21/3/09

Η... κατασκοπεία δείχνει διπλές εκλογές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Πηγή:Tα Νεα 21 Μαρτίου 2009

Εκλογές τον Ιούνιο δείχνει η πολιτική... κατασκοπεία που έχουν αναπτύξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου αφενός να προσδιορίσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και αφετέρου να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

Με τις κεραίες ανοιχτές σε όλα τα επίπεδα, προσπαθούν μέσα από πληροφορίες, ενδείξεις, ακόμη και ακριτομυθίες, να ανιχνεύσουν τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών. Έτσι από ένα σύνολο στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες, ειδικά το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σχεδόν σίγουρο ότι ο Κώστας Καραμανλής θα επιχειρήσει διπλές εκλογές τον Ιούνιο, με στόχο να διοχετευθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις πολιτικές του στην κάλπη των ευρωεκλογών και εκείνος να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις εθνικές εκλογές.

Απονενοημένο διάβημα.

Το σενάριο, που μοιάζει με... απονενοημένο διάβημα, λόγω της εικόνας που αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, θεωρείται από τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως:

1. Η οργανωτική προετοιμασία της Ρηγίλλης για διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Ενδεικτικά, έπειτα από μια πρόχειρη έρευνα που έκαναν οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, αποκαλύφθηκε ότι σε αρκετές πρωτεύουσες νομών η Ν.Δ. έχει σπεύσει και έχει «κλείσει» προς ενοικίαση χώρους στα κεντρικότερα σημεία των πόλεων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως εκλογικά κέντρα. Οι πληροφορίες των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν φτάσει στο κέντρο είναι ότι ούτε οι χώροι ούτε η εν γένει προετοιμασία παραπέμπουν σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με τις ευρωεκλογές.

2. Ο Πρωθυπουργός όλο και συχνότερα διατείνεται μιλώντας με συνεργάτες του, αλλά και με εκτός πολιτικής συνομιλητές του, ότι με διαφορές από το ΠΑΣΟΚ που κινούνται στο 3% «μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι». Και όσοι τον ακούνε «μεταφράζουν» την εκτίμηση αυτή ως πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές ως... αμορτισέρ που θα απορροφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι ψηφοφόροι και να του δώσουν μια νέα εντολή.

3. Το μεγάλο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει φορομπηχτικά μέτρα μεγάλης κλίμακας, μετατέθηκε για μετά τον Ιούνιο προφανώς για να μην επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές.

4. Στις οργανωτικές προετοιμασίες της Ρηγίλλης συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και οι πληροφορίες ότι έχει ήδη ανατεθεί η καμπάνια του κόμματος για τις εθνικές εκλογές σε δύο διαφημιστικές εταιρείες και ότι άξονας της καμπάνιας θα είναι η εικόνα ενός στιβαρού Πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, πυγμή και σχέδιο τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής για έναν μόνο λόγο θα αποφύγει να πάει σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, κι αυτός είναι το ενδεχόμενο να έχει εκτιναχθεί η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, έτσι ώστε να καθιστά όχι μόνο βέβαιη την ήττα, αλλά να δίνει και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αγορά πολιτικού χρόνου. Αυτό, υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, θα εξαναγκάσει τον κ. Καραμανλή να καταφύγει στην αγορά πολιτικού χρόνου, ώστε να βρει μια ευκαιρία να κάνει τις εκλογές από το φθινόπωρο και μετά. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στοιχεία από δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ως πολύ δυσχερείς τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, από την πρόσφατη δημοσκόπηση της ΑLCΟ προκύπτει ότι ένα ποσοστό 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις εκλογές του 2007 δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές. Ένα τέτοιο ποσοστό αποχής, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να καθηλώσει τη Νέα Δημοκρατία κάτω από το 30%, έτσι που να διερωτάται πλέον κανείς πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει στη συνέχεια, και να επιβάλει, για παράδειγμα το πακέτο των πρόσθετων φόρων. Δημοσκοπήσεις που βρίσκονταν μέχρι χθες σε εξέλιξη και είχαν ως αντικείμενο, πλην των άλλων, τις επιπτώσεις από την επιβολή του παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την επιβολή του κεφαλικού φόρου, ανίχνευαν ιδιαίτερες επιβαρύνσεις στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο Κ. Καραμανλής για έναν μόνο λόγο θα αποφύγει τις διπλές εκλογές: αν θα έχει αυξηθεί η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ τόσο, ώστε να είναι βέβαιη η ήττα

Η σκληρή πραγματικότητα για τη Ν.Δ. που δείχνει ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεταικαι παρ΄ ότι δεν είναι ακόμη μεγάλες οι αλλαγές, διευρύνεται συνεχώς- είναι ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το ΠΑΣΟΚ να πιστεύει στο σενάριο των διπλών εκλογών. Επίσης, θεωρούν ευτυχή συγκυρία για το κόμμα το γεγονός ότι εντείνεται η εκλογολογία και μάλιστα από το εσωτερικό της κυβέρνησης, γεγονός που κρατάει σε εγρήγορση τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο μεγάλος κίνδυνος γι΄ αυτούς θα προερχόταν από την πιθανή χαλάρωση την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σημαντικά την προετοιμασία του για τις εκλογές, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο- ψηφοδέλτια, επικοινωνιακή στρατηγική, άξονες, συνθήματα...

Για να δοθεί μάλιστα έμφαση ακριβώς σ΄ αυτό, συγκαλείται τη Δευτέρα κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος. Στη συνεδρίαση αναμένεται να μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όπως πιστεύεται θα αναφερθεί τόσο στις εκλογές όσο και στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...