21/3/09

21 Μαρτίου .Σάν σήμερα.


21 Μαρτίου 1800, υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα θα αποτελούσαν στο εξής, την "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων".

το 630…ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
το 1556... ρίχνεται στην πυρά, στην Οξφόρδη, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τόμας Κράνμερ,
το 1770… κατά τα Ορλωφικά.Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
το 1788... πυρκαγιά καταστρέφει 856 κτήρια στη Νέα Ορλεάνη μετατρέποντας σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
το 1800... υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα θα αποτελούσαν στο εξής, την "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων", με κυβέρνηση από τους προκρίτους του τόπου, αλλά υπό την επικυριαρχία της Πύλης. Εκλέγεται Πάπας ο Πίος ο 7ος.
το 1804... δημοσιεύεται ο ναπολεώντιος κώδικας .Ο ποινικός κώδικας της Γαλλίας.
το 1806... γεννιέται ο Μεξικανός πολιτικός και εθνικός ήρωας, Μπενίτο Χουαρέζ. Πεθαίνει το 1872 σε ηλικία 66 ετών.
το 1821…στην πελοπόννησο.Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες, υπό την αρχηγία των Πετμεζαίων, του Φωτήλα, Σ. Χαραλάμπη και Ν. Σολιώτη, επιτίθεται με επιτυχία
εναντίον των τούρκων στην περιοχή Καλαβρύτων και υποχρεώνει τον
διοικητή της φρουράς, Αρναούτογλου, να παραδώσει την πόλη.
το 1825…η Ναυμαχία της Μεθώνης. Καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
το 1827…δύναμη Ελληνικού ιππικού, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, συγκρούεται
με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου. Η μάχη, αν και στοίχισε ακριβά και στις δύο πλευρές, έληξε χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.
το 1839... γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πέτροβιτς Μουσόργκσκι. Πεθαίνει το 1881 σε ηλικία 42 ετών.
το 1854...ελληνικές δυνάμεις, υπό τους Κ. Τζαβέλα, Αθ. Πετμεζά και Κ. Πλαπούτα, επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά. Μετά από σκληρό αγώνα, οι Τούρκοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην Άρτα.
το 1878…η Αθήνα αντιδρά στη συνθήκη του αγίου Στεφάνου και έλληνικές δυνάμεις υπό τους Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη, συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
το 1918... ξεκινάει η δεύτερη μάχη του Σομ.(Battle of Somme).
το 1921…η μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
το 1928... απονέμεται στον Τσαρλς Λίντμπεργκ το Μετάλλιο της Τιμής του Κονγκρέσου των ΗΠΑ για την πρώτη υπερατλαντική πτήση.
το 1935... η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν
το 1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Μανταλέϊ, στη Μπούρμα.της Βιρμανίας. Στη Δανία, μετά τον βομβαρδισμό των στρατηγείων της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη, τα αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) βομβαρδίζουν κατά λάθος το Γαλλικό Σχολείο, σκοτώνοντας 86 παιδιά και 10 μοναχές.
το 1956…στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε εκκλησίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και κατοικίες Ελλήνων.
το 1960... η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανοίγει πυρ εναντίον άοπλων μαύρων Αφρικανών διαδηλωτών σκοτώνοντας 69 και τραυματίζοντας 180 άτομα.
το 1963... κλείνει το Αλκατράζ, η φυλακή φρούριο, σε νησί στο Σαν Φρανσίσκο Μπέι.
το 1965... η NASA εκτοξεύει το Ranger 9, το τελευταίο μη επανδρωμένο όχημα από μία σειρά τέτοιων οχημάτων που στάλθηκαν για να εξερευνήσουν τη Σελήνη.
Η Ινδονησία εθνικοποιεί την "Goodyear" και τέσσερις ακόμα αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου.
το 1980... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κηρύσσει μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.
το 1990... η Ναμίμπια αποκτά την ανεξαρτησία της μετά από 75 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νότιο Αφρική.
το 1999... η Καβάλα κερδίζει τον ΠΑΟ εντός έδρας με 2-1 και σπάει μια αρνητική παράδοση 22 χρόνων από την περίοδο 1976-77 όπου είχε κερδίσει με 1-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: