5/12/09

H Goldman Sachs Χοντραίνει το παιχνίδι σε ομόλογα-μετοχές

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/559540/Article.aspx

των Στέφανου Κοτζαμάνη, Χρήστου Κίτσιου

Δυσφορία και ανησυχία σε παράγοντες της ελληνικής αγοράς έχει προκαλέσει η στάση του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs απέναντι στις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων, μετά και την κυκλοφορία έκθεσης η οποία όχι μόνο υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αφήνει ανοιχτό και ενδεχόμενο πρόσθετης φορολόγησής τους.

Η χθεσινή, δυσμενής για τις ελληνικές τράπεζες, έκθεση θεωρείται από αρκετούς στην εγχώρια αγορά ως «δεύτερο πλήγμα» στις ελληνικές αξίες, μετά τη στάση της στην πρόσφατη κρίση των ομολόγων. Και αυτό γιατί κυριάρχησε το ερώτημα αν η Goldman Sachs, λόγω του ειδικού της βάρους, στην Ελλάδα και διεθνώς, ξέρει κάτι παραπάνω.

Το γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικά προνομιακό συνομιλητή των ελληνικών κυβερνήσεων και ανέπτυξε στον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρουσία και του κ. Παπακωνσταντίνου και της κ. Κατσέλη, τις ιδέες της για τη διαχείριση του χρέους, έναν μήνα περίπου μετά τις εκλογές, ενέτεινε τις υπόνοιες, συμβάλλοντας στον πανικό που επικράτησε χθες στο χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση καλείται, λόγω ακριβώς της θεωρίας δεσπόζουσας θέσης που συνοδεύει την αμερικανική τράπεζα, να διευκρινίσει άμεσα τις προθέσεις της, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Η Goldman Sachs αναφέρει στην επίμαχη έκθεση διάφορα σενάρια αυξημένης φορολογίας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής, η κατάργηση της φοροέκπτωσης για μέρος των προβλέψεων και των τόκων, ενώ αναφέρει και την πιθανότητα να εισαχθούν και να αυξηθούν φόροι σε στοιχεία του ενεργητικού κ.λπ.

Επισημαίνει δε ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από τη βούληση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, είτε επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στις ίδιες τις τράπεζες είτε στους πελάτες τους.

Οι προβλέψεις της συνολικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι συγκρατημένες καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μακροπρόθεσμα θα μειωθεί.


Αντίθετες εκτιμήσεις και δυσφορία

Βέβαια, αν και προεκλογικά υπήρξε κάποια ρητορική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των τραπεζών, το βέβαιο είναι ότι καμία επίσημη κυβερνητική απόφαση δεν έχει ληφθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Στελέχη των ελληνικών τραπεζών έχουν εκφράσει πρόσφατα διαφορετική εκτίμηση από αυτήν του ξένου οίκου, υποστηρίζοντας ότι το 2010 θα είναι καλό έτος για τους ελληνικούς ομίλους και το 2011 ακόμη καλύτερο.

Ειδικότερα ως προς τα spreads, θεωρούν ότι τα περιθώρια στις χορηγήσεις είναι διατηρήσιμα, ενώ σαφή βελτίωση βλέπουν στα περιθώρια των καταθέσεων τόσο για το 2010 όσο κυρίως μελλοντικά, όταν αρχίσουν να δημιουργούνται προσδοκίες για είσοδο σε ανοδική φάση επιτοκίων.

Στελέχη της αγοράς παραπέμπουν σε άλλες εκθέσεις όπως αυτή της Merrill Lynch, η οποία προβλέπει αύξηση χορηγήσεων για το 2010 κατά 6% - 8% (με ελαφρώς θετικό ΑΕΠ) και μικρή επίπτωση σε cost of funding και κερδοφορία από τη μείωση της άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ο ρόλος της Goldman Sachs στην κρίση των ομολόγων

Το χτύπημα στις τράπεζες ήρθε μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κρίση των ομολόγων στην οποία η Goldman Sachs κατηγορείται ότι έπαιξε ρόλο, έστω διά της… απουσίας της.

Η αμερικανική τράπεζα όχι μόνο δεν έβαλε «πλάτη» στην πρόσφατη κρίση, αλλά, σύμφωνα με εγχώριους treasurers, δάνεισε ομόλογα στα hedge funds, που σόρταραν επιθετικά τους ελληνικούς τίτλους.

Είναι περίπου κοινή πεποίθηση για την ελληνική αγορά ότι αν η Goldman Sachs ήθελε να στηρίξει την αγορά ομολόγων η κρίση δεν θα είχε καν ξεκινήσει, λόγω του τεράστιου ειδικού βάρους της στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και του ότι αποτελεί διαχρονικά προνομιακό συνομιλητή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, η Goldman Sachs επέλεξε να αφήσει την αγορά να λειτουργήσει και μέσω της πίεσης στα ομόλογα να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση για τολμηρότερη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η στάση της πρόσθεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, στο παραπάνω μήνυμα ένα υστερόγραφο προς την κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος επενδυτικός οίκος θεωρείται κυριολεκτικά «κράτος εν κράτει» στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρεται ως βασικός πρωταγωνιστής στη δημιουργία και στο «πακετάρισμα» των σύνθετων προϊόντων, που τελικά οδήγησαν στην κρίση, πλην όμως ήταν από τους ελάχιστους παίκτες που τα σόρταραν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να βγάλει στην κρίση σημαντικότατα κέρδη.

Αυτή δε την περίοδο μπορεί να έχει βεβαρημένη εικόνα στην κοινή γνώμη και να κατηγορείται για «διαπλοκή» με την εκάστοτε κυβέρνηση, πλην όμως θεωρείται οίκος «χωρίς αντίπαλο» σε ό,τι αφορά το prestige και την ισχύ στο χρηματοοικονομικό στερέωμα.

Από αυτήν και μόνο την οπτική, η έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε μια ρηχή αγορά προκάλεσε πανικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι την πρώτη ώρα των συναλλαγών, όταν ακόμη υπήρχε ζήτηση και απορροφώνταν οι πωλήσεις μέσω αλγορίθμου, κάποιες εγχώριες τράπεζες πρόσφεραν πακέτα μετοχών προς δανεισμό με discount 2%.

Όταν έγιναν αντιληπτά τα προγράμματα πωλήσεων και η διάθεση των εγχώριων να ξεφορτωθούν άρον-άρον χαρτιά που αγόρασαν στα πρόσφατα χαμηλά, επικράτησε πανικός. Παρότι είναι σίγουρο πως άνοιξαν χθες μεγάλες short θέσεις, υπό τα παραπάνω στοιχεία η πτώση δεν μπορεί να «χρεωθεί» σε κινήσεις της Goldman Sachs σε υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια κατρακύλα απο το ΠΑΣΟΚ δεν την περιμέναμε.
Τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα...
Ούτε 30% δεν θα πάρουν στις επόμενες εκλογές.
Αν ζούσε ο Ανδρέας σήμερα και είχε αυτούς για αντιπάλους θα έπαιρνε 80%. Το Γιωργάκη πάιζει να μην τον ψήφιζαν ούτε οι λαθρομετανάστες που θέλει να νομιμοποιήσει.
Θα κάνει περίπατο ο Σαμαράς απο ότι φαίνεται ακόμα και αν γίνουν εκλογές το Μάρτη! Να ξυπνήσουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να διώξουν τους λαθρομετανάστες απο τη χώρα. Μηδενική ανοχή έλεγαν προεκλογικά. Αλλιώς θα φάνε μαύρισμα.

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 29η Μαρτίου είναι η 89η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.  1430.  Η ά...