8/3/24

Η 8η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 8η Μαρτίου είναι η 68η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 298 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

1087. Εφθασε στο Μπάρι το κλαπέν λείψανο  του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας . 

1126 . Στην Ισπανία μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ουράκα, ο Αλφόνσος Ζ΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Καστίλλης και του Λεόν.


1169 . 
Ο υιός του Γιούρι Α' Ντολγκορούκι και πρίγκιπας του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ Αντρέι Μόνομαχ Μπογκολιούµπσκυ, κατέλαβε και κατέστρεψε το Κίεβο.


1198. Ο τέταρτος και νεώτερος γιος του Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσα και της Φίλιππος της Σουηβίας ,του Οίκου των Χοενστάουφεν, που το Μάιο του 1197 παντρεύτηκε την Ειρήνη Αγγελίνα, κόρη του αυτοκράτορα Ισαάκ Β΄ και χήρα του Ρογήρου Γ΄, της Σικελίας, στέφτηκε βασιλιάς της Γερμανίας.

1625 . Έναρξη του πολέμου μεταξύ Σαβοΐας και Γένοβας.

1658. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Ρόσκιλντ ανάμεσα στη Δανία και την Σουδία με την οποία η Δανία απώλεσε τα εδάφη της στη Νότια Σουηδία και η Σουηδία έφτασε στη μέγιστη έκτασή της. Το βασίλειο της Σουηδίας υπό τον Κάρολο Γουσταυο τον 10ο καταλάμβανε τη σημερινή Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λεττονία και τμήματα της Βόρειας Γερμανίας και της Πολωνίας και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Ρωσία και την Ισπανία.


1722 . Με ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' άρχισε στην Αγία Πετρούπολη η συστηματική παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών.

1846. Άνοιξε στο Βελιγράδι το πρώτο αναγνωστήριο στη Σερβία, που ονομάστηκε Σερβικό Αναγνωστήριο, 

1877. O αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους ανακοίνωσε από την Ολυμπία ότι έφερε στο φως, ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή. 

1906 . Η Σφαγή του κρατήρα Μόρο. Αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στις Φιλιππίνες σφαγίασαν περίπου 600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν καταφύγει σε κρατήρα.1910
. H Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε και η Δεύτερη Διεθνής Σοσιαλιστική Διάσκεψη Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, αποφάσισε την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, κατά την οποία οι γυναίκες θα διοργάνωναν συγκεντρώσεις και πορείες, προσελκύοντας το κοινό στα προβλήματά τους

1917 . Στις 23 Φβεουαρίου/8 Μαρτίου οι μπολσεβίκοι έβγαλαν τις συντρόφισσες στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης ζητώντας την επιστροφή των συζύγων τους από το μέτωπο. Έτσι ξεκίνησε η «Επανάσταση του Φλεβάρη» στη Ρωσία.

1920. Το  Συριακό Εθνικό Συμβουλίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Συρίας.

1921.Δολοφονήθηκε στη Μαδρίτη κατά την έξοδο του από το κτίριο του Κοινοβουλίου ο Ισπανός Πρωθυπουργός Εντουάρντο Ντάτο από Καταλανούς αναρχικούς.Γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ντίσελντορφ και άλλες πόλεις του Ρουρ, διότι η Γερμανία δεν  να πλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες ήταν υποχρεωτικές βάσει της Συνθήκης των Βερσαλλιών

1922 . Απαγχονίστηκες στο Ζάγκρεμπ ο βόσνιος κομμουνιστής Άλια Αλιάγκιτς, ο οποίος το 1921 είχε σκοτώσει τον υπουργό Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλοραντ Ντράσκοβιτς. 

1924 . Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καφαντάρη.  

1937.
 Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο οι εθνικιστικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη μάχη της Γκουανταλαχάρα. 


1941.Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσίευσε στην καθημερινή Ανοικτή Επιστολή προς τον Αρχικαγκελάριο του Γερμανικού Κράτους Α. Χίτλερ Ο Πρεσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο Χ. Σιμόπουλος απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στην Αθήνα. «Λονδίνο, 8 Μαρτίου 1941 Καίτοι πληροφορίαι αγγλικού τύπου παρουσιάζουσι  κατάστασιν εν Γιουγκοσλαβία ώς μάλλον ανησυχαστικήν, έν τούτοις αρμόδιοι εν Φόρεϊν "Οφφις, μεθ' ών συνωμίλσε σήμερον ο κ. Ρωμανός δεν έδειξαν απαισιοδοξίαν, έχοντες ύπ' όψει τας εκείθεν πληροφορίας των. Αναγνωρίζουσιν ότι κατ' αύτάς γιουγκοσλαβική Κυβέρνησις, επί της όποιας ασκείται αναμφισβήτητος γερμανική πίεσις, ευρίσκεται προ της ανάγκης νά στάθμιση οριστικώς τα της ακολουθητέας οδού.

1942 . Τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Βιρμανίας Ρανγκούν μία ημέρα μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την πόλη.Οι Ολλανδοί παραδόθηκαν στις ιαπωνικές δυνάμεις στο νησί της Ιάβας

1945. Ο Πλαστήρας απέρριψε κάθε συζήτηση για συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση.

1946. Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ουνίτικης  Εκκλησίας στο Λβιβ αποφάσισε να διακόψει την ένωση με το Βατικανό και να ενωθεί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

1949. Το έφιππο  τμήμα Κ]Σ Γαζή στην   περιοχή χωρίου  Χαλκιάδες Φαρσάλων, συνεπλάκη μετά μεταβατικού αποσπάσματος Δρίσκολης. Εφονεύθησαν 2 καί συνελήφθησαν 3 Κ]Σ. Το αυτό τμήμα  Κ]Σ συνεπλάκη παρά το Βατοχώριο Φαρσάλων με ομάδα ΜΑΥ. Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός του συγκροτήματος Γαζής.
Έτερον τμήμα της αυτής Κ]Σ συνεπλάκη μετά μηχανοκινήτου τμήματος και ομάδος Χωροφυλακής εις περιοχή χωρίων Μπέκηδες, Όρμάν, Μαγούλα,  Φαρσάλων. Εφονεύθησαν 2 και συνελήφθησαν 8 Κ]Σ. Το μεταβατικό απόσπασμα Δοξαρά συνεπλάκη μετά τμήματος της αυτής Κ]Σ εις Μικρό  Βουνό—Καρδίτσης. Συνελήφθησαν 3 Κ]Σ.
Το μεταβατικό απόσπασμα Ήραίας Γορτυνίας κατόπιν συμπλοκής εφόνευσε 5 Κ]Σ και συνέλαβε μία συμμορίτισσα.
ΙΟΟμελής Κ]Σ είσήλθεν εις χωρίον Δαφνώνα  Σταυρουπόλεως και άφήρεσε 45 μεγάλα ζώα.Κομμουνιστοσυμμορίτες  ήρπασαν και πέντε άτομα.
 Ο Γάλλος πρόεδρος Βίνσεντ Οριόλ και ο πρώην αυτοκράτορας Μπάο Ντάϊ ως αντίβαρο στην υπό την ηγεσία των Βιετμίνχ Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ  υπέγραψαν τα διατάγματα των Ηλυσίων, χορηγώντας στο Βιετνάμ ανεξαρτησία από τη Γαλλία και δημιουργώντας το κράτος του Βιετνάμ.1950. 
Στη Μόσχα, ο στρατάρχης Κλίμεντ Βοροσίλοφ ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα. Στη φωτογραφία, η πρώτη σοβιετική ατομική βόμβα RDS-1 στο μουσείο του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου στο Σάρωφ.

1952 .Ο Αντουάν Πιναί  πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1957. Η Αίγυπτος ξανάνοιξε τη διώρυγα του Σουεζ.

1963 . Στη Συρία, το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα..


1964
.Ο αρχαιολόγος Μάριο Νάπολι, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής  στον ελληνικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Ελαία-Βέλια, στο σημερινό δήμο Ascea εντός του Εθνικού Πάρκου Cilento και Vallo di Diano βρήκε τη λεγόμενη Porta Rosa, του 4ου πΧ αιώνα που παραμένει το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα στρογγυλής αψίδας στην Ιταλία

1965 .3.500 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο Νότιο Βιετνάμ, ξεκινώντας την εμπλοκή των χερσαίων στρατευμάτων των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1968.Το σοβιετικό υποβρύχιο ντίζελ Κ-129 βυθίστηκε  στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια περιπολίας μάχης. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, από 98 έως 105 ναύτες έχασαν τη ζωή τους.

1969. Υποεπιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφτηκε την Ελλάδα για να εξετάσει τις καταγγελίες των σκανδιναβικών κρατών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1970 . Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κατά τη στιγμή της απογείωσης του ελικόπτερου του από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. 

1973 .Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο καθαίρεσαν  τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Σε δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία, 591.820 ψηφοφόροι  (το 59% των ψηφισάντων) αποφάσισαν να διατηρήσουν να παραμείνουν  μέρος  του Ηνωμένου Βασιλείου.

1974. Στο Παρίσι εγκαινιάστηκε το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ.

1975. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 8 Μαρτίου 1975, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, ανέστειλε για εθνικούς λόγους, τις ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Προδότες, που παρέδωσαν την Κύπρο στον Αττίλα , και «έκλεισε», τον Φάκελο της Κύπρου. Η δικαιολογία του Καραμανλή, που τα έλεγε «όλα», ήταν ότι, «οι διώξεις για τα εγκλήματα» , «δύνανται να διαταράξουν τις διεθνείς σχέσεις του Κράτους». Πίσω από τους προδότες , ήταν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και ο στρατός των εγχώριων συνεργατών τους.

1983. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκάλεσε για πρώτη φορά τη Σοβιετική Ένωση ως «αυτοκρατορία του κακού».

1988 . Στο Ιρκούτσκ η πολύτεκνη  οικογένεια Οβέχιν  προσπάθηκσε να καταλάβει ένα Τουπόλεφ 154 για να δραπετεύσει από την ΕΣΣΔ. Η προσπάθεια απέτυχε . Πέντε μέλη της οικογένειας αυτοκτόνησαν. Ιδρύθηκε η Δημόσια Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος του Ρούσε, η πρώτη οργάνωση αντιφρονούντων στη Βουλγαρία 

 1989 .Προφυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς.

1993. Με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού απελευθερώθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5.540 κρατουμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Στα σερβικά, κροατικά και μουσουλμανικά στρατόπεδα, παρέμειναν 3.100 κρατούμενοι.

1995. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος.

1997. Στην Αλβανία οι εξεγερμένοι κυρίευσαν το Αργυρόκαστρο.

1999. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Στον Ισημερινό, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλες τις τράπεζες.Ο στρατός της Σρι Λάνκα, σε μια ταχεία επιχείρηση, καταλαμβάνει περισσότερα από 500 τχλμ εδάφους στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο της αυτονομιστικής αντάρτικης ομάδας Τίγρεις Ταμίλ. 

2001.Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την είσοδο γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων στον πρώτο τομέα της Ζώνης Ασφαλείας Εδάφους στα διοικητικά σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις εισήλθαν στον πρώτο τομέα στις 14 Μαρτίου.

2004.Το δικαστήριο της Χάγης αποσφράγισε τις κατηγορίες εναντίον των Κροατών στρατηγών Μλάντεν Μάρκατς και Ιβάν Τσέρμακ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα κατά Σέρβων πολιτών στην περιοχή Κνιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα» τον Αύγουστο του 1995. 


2014. Στον Ινδικό Ωκεανό εξαφανίστηκε χωρίς  να αφήσει κανένα ίχνος  ένα Μπόινγκ 777-200, των Μαλαισιανών αερογραμμών με  227 επιβάτες και 12μελές  πλήρωμα.  Που εκτελούσε την πτήση 730.

2016
. Αθώος και με τη «βούλα», ο ΧΟΡΗΓΟΣ του ΚΟΥΛΗ ΕΦΙΑΛΤΑΚΗ.Ο αντιεισαγγελέας εφετών Στυλιανός Κωσταρέλος, ο οποίος , (όλως τυχαίως…) , ήταν και αναπληρωτής εισαγγελέας στην δίκη της «Χρυσής Αυγής», σε πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο πρότεινε την απαλλαγή του Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και για αυτό της δωροδοκίας.

2021. Στη Βραζιλία ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου Έντσον Φάτσιν ανέτρεψε όλες τις καταδίκες εναντίον του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αποκαθιστώντας τα πολιτικά του δικαιώματα

2022. Η Ρωσία παρουσίασε έγγραφα που δείχνουν ότι τα εργαστήρια βιολογικής τρομοκρατίας που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία να παρήγαγαν άνθρακα, χολέρα και πανούκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: