εσσεν και Χέντρικ Βος

1526. Οι εξεγερθέντες Γερμανοί αγρότες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις της Σουηβικής Ένωσης στη μάχη της λίμνης Ζελ στις Αυστριακές Άλπεις.


1569 . Υπογράφηκε η Ένωση του Λούμπλιν με την οποία δημιουργήθηκε το δυαδϊκό βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία της Πολωνίας) ήταν δυϊκό κυρίαρχο βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Ήταν το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο πολυπληθή κράτη στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα., με έκταση 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό πολυεθνικό, συνόλου 11 εκατομμυρίων .

1618.Στέψη του Φερδινάνδου Β', ως βασιλιά της Ουγγαρίας.

1644 . Κατά τον τριακονταετή πόλεμο έγινε η 4η Ναυμαχία του Κόλεμπεργκ στην οποία ο στόλος της Δανίας που διοικούσε βασιλιάς Χριστιανός Δ , νίκησε τον σουηδικό, του οποίου ο διοικητής σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Χριστιανός έχασε το μάτι του. 
 1655. Ο σουηδικός «κατακλυσμός» έπεσε πάνω στο κεφάλι των Πολωνών.           Ο σουηδικός στρατός υπό τον Καρόλο X εισέβαλε στην Πολωνία και κατέλαβε το Ντιναμπούργκ, αρχίζοντας τον δεύτερο Βόρειο πόλεμο. Σύμφωνα με Πολωνούς ιστορικούς οι Σουηδοί εισβολείς λεηλάτησαν και κατέστρεψαν 188 πόλεις και κωμοπόλεις, 81 κάστρα και 136 εκκλησίες και αποκόμισαν λεία που υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια ζλότι εκείνης της εποχής. 
 1661. Σε ένα χωριό στην Εσθονία υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του ρωσο-σουηδικού πόλεμου . (1656-1658). Με βάση τους όρους της Συνθήκης, Ρωσία επέστρεψε στη Σουηδία όλα τα καταληφθέντα οι συλλήφθείες εδάφη και επιπλέον, όλα τα σκάφη που ναυπηγήθηκαν για την πολιορκία της Ρίγας καταστράφηκαν . 

1698.  Ο Πέτρος ο Μέγας ίδρυσε  το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου με μέλη όσου πρόσφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Πατρίδα.

 1807. Στις 19 Ιουνίου/1η Ιουλίου διεξήχθη η ναυμαχία του Άθω ανάμεσα στον τουρκικό και τον ρωσικό στόλο υπό τον ναύαρχο Ντιμίτρι Σενιάβιν .

1810. Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης αποφάσισε να παραιτηθεί από το Στέμμα της Ολλανδίας.Πυρκαγιά της αυστριακής πρεσβείας στο Παρίσι

1815. Δεκατρείς ημέρες μετά το Βατερλώ και εννέα ημέρες μετά την παραίτηση του Ναπολέοντα έγινε η Μάχη του Ροκενκούρ .Ηταν  η τελευταία μάχη που κέρδισε ο αυτοκρατορικός Στρατός  , πριν από την υπογραφή της ανακωχής, Οι Γάλλοι υπό την διοίκηση  του Λουδοβίκο Νικολά Νταβούτ συνέτριψαν την εμπροσθοφυλακή των Πρώσων από 6000 άνδρες που πήγαιναν για το Παρίσι. Οι Πρώσοι  είχαν 700 νεκρούς και περισσότεροι από 400 πιάστηκαν αιχμάλωτοι 
.

1820. Ορισμένες μονάδες του Στρατού των Βουρβόνων στη Νώλα της Καμπανίας υπό τους νεαρούς αξιωματικούς Μικέλε Μορέλι και Τζιουζέπε Σαλβιάτι επαναστάτησαν εναντίον της κυβέρνησης του Φερδινάνδου και απαίτησαν ένα σύνταγμα, όπως αυτό της Ισπανίας. 

 1821.22 οπλαρχηγοί αναγνώρισαν στο στρατόπεδο των Τρικόρφων τον Δημήτριο Υψηλάντη ως αρχιστράτηγο και του ανέθεσαν την αρχηγία της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ προκρίτων και του Υψηλάντη σχετικά με το θέμα της οργάνωσης και διοίκησης των πολιτικών και στρατιωτικών πραγμάτων. 

1823. Διακήρυξη του σχηματισμού της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Επαρχιών της Κεντρικής Αμερικής από την οποία το 1839 αναδυθήκαν ως ανεξάρτητες δημοκρατίες η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα.

1828. Άρχισε η λειτουργία της Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Ναυπλιο με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», ,με Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ιδρύσεως της υπογράφηκε , στις 21 Δεκεμβρίου 1828.

1839. Πέθανε ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μαχμούντ Β ́ που βασίλευσε από το 1808 μέχρι το θάνατό του το 1839.
1862. Ιδρύθηκε η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη
1887. Άρχισε να λειτουργεί στο Βελιγράδι στο σπίτι του καθηγητή Μίλαν Νεντελίκοβιτς. ο πρώτος αστρονομικός και μετεωρολογικός σταθμός στη Σερβία. 1890. Η Γερμανικής Αυτοκρατορία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπόγραψαν τη Συνθήκη των αποικιών στο Βερολίνο.

1900. Ο αρχιδούκας Φραντς Φερδινάνδος, διάδοχος του αυστριακού θρόνου, παντρεύτηκε την κοντέσα Σοφία Χότεκ
1904. Στο Σεντ Λούις άρχισαν οι θερινοί Ολυμπιακούς Αγώνες 1909. Τη νύχτα της 1ης/14 Ιουλίου 1909 έγινε στην περιοχή της Αμαλιάδας καταστρεπτικός σεισμός που κατέστρεψε το χωριό Χάβαρι. Οι νεκροί ήταν 25. Ο γεωλόγος που εξέτασε το έδαφος υπέδειξε καταλληλότερο έδαφος για να ξανακτιστεί το χωριό στη θέση Μηλίτσες 1 χμ. νοτιότερα του παλιού. Ο παλιός οικισμός ονομάστηκε Παλιοχάβαρι.

1913. Την 1η/14η Ιουλίου το 21ο σύνταγμα πεζικού της 7ης μεραρχίας απελευθέρωσε μετά από αγώνα την Δράμα.

1916 . Κατά πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ, σκοτώθηκαν 19.240 στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στρατού και 38.000 τραυματίστηκαν.

1921. Ιδρύθηκε στη Σαγκάη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που το 1949 πήρε την εξουσία.
1931 . Επίσημα εγκαίνια του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Μιλάνου.
1936. Η Χιτλερική Νεολαία έγινε κρατική οργάνωση, και έγινε υποχρεωτική η συμμετοχή για όλους τους νέους  Άριας καταγωγής.

1938. Υπογράφηκε  η δεύτερη σοβιετική-κινεζική συνθήκη βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, έλαβε πρόσθετο δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. ως βοήθεια για απόκρουση  της ιαπωνικής επιθετικότητας. Η  Σοβιετική Ένωση είχε ήδη χορηγήσει στην Κίνα άλλα 50 εκατομμύρια  τέσσερεις μήνες νωρίτερα.Με τα 100 εκατομμύρια που έλαβε, η Κίνα αγόρασε περισσότερα από 460 αεροσκάφη, περίπου 100 άρματα μάχης, και περίπου 700 πυροβόλα από τη Σοβιετική Ένωση.



1942. Οι Γερμανοί , μετά από οκτώ μήνες πολιορκία, κατέλαβαν την Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στην Αίγυπτο άρχισε η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
Η Ιταλική Σομαλία έγινε ανεξάρτητη και ενώθηκε με τη Σομαλιλάνδη, τερματίζοντας την ιταλική διοίκηση.

1955.Η ελληνική κυβέρνηση δείχτηκε να συζητήσει το Κυπριακό  στην τριμερή με Αγγλία και Τουρκία. Ο Μακάριος ζήτησε Αυτοδιάθεση. Οι Τούρκοι πυροβόλησαν Έλληνες αλιείς στον Εβρο.

1958. Υψώθηκε  η σημαία του Σοβιετικού Ναυτικού στο πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-3.

1963. Ανακοινώθηκε η αγορά του Σκορπιού από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο πρώην διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1964. Η Τουρκία κατάργησε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου.

1965. Ξεκίνησε η Κρίση των Ιουλιανών. Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά να παραιτηθεί και εκείνος αρνήθηκε με την πλήρη κάλυψη των ανακτόρων.

1966 . Πραγματοποιήθηκε η « Ολομέλεια του Μπριόνι» της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών κατά την οποία καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του και διαγράφηκε από την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, ο Αλεξάνταρ Ράνκοβιτς με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, της προετοιμασίας πραξικοπήματος, της δημιουργίας προσωπικού μηχανισμού στις Μυστικές Υπηρεσίες (UDBA) και της υπόθαλψης του Σέρβικου Εθνικισμού. Μαζί του διαγράφηκε και το μέλος του ΚΚ Σερβίας Σβέτισλαβ Στεφάνοβιτς.
 Η Γαλλία αποσύρθηκε από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

1968 . Υπογράφηκε στη Γενεύη από περίπου εξήντα χώρες η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

1969. Το Κοινοβούλιο της Δανίας κατάργησε τη λογοκρισία των ενηλίκων και απελευθέρωσε την πορνογραφία.

1972 .Ο Ανδρέας Μπάαντερ , ο Γιαν-Καρλ Ράσπε και ο Χόλγκερ Μάινς της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, συνελήφθησαν στη Φρανκφούρτη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας άρχισε η σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.



1974.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και τον περιορισμό του αριθμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.


1991 . Σε συνάντηση στην Πράγα, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν της διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Στο Βελιγράδι, με την παρουσία της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,
ο Κροάτης Στιέπαν Μέσιτς ανέλαβε Πρόεδρος της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας. Με την ιδιότητα αυτή, ο Μέσιτς παρέμεινε επισήμως 3 μήνες, και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο της Κροατίας είπε : «Νομίζω ότι , η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πια!».

1995. Σε δύο φορές ισόβια καταδικάστηκαν οι σατανιστές Ασημάκης Κατσούλας και Μάνος Δημητροκάλλης. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε η Δήμητρα Μαργέτη.


2009 . Τα Σουηδικά έγιναν η επίσημη γλώσσα της Σουηδίας
2013. Η Κροατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2015. Σε καθεστώς καθυστερήσεως πληρωμών έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF έληξε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα.
-Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κάλεσε τους πολίτες ο Τσιπρόφσκι , επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβερνήσεως, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε.                                                         Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα αποκατέστησαν  επίσημα τις διπλωματικές τους σχέσεις.

2020. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος γα την τροποποίηση ου ρωσικού συνάγματος. Ψήφισε 67,88% και υπέρ τάχθηκε το 77.92%. κατά ήταν το 21,27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: