5/2/23

Η 5η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 5η Φεβρουαρίου είναι η 36η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 329 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους

1180. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Αύγουστος ο Β' συνέλαβε τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στο Παρίσι και φορολόγησε με 15000 ασημένια νομίσματα τους εβραίους εμπόρους του Παρισιού για την απελευθέρωση τους. 

1204. Στην πολιορκημένη από τους σταυροφόρους Κωνσταντινούπολη , ο Αλέξιος Δούκας, ο επιλεγόμενος Μούρτζουφλος, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με το όνομα Αλέξιος Ε΄, ως σύζυγος της θυγατέρας του Αλεξίου Γ Ευδοκίας, και με την υποστήριξη της μητέρας της, Ευφροσύνης Δούκαινας Καματερίνας.

1265 . Ο Γκυ Φωσουά εκλέχτηκε από ένα κονκλάβιο που διεξήχθη στην Περούτζια και διήρκεσε τέσσερις μήνες, ως ο 183ος Πάπας με το όνομα Κλήμης Δ΄και διαδέχτηκε τον Ουρβανό Δ΄. Ο Γκυ Φωσουά ήταν επιτυχημένος στρατιώτης και νομικός και ήταν γραμματέας του Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας, χάρη στην επιρροή του οποίου έγινε καρδινάλιος.

1286. Ο Φίλιππος ο Ωραίος στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρεμς .Ήταν βασιλιάς της Γαλλίας από 1285 έως 1314.

1369. Οι Ευγενείς της Γασκώνης στο Συμβούλιο της Σαόρ έδωσαν όρκο πίστης στον Κάρολο Ε΄ τον Σοφό, του Οίκου των Βαλουά δηλώνοντας ότι «ακόμη και κάτω από την αγγλική κατοχή ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν γαλλική καρδιά» . Ο Κάρολος κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Εδουάρδου του Γούντστοκ.


1494. Ο Ιβάν Γ΄ Βασίλιεβιτς ο Μέγας Πρίγκιπας της Μοσχοβίας υπέγραψε «αιώνια ειρήνη» με το Μέγα Δούκα της Λιθουανίας Αλέξανδρο.

1500. O Λουδοβίκος Σφόρτσα, με Ελβετούς και Γερμανούς Μισθοφόρους, ανακατέλαβε το Μιλάνο.
1535. Το Κοινοβούλιο του Παρισιού, ψήφισε τον πρώτο ειδικό νόμο για τους φτωχούς, που ψηφίστηκε στη Γαλλία.

1555. Ο Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , κήρυξε την έναρξη των εργασιών του «Ράιχσταγκ του Άουγκσμπουργκ» που είχε σαν στόχο την αναδιοργάνωση των πολιτικο-θρησκευτικό σχέσεων στην Αυτοκρατορία και οδήγησε στην «ειρήνη του Άουγκσμπουργκ».

1556. Η διάσκεψη της Βοσέλ κατέληξε σε εκεχειρία για πέντε χρόνια, ανάμεσα στον Κάρολο Κουίντο και τον Ερρίκο Β της Γαλλίας. Μετά την παραίτηση του Καρόλου υπέρ του Φίλιππου Β΄ της Ισπανίας , η συνθήκη καταγγέλθηκε και το επίκεντρο του πολέμου μετατοπίστηκε από την Ιταλία στη Φλάνδρα.

1573. Εκτέλεση στο Ζάγκρεμπ του ηγέτη της εξέγερσης των Κροατών και Σλοβένων Αγροτών Ματία Γκούμπες.

1576. Ο Ερρίκος Δ΄ της Ναβάρρας που δραπέτευσε από το Παρίσι , αποκήρυξε τον Καθολικισμό, στο Τουρ, αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ουγενότων. Έτσι ξεκίνησε ο Πέμπτος Θρησκευτικός Πόλεμο της Γαλλίας.

1597. Οι Ιάπωνες για να αντιμετωπίσουν τους Ιησουίτες που κατάφεραν να μεταστρέψουν στον χριστιανισμό κάπου 300.000 Γιαπωνέζους, σταύρωσαν στο Ναγκασάκι 26 Καθολικούς. Τρεις πορτογάλους Ιησουίτες, έξι ισπανούς Φραγκισκανούς και 17 Ιάπωνες.
Ο Πάουλο Μίκι που ιάπωνας ιησουίτης συνελήφθη στο Κιότο που λειτουργούσε ως καθολικός ιεραπόστολος υποχρεώθηκε εξαναγκάστηκε, να βαδίσει τα 966 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Κιότο από το Ναγκασάκι, όπου και σταυρώθηκε.

1626. Οι Ουγενότοι και η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψαν την ειρήνη της Λα Ροσέλ, με την οποία ο Ρισελιέ εγγυήθηκε ότι το Μονπελιέ και η Λα Ροσέλ θα παρέμεναν οχυρά των Προτεσταντών για την ασφάλειά τους.

1638. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, ο στρατός των Σουηδών Προτεσταντών υπό τον Βερνάρδο της Σαξ-Βαϊμάρης άρχισε την πολιορκία της αυτοκρατορικής πόλης Ράινφέλντεν στη Βάδη.

1679. Στις 26 Ιανουαρίου/ 5 Φεβρουαρίου ,οι εκπρόσωποι του Λεοπόλδου Α της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , υπέγραψαν με τους εκπροσώπους του Λουδοβίκου ΙΔ τη συνθήκη Ειρήνης του Νιμάγκεν με την οποία απέκτησε το Φρανς-Κομτ,, το Καμπραί, την Βαλενσιέν , την Αλσατία, τη Σενεγάλη και τη Γαλλική Γουιάνα. Το Κολμάρ αποδόθηκε στη Γαλλία και αποτέλεσε «Βασιλική Γαλλική πόλη».

1690. Υπογράφηκε στο Σίμπιου η συνθήκη μεταξύ του ηγεμόνα της Μολδαβίας Κωνσταντίνου Καντεμίρ και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία εκπροσωπούσε ο στρατηγός Ντόναλντ Χάισλερ. Η Συνθήκη της 5/15 Φεβρουαρίου 1690 εγγυάτο την κληρονομική διαδοχή της οικογένειας Καντεμίρ στον θρόνο της Μολδαβίας και τη μη επιβολή της καθολικής θρησκείας. Συμφωνήθηκε ακόμα η αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση πολωνικής εισβολής. Η Μολδαβία ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει στους αυτοκρατορικούς 50.000 χρυσά νομίσματα.

1782. Στην πολιορκία της Μινόρκας ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκριγιόν με τον εφεύρημα της προσωρινής αιχμαλωσίας αποδέχτηκε την παράδοση του Μάρρει.

1783 .Στην Καλαβρία ξεκίνησε μια σεισμική ακολουθία που κράτησε μέχρι τον Μάρτιο καταστρέφοντας 300 χωριά και πόλεις και προκαλώντας 32000-50000 θύματα.

1798. Με αφορμή το φόνο από τον όχλο της Ρώμης, του Γάλλου στρατηγού Μαδουρίν-Λεονάρντ Ντυφό στις 27 Δεκέμβρη 1797, διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ιταλίας στρατηγός Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ διέταξε την είσοδο των Γάλλων στην Αγία Πόλη.

1800. Στο Λονδίνο, ο Πιτ ανησυχώντας από τη δραστηριότητα των ιρλανδών πατριωτών, πέρασε νόμο για την καταστολή τους.

1810. Στον πόλεμο της Ιβηρικής άρχισε η πολιορκία του Κάντιθ από το γαλλικό στόλο που κράτησε μέχρι τον Αύγουστο του 1812. Ο Ναπολέοντας επανέφερε τη λογοκρισία και δήλωσε ότι «το δικαίωμα εκτύπωσης δεν είναι ένα από τα φυσικά δικαιώματα»."

1813. Το Λανταγκ της ανατολικής Πρωσίας, υπό την ηγεσία του Χανς φον Άουζερμπαχ και με πρωθυπουργό τον Στάιν εξεγέρθηκε ενατίον του Ναπολέοντα και ζήτησε από το βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον Γ΄ να συμμαχήσει με τη Ρωσία.

1817. Στη Γαλλία πέρασε η εκλογική ,μεταρρύθμιση. Δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνδρες από 30 ετών εφόσον πληρώνουν 300 φράγκα σε φόρους.

1818 . Ο Ζαν Μπατίστ Ζυλ Μπερναντότ έγινε βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ως Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης.

1822. Μετά από σύντομη συμπλοκή , στις 24 Ιανουαρίου/5 Φεβρουαρίου σκοτώθηκε στα Ιωάννινα από τον απεσταλμένο του Χουρσίτ πασά, Κιοσέ Μεχμέτ, που δήθεν έφερνε το χαρτί της αμνηστίας, ο Αλή Πασάς. Το πτώμα του αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε ταριχευμένο από τον Χουρσίτ στην Κωνσταντινούπολη. Το ακέφαλο σώμα ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο εντός του Σεραγιού, στο Ιτς Καλέ, κοντά στο Φετιγιέ Τζαμί.

1827. τη νύκτα της 5 /17 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι του Ομέρ Πασά της Καρύστου που πολιορκούσαν τον Καραϊσκάκη, τους αδελφούς Μπότσαρη και Κουτσονίκα, τον Γιώργο Δράκο και άλλους, στο Δίστομο άρχισαν να υποχωρούν αλλά έγιναν αντιληπτοί και οι άνδρες του Καραϊσκάκη τους καταδίωξαν. Από τους Τούρκους που εγκατέλειψαν σκηνές, πολεμοφόδια, τροφές, ακόμη κι ένα κανόνι σκοτώθηκαν ογδόντα. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δύο. Σαν αποτέλεσμα της μάχης στο Δίστομο που κράτησε 14 ημέρες , αλλά και εξαιτίας του δριμύτατου χειμώνα που είχε ενσκύψει, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους οι τουρκικές φρουρές που στάθμευαν στο φρούριο των Σαλώνων , στη Δαύλεια, και στη Μονή της Ιερουσαλήμ.

1831. Ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση στο Δουκάτο της Μοντένα. Σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, οι Φιλελεύθεροι πήραν την εξουσία σε όλη την κεντρική Ιταλία.

1852. Άνοιξε για το κοινό το νέο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.



1867. Υπογράφηκε η Αυστρο-Ουγγρική συμφωνία για τη δημιουργία της Αυστρο-Ουγγαρίας ως δυαδικού Κράτους με την οποία η Τρανσυλβανία και το Μπάνατ ενσωματώθηκαν στην Ουγγαρία, χάνοντας την αυτονομία τους.

1871. Ο Βασίλι Λέφσκι εστειλε επιστολές στον Φίλπ Τότου στην Οδησσό και στον Παναγιώτ Χίτοβ στο Βελιγράδι, και τους καλούσε να συμμετέχουν ενεργά στην ΕΜΕΟ.


1878. Στις 5/17 Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκε στο όρος Βουρινό, νοτίως της Κοζάνης, στην τουρκοκρατούμενη, Δυτική Μακεδονία που εξεγέρθηκε διαμαρτυρόμενη κατά των Μεγάλων Δυνάμεων, δύναμη 500 περίπου ανδρών υπό τον οπλαρχηγό Ιωσήφ Λιάτη και τον αξιωματικό Κωνσταντίνο Δημητριάδη με σκοπό την κήρυξη επανάστασης κατά της παραχώρησης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.
Στην Ρωσία, η αναρχικιά Βέρα Ιβάνοβνα Ζασούλιτς πυροβόλησε και τραυμάτισε το Συνταγματάρχη Φιοντόρ Τρεπόφ, στις 24 Ιανουαρίου / 5 Φεβρουαρίου 1878. Στην μεγάλης δημοσιότητας δίκη της, οι φίλα προσκείμενοι ένορκοι έκριναν την Ζασούλιτς αθώα.

1885 . Τα Ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι της Μασάουα στην Ερυθρά θάλασσα στα παράλια της Ερυθραίας.

1889. Ο Φερδινάνδος της Βουλγαρίας εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας να αγοράσει όπλα για τον πρώτο βουλγαρικό Στρατό.

1909. Η Ρωσία αναγνώρισε την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας την Βουλγαρία.

1913. Οι Έλληνες αεροπόροι Μιχαήλ Μουτούσης και Αριστείδης Μωραϊτίνης εκτέλεσαν την πρώτη αποστολή αεροναυτικής συνεργασίας , με ένα υδροπλάνο Farman MF.7.

1916 .Απελευθέρωση της Τραπεζούντας από τις ρωσικές δυνάμεις .

1917 . Το Μεξικό υιοθέτησε το επαναστατικό ομοσπονδιακό σύνταγμα .

1918. Το βρετανικό οπλιταγωγό «Tuscania» που μετέφερε αμερικανούς βυθίστηκε στα ανοικτά της Βόρειας Ιρλανδίας ,από το γερμανικό υποβρύχιο UB 77. Στη Ρωσία το Συμβούλιο των Κομισάριων εξέδωσε διάταγμα για το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και του σχολείου από την εκκλησία.
1919. Γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου,

1923.Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας για την επαρχία του Κεμπέκ με -54 βαθμούς Κελσίου.

1939. Στον Ισπανικό Εμφύλιο μετά την παράδοση της Βαρκελώνης, παραδόθηκε και η Χιρόν, στις δυνάμεις του Φράνκο ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός αναλαμβάνοντάς και επίσημα την διακυβέρνηση της Ισπανίας.

1941. Στην ανατολική αφρικανική εκστρατεία ξεκίνησε μία από τις πιο σημαντικές μάχες του θεάτρου της Ανατολικής Αφρικής την επίθεση των Συμμάχων κατά των Ιταλών για την κατάληψη του Κέρεν, του φρουρίου άμυνας των Ιταλικών δυνάμεων στην Ερυθραία . Στην μάχη με τους Γάλλους συμμετείχε και ο Χριστόδουλος Τσιγάντες.

1942. Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη του 1942 στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων.

1943. Στο εργοστασίο Μαλτσινιώτη ( ΠΥΡ-ΚΑΛ) έγινε η δίκη των σαμποτέρ του δικτύου του Γεώργιου Ιβάνοφ ενώπιον όλου του προσωπικού. Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό στρατοδικείο: Δι’ αποφάσεως του παρά τω Γερμανώ Στρατιωτικώ Διοικητή της Νοτίου Ελλάδος Στρατοδικείου, καταδικάστηκαν την 5ην Φεβρουαρίου 1943 εν συνεδριάσει διεξαχθείσης παρουσία ολοκλήρου του προσωπικού του γερμανικού στρατιωτικού εργοστασίου εν Αθήναις, εις θάνατον, Έλληνες εργάται λόγω σαμποτάζ βαρείας μορφής επί αεροπορικών κινητήρων…».
Οι εκτελεσθέντες ήταν οι: Αλεβιζάκης Ηλίας, 19 χρονών, από το Νέο Κόσμο Βαρκάδος Αυρήλιος, 26 χρονών, από την Ηλιούπολη, μέλος του ΚΚΕ Ιωαννίδης Βασίλης, 21 χρονών, από τον Υμηττό, μέλος του ΚΚΕ. Στη Χάγη, πυροβολήθηκε μέσα στο διαμέρισμα του Σχέβενινγκεν , από την Ολλανδική Αντίσταση, ο «διοικητής» της Ολλανδικής Εθελοντικής Λεγεώνας, Χέντρικ Σίφαρντ .Από τον Μάιο του 1929 έως τον Μάιο του 1934, ήταν Αρχηγός του Ολλανδικού Γενικού Επιτελείου.

1955. Στη Γαλλία έπεσε η κυβέρνηση Μεντές-Φράνς.

1958. Ενώ εμφανίστηκε το νεο αγγλικό σχέδιο για το Κυπριακό οι Τούρκοι διέδωσαν οτ οι Αμερικανοί ευνοούν την διχοτόμηση.  Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας. Μετά από σύγκρουση κατά τη διάρκεια άσκησης, με ένα μαχητικό αεροσκάφος f-86 , στα ανοικτά των ακτών της Σαβάννα στην Τζόρτζια, ένα βομβαρδιστικό B-47 απέρριψε μια βόμβα υδρογόνου χωρίς πυρηνικό πυροκροτητή. Η βόμβα δεν βρέθηκε ποτέ.


1959. Μετά από μυστικές διαβουλεύσεις με την Μεσολάβηση της Βρετανίας άρχισαν στη Ζυρίχη συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Καραμανλή, Αβέρωφ, Μεντερές και Ζορλού για το «Κυπριακό».

1962. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ ανακοίνωσε ότι η Αλγερία έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ανεξάρτητο έθνος που θα έχει φιλική συνεργασία με τη Γαλλία.

1965 .Στην Ελληνική Βουλή οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου ψήφισαν την παραπομπή των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Παναγή Παπαληγούρα και Νικόλαου Μάρτη σε ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της ηλεκτροδότησης της Πεσινέ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Την πρόταση καταψήφισαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλιάς και Σταύρος Κωστόπουλος.
1966. Στις 4 και τρία λεπτά το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου, άρχισαν οι σεισμοί της Ευρυτανίας . Εννέα λεπτά μετά το πρώτο χτύπημα έγινε ο δεύτερος σεισμός και την καταστροφή ολοκλήρωσαν δύο αλλεπάλληλες δονήσεις λίγο πριν από τις 5.
Όταν ξημέρωσε οι Αρχές διαπίστωσαν ότι δεκαπέντε χωριά είχαν καταστραφεί. Συνολικά, 1.453 σπίτια και οι άστεγοι ξεπερνούσαν τους 5.000. Μόνο μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της, ενώ οι τραυματίες δεν ξεπερνούσαν τους πενήντα.Οι κάτοικοι της περιοχής το απέδωσαν στην «υποχθόνιον βοή» που προηγήθηκε του σεισμού και τους ειδοποίησε να βγουν από τα σπίτια τους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε την «Κατάργηση του καθεστώτος της φεουδαρχίας» που επικρατούσε στην Ένωση Κέντρου, «ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα προδώσει την εντολή του λαού» .

1968. Στο Βουκουρέστι άρχισε η 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ. Στον Πόλεμο του Βιετνάμ ξεκίνησε η Μάχη της Κε Σαν,

1969.Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέχτηκε ως ο επικεφαλής της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

1970. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο τιμάριθμο από όλα τα κράτη-μέλη του, και οι τιμές παρουσίασαν μεταξύ 1967 και 1969 αύξηση μόλις 2%. Ο Μακαρέζος ανακοίνωσε ότι στο ίδιο διάστημα οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 22%.

1978. Ενθρονίστηκε στον καθεδρικό ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς ο Μητροπολίτης Καλλίνικος.

1979 .Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ανακήρυξε το Ιράν ως ισλαμικό κράτος.

1982. Στην Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ο Καγκελάριος Σμιτ επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης λαμβάνοντας 269 ψήφους έναντι 224.

1983. Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής του 1981. Ο πληθυσμός της Ελλάδος ήταν 9.740.411 άτομα.

1985 . Η Ισπανία άνοιξε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

1988 . Στη Μόσχα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Δίκης με την οποία καταδικάστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν ο Νικολάι Μπουχάριν, Αλεξέι Ρίκοφ. Στη συνέχεια, έγινε μετά θάνατον αποκατάσταση.

1991.Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στο Όρος Όθρυς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων ξεκίνησαν αποχή από τα μαθήματα, απαιτώντας να αποσυρθεί το όνομα του Χότζα από την πρόσοψη του ιδρύματος και την παραίτηση πολλών υπουργών.

1994. Η χορογραφία της Μερκάλε στο Σεράγεβο. Οι μουσουλμάνοι και οι Σύμμαχοι τους σκότωσαν 68 πελάτες και τραυμάτισαν 200 με πυροδότηση βόμβας που ειχε τοποθετηθεί στην Λαϊκή «Μερκάλε». Αμέσως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έδωσαν τελεσίγραφο στους Σέρβους της Βοσνίας, υπό την απειλή βομβαρδισμού των θέσεων τους για την εντός δέκα ημερών απόσυρση των βαρέων όπλων στα 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Σεράγεβο.

1996 .Οι αρχές στο Σεράγεβο συνέλαβαν και στη συνέχεια παρέδοσαν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη τον Τζώρτζε Τζούκιτς και τον Αλέξα Κρισμάνοβιτς Ο στρατηγός Τζούκιτς πέθανε στη φυλακή και ο συνταγματάρχης Κρισμάνοβιτς αθωώθηκε.

1997‎‎ . Η αστυνομία του Βελιγραδίου διέλυσε τις  διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Συνελήφθησαν περίπου 100 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300 διαδηλωτές.‎ Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβατίας  δημιούργησαν , ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

2000 . Στην Τεχεράνη έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ιρανού προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί.Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 60 Τσετσένους στο Γκρόζνι.

2002 . Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ , ζήτησε συγγνώμη για το ρόλο της χώρας του στη δολοφονία το 1961 του πρώην ηγέτη του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

2003. Η παράσταση του Κόλιν Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράκ εξακολουθεί να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, Μουγκούρ Ισαρέσκου Iανακοίνωσε την απόφαση η Ρουμανία να χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα αναφοράς, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου, 2003, αντί του δολαρίου ΗΠΑ.


2011‎‎.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι η πολιτική της πολυπολιτισμικότητας απέτυχε στη  χώρα του και σημείωσε ότι απαιτείται καλύτερη ενσωμάτωση των νεαρών Μουσουλμάνων στη βρετανική κοινωνία για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.‎

2012. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια γεώτρησης, η κεφαλή της  γεώτρησης εισήλθε στο υγρό νερό της υποπαγετώδους λίμνης «Βοστοκ»  σε βάθος 3.769μ. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία, ο συντηρητικός Σάουλι Νϊίνιστο εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία.

 2014 . Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε το Βατικανό ότι συγκαλύπτει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς και απαίτησε να παραδίονται αμέσως οι κατηγορούμενοι  στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Το Κοινοβούλιο της Σεβερνοματσεντόνιγια ψήφισε την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, αυξάνοντας τις ποινές φυλάκισης για παιδεραστές και επιβάλλοντας «χημικό ευνουχισμό». ‎

2015. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τη συμμετοχή τους στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από το κάψιμο ζωντανού από τους Ισλαμιστές ενός αιχμάλωτου ιορδανού πιλότου.

2020. Η Γερουσία των ΗΠΑ  απέρριψε την πρόταση καθαίρεσης  του  πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ την οποία είχαν ψηφίσει οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων 

 2021.Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σερβίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών την Παρασκευή, τον απόστρατο Στρατηγό , Μόμτσιλο Πέρισιτς , σε φυλάκιση τριών ετών ετών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ.Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου, καταδίκασε για κατασκοπεία και διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στον πράκτορα της Cia Τζων Νέϊμπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: