21/12/09

«Βόμβα» Λαναρά 210 εκατ. στις τράπεζες!

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr-210------2009122018035

Την ωρολογιακή βόμβα των χρεών της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας Λαναρά πασχίζουν να αποσυνδέσουν πριν από το κλείσιμο της χρονιάς το υπουργείο Οικονομίας και οι πιστώτριες τράπεζες, που αντιμετωπίζουν το φάσμα πιθανών επισφαλειών ύψους 210 εκατ. ευρώ, αν δεν εξευρεθεί λύση.

Τα χρέη του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας προκαλούν δέος στους τραπεζίτες, σε μια περίοδο που δίνουν σκληρή «μάχη» να περιορίσουν ή και να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής κατάστασης 9μήνου του ομίλου οι υποχρεώσεις του ομίλου στις τράπεζες φθάνουν συνολικά τα 210 εκατ. ευρώ και είναι στην πλειονότητά τους βραχυπρόθεσμες:

- Η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει μακροπρόθεσμο δάνειο 11,107 εκατ. ευρώ και ο όμιλος έχει λάβει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 1,536 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές ομολογιακές και λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις να φθάνουν τα 12,643 εκατ. ευρώ.

- Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο δανεισμό, η Alpha έχει άνοιγμα 29,029 εκατ. ευρώ, η Εθνική 85,240 εκατ. ευρώ, η Εμπορική 47,084 εκατ. ευρώ, η Eurobank 3,962 εκατ. ευρώ, η Τρ. Αττικής 178.000 ευρώ, η ΑΤΕ 29,573 εκατ. ευρώ, η Γενική 2, 847 εκατ. ευρώ και η HOFMAN BANK 4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων φθάνει τα 197,917 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στην οικονομική κατάσταση, η ΕΝ.ΚΛΩ έχει μεταβληθεί σε χοάνη που απορροφά ανεξέλεγκτα τραπεζικές πιστώσεις, ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίση, όπου κορυφώθηκε η οικονομική κρίση: μέσα στο 9μηνο οι τράπεζες χορήγησαν στον όμιλο βραχυπρόθεσμο δανεισμό 87 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 44% του συνολικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου!

Το υπουργείο Οικονομίας, το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες καλούνται σε… κούρσα ταχύτητας για να αποφευχθεί το μεγάλο «κανόνι», καθώς ήδη στην οικονομική κατάσταση του 9μήνου οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν:

1. Στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις,

2. Από την έγκαιρη υλοποίηση του επανεπικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, την επιτυχή και χωρίς περαιτέρω χρονική καθυστέρηση ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, καθώς και την επιτυχή ρύθμιση των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων και μη υποχρεώσεων θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα της Εταιρείας και του Ομίλου.

3. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κ.Ν. 2190/1920, αφού τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν καταστεί αρνητικά.

Το υπουργείο Οικονομίας κινήθηκε έγκαιρα για την αποσύνδεση της «βόμβας» και ήδη συνεργάτες της υπουργού, Λ. Κατσέλη, είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, όπου εξέθεσαν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση μέρους των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων, σήμερα, περιουσιακών στοιχείων, με έμφαση στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το υπουργείο επιδιώκει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των βασικών μετόχων, δηλαδή των τραπεζών, προκειμένου να προκαλέσει σχετικό διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία για την οριστική αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών φέρεται να ανταποκρίνονται κατ’ αρχήν θετικά στις προτάσεις του Υπουργείου, καθώς με το συγκεκριμένο σχέδιο μπορούν να επιστραφούν στα ταμεία των τραπεζών κεφάλαια που θεωρούνται χαμένα.

Αυτό που εκκρεμεί, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να υλοποιηθούν δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές (Δημόσιο και τράπεζες) που αφορούν σε ήδη εγκεκριμένο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δεν έχει εκταμιευθεί στο σύνολό του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη και υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: