22/3/24

22 Μαρτίου 1821. 5η ημέρα της Επανάστασης. Μετά τα Καλάβρυτα απελευθερώθηκε το Γύθειο . Ο Φιλογενής Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος κήρυξε την επανάσταση στην Πάτρα. Ο Στρατός , υπό τον Πετρόμπεη πολιόρκησε την Καλαμάτα

 Η Μήτηρ μας Ελλάς

και η Ανάσταση
 του Γένους  των Ελλήνων

Στις 22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 ,  δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών,  
με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα.


Από την άλλη πλευρά της κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης.

Εντός της Καλαμάτας βρισκόταν ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με 150 Μανιάτες ως ενίσχυση της τουρκικής Φρουράς.
Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, πείστηκε από τον Ηλία Μαυρομιχάλη να παραδώσει την πόλη και να; δεχθεί  τον αφοπλισμό της φρουράς. 
Οι Γρηγοράκηδες , υψωσαν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο. 
Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, κήρυξαν την Επανάσταση στο Αίγιο και ύψωσαν την κόκκινη επαναστατική σημαία με μαύρο σταυρό στη μέση.
 Στην Πάτρα, κήρυξε την επανάσταση ο Φιλογενής σταφιδέμπορος Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ρουφιανοπατριωτης "μεταξύ μας μεταξα" που έχει φτιαξει "μασονική" συμμορία στην πολυκατοικια και κλέβει στα κοινόχρηστα δύο ηλικιωμενους ανήμπορους ανθρώπους, έβγαλε πάλι την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του με αφορμή την εθνική επέτειο!! Είναι κλασσικός προδότης, Μακρυγιάννης δηλαδή. Ή αλλιώς "ταλαρισιος" όπως έγραφες κύριε Χατζάρα στα βιβλία και τις αναρτήσεις σου. Ο Βλαδίμηρος μόλις επανεξελέγη είπε στους Ρώσους πολίτες να ψάξουν και να βρουν τους προδότες της χώρας και όταν και όπου τους βρουν να τους τσακίσουν. Εμείς σάς "δείχνουμε" έναν προδότη ρουφιανοπατριωτη σουλατσαδορο της στοάς.

Ανώνυμος είπε...

Οι ρουφιανοπατριωτες Μεταξάδες είναι η αιτία της δυστυχίας της ελληνικής κοινωνίας κύριε Χατζαρα!!

Ανώνυμος είπε...

Στον Πειραιά βρίσκεται η πολυκατοικία;

Ανώνυμος είπε...

Πόσο κάνει 2+2 μωρη καριόλα;