22/3/24

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη της μαζικής παραγωγής της σούπερ βόμβας FAB-3000 που εκτοξεύεται από αεροπλάνα


 Η FAB-3000 έχει τρεις τόνους εκρηκτικά. Ακόμη και τα 500 κιλά εκρηκτικών που διαθέτει η FAB-500 είναι πολλά. Οι βόμβες FAB-500 και FAB-1500. έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Αβντέεβκα . Η FAB-3000 είναι έξι φορές ισχυρότερη από την FAB-500 .Όπου πέσει Καταστρέφει θα πάντα σε έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
 Η FAB-3000 θα καταστρέφει υπόγειους και καλά οχυρωμένους στόχους όπως το «Αζόφστάλ» στην Μαριούπολη ή το εργοστάσιο οπτάνθρακα στην Αβντέεβκα / Οποιαδήποτε οχυρά, βαθιά οχυρωμένες περιοχές, αρχηγεία και υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών θα καταστρέφονταν όλα. 
Η FAB-3000 θα εξοπλιστεί με μια μονάδα UMPC ή μια ενοποιημένη μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης. Αυτό το συγκρότημα μετατρέπει, στην πραγματικότητα, μια συνηθισμένη βόμβα σε μια καθοδηγούμενη. Οι βόμβες αυτού του τύπου μπορούν να πέσουν από μεγάλο υψόμετρο περίπου 10 χιλιομέτρων, και από μεγάλη απόσταση περίπου 50-60 χλμ. Ταυτόχρονα, η βόμβα ελίσσεται και διορθώνει την πτήση της. Είναι σημαντικό ότι είναι σχεδόν αδύνατο να την καταρρίψουν. Επιπλέον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δυνατότητες μιας τέτοιας βόμβας όπως η FAB-3000 είναι αισθητά μεγαλύτερες από αυτές των πυραύλων. 
Μετά από όλα, ένας πύραυλος, για παράδειγμα, ο «Κινζάλ», φέρει αρκετές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών. Και εδώ είναι τρεις τόνοι ταυτόχρονα. Επιπλέον, το FAB-3000 είναι πολύ φθηνότερο από τους πυραύλους.
Η FAB-3000 δεν είναι νέα. Ήταν νέα το 1946.
 Τις φόρτωναν σε βομβαρδιστικά Tu-4, Tu-16, Tu-22. Η βόμβα θα χρησιμοποιείτο εναντίον βιομηχανικών, αστικών, και λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων τυπικών στόχων.
Η ταχύτητα της τότε ήταν έως 1200 χλμ/ώρα. 
Οι πρώτες πληροφορίες για τη δυνατότητα χρήσης μονάδων ελεγχόμενου σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPK) στις FAB-3000 και στις FAB-500 εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2023. Εκείνη την εποχή, το ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να έχει κατευθυνόμενες βόμβες τριών τόνων πριν το 2025.
Η εκσυγχρονισμένη FAB-3000 θα μπορεί να χτυπήσει από απόσταση 60-80 χλμ. 
 Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι μια τόσο ισχυρή βόμβα χρειάζεται «ισχυρούς στόχους».
 «Η FAB-3000 θα χτυπήσει σε θέσεις διοίκησης, μεγάλες αποθήκες και εγκαταστάσεις παραγωγής. Ο στόχος πρέπει να ταιριάζει με τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν πυροβολείς τα σπουργίτια με κανόνι. Αυτή η βόμβα μπορεί επίσης να καταστρέψει υποδομές. Γέφυρες ή ισχυρούς οδικούς κόμβους. Αν και μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατό δεν τους έχει χτυπήσει. Προφανώς, πιστεύουν ότι θα είναι χρήσιμοι στο μέλλον, μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας».
 Ο γενικός διευθυντής μιας από τις αμυντικές βιομηχανίες του Νίζνι Νιβγκορόντ  δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέϊ Σόϊγκου  ότι το εργοστάσιο ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή βομβών FAB-3000 τον Φεβρουάριο. 
Σημειώνεται ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην επαναδραστηριοποίηση  εγκαταστάσεων παραγωγής, τον τεχνικό επανεξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής για την κατασκευή κελυφών με σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ