24/3/24

Πέρασαν 25 χρόνια από το Γιουγκοσλαβικό έγκλημα του Κράτους Δικαίου

Η επίθεση  των ΗΠΑ καιτου ΝΑΤΟ εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) ήταν ταυτόχρονα μια επίθεση εναντίον της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Κίνας, του ανθρώπινου πολιτισμού και του εθνοφυλετισμού. Η επίθεση συνεχίζεται με την ίδια ένταση σήμερα προς τη Ρωσία και τη Σερβία και προς όλους εκείνους που αγωνίζονται για την Εθνική τους κυριαρχία και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

 Οι «καλοί άνθρωποι», ο Κλίντον και η παρέα του δεν είχαν καμιά      διεθνή νομιμοποίηση για να επιτεθούν στην Ομοσπονδιακή Δημοκτατία της Γιουγκοσλαβίας.

 Ανέλαβαν από μόνοι τους «ανθρωπιστική δράση» κατά της Εθνικής Κυριαρχίας μιας ανεξάρτητης χώρας μέλους του ΟΗΕ , και υπέρ μιας τρομοκρατικής  οργάνωσης, του ΟΥΤΣΕΚΑ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για να δώσουν τον άνθρακα του Κοσσυφοπεδίου στην Ενρον.

Οι αμαρικανοί και το ΝΑΤΠ βομβάρδιζαν τους Σέρβους για 78 ημέρες, και σκότωσαν τουλάχιστον 5000 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων 89   παιδιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν     πάνω από 3.500 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 12.500, πολλοί από τούς        οποίους έμειναν ανάπηροι

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, την εποχή που κυβερνούσαν οι      φίλοι των αμερικανών  διαπίστωσε ότι από τους βομβαρδισμούς       μόνον   2.500 Σέρβοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους. 

Τα στοιχεία αυτά ,μετρούσαν τους νεκρούς που καταμετρήθηκαν επί τόπου  μετά τους βομβαρδισμούς, και όχι τους αγνοούμενους και τους τραυματίες που πέθαναν μετά στα νοσοκομεία 

 Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδέσεων  του ΝΑΤΟ      σκοτώθηκαν 1.031 μέλη του Σερβικού Στρατού και της αστυνομίας

Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, δρόμους και γέφυρες. 

Το κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια      δολάρια. 
Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν ο Καρκίνοι από το απεμπλουτισμένο Ουράνιο και τη διοξίνη που σκόρπισε στον αέρα από την καταστροφή των διυλιστηρίων.
 
Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 24 Μαρτίου 1999 με διάγγελμα του από το ραδιόφωνο και την          τηλεόραση της Σερβίας είπε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας επιθυμούσε τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας,
 και ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα εάν δεχθεί επίθεση.

 Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς ,ως πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση Πολέμου.

Ο Μπιλ Κλίντον μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπόρις Γέλτσιν και του ζήτησε «να μην επιτρέψει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο να χαλάσει          τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον».

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 19 και 50 . 
Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στους στρατώνες στο Πρόκουπλιε και σκοτώθηκε ο στρατιώτης Μπόμπαν Νεντέλκοβιτς που ήταν στη σκοπιά.
 Στη συνέχεια, στις 20:05 βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο στο        Βίρμπισι και στις 20.15 χτύπησαν ένα υπόγειο καταφύγιο στην Κουρσούμλια, όπου σκοτώθηκαν 12 κληρωτοί . 
Στις 20:38 έπεσαν πρώτες ρουκέτες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο        στην Μπαταΐνιτσα, όπου βρισκόταν το ΕΘΚΕΠΙΧ του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου . 
Προσεβλήθησαν επίσης πομποί αναμετάδοσης της ραδιοφωνίας και       της κινητής τηλεφωνίας.
 Η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι δεχόταν επίθεση από το ΝΑΤΟ, και
 ότι προσβλήθηκαν 20 στόχοι και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις
 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. 
 Η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν τον τερματισμό των επιθέσεων του 
ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και κατόπιν αιτήματος της 
Ρωσίας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έληξε χωρίς απόφαση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: