3/12/09

MIG: Τραπεζικό αδιέξοδο, «πράσινη» διαφυγή


Νέο Ελντοράντο, αυτή την φορά στον «μοδάτο» τομέα της «πράσινης» οικονομίας προσπαθεί να ανακαλύψει η Marfin Investment Group, αφήνοντας όμως στους μετόχους της μια σοβαρή απορία: τι απέγιναν τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης στον τραπεζικό τομέα; http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/mig---lr--2009120217428
Η MIG προχώρησε χθες σε μια ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας με τον κορυφαίο γαλλικό όμιλο Veolia, μέσω μιας νέας θυγατρικής (Veolia-MIG Greece), όπου οι Γάλλοι θα έχουν το 51% και αναγγέλθηκε ότι θα δραστηριοποιηθεί σε ένα ευρύ τομέα «πράσινων» έργων: «έργα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και μεταφορών/υπηρεσιών διαχείρισης (logistics), στην Ελλάδα και την Κύπρο», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στο επενδυτικό κοινό, αφού η μετοχή της MIG, σε μια όχι κακή συνεδρίαση, ενισχύθηκε οριακά (0,43%), για να κλείσει στα 2,31 ευρώ. Άλλωστε, η ανακοίνωση δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού ως συνήθως είχαν προηγηθεί αρκετές «διαρροές» στον Τύπο για την επικείμενη συνεργασία, ενώ οι δύο πλευρές είχαν συνεργασθεί και λίγο πριν τις εκλογές, διεκδικώντας από κοινού την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ανακοίνωση της «πράσινης» συνεργασίας με το γαλλικό όμιλο, η οποία έγινε λίγα 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων 9μήνου της MIG (καθαρά κέρδη μόνο 21,090 εκατ. ευρώ, από 255,446 πέρυσι), οι μέτοχοι του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου» έχουν αρκετά κενά να καλύψουν, σε σχέση με τον επιχειρηματικό του προσανατολισμό και τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια:

- Η ανακοίνωση της MIG δεν περιλαμβάνει αναφορές στο ύψος των κεφαλαίων που πρόκειται να δεσμευθούν για τις «πράσινες» επενδύσεις με τους Γάλλους, την ώρα που οι «διαρροές» των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για ποσά συνολικών επενδύσεων που κυμαίνονται από 2 έως 10 δις. ευρώ (!). Μάλιστα, η εταιρεία είχε αποφύγει να σχολιάσει, πριν από λίγες ημέρες, το ποσό των 10 δις. ευρώ, που αναφερόταν σε σχετικό δημοσίευμα, παρότι σε γενικές γραμμές επιβεβαίωσε το περιεχόμενό του.

- Καθώς αρχίζουν να σχολιάζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, θηριώδη ποσά νέων, «πράσινων» επενδύσεων, πριν καν ξεκαθαρίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές και τι αποδόσεις θα προσφέρουν σε έναν όμιλο που έχει προφανή ανάγκη αποδοτικών δραστηριοτήτων για να ενισχύσει την κερδοφορία του, παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις της διοίκησης Βγενόπουλου για τα πολυδιαφημισμένα, φιλόδοξα σχέδια επέκτασης στον τραπεζικό κλάδο.

- Οι προσδοκίες των μετόχων για μια εντυπωσιακή κίνηση στις τράπεζες, που καλλιέργησε η ίδια η διοίκηση της MIG από το φθινόπωρο του 2008, δρομολογώντας μια αύξηση κεφαλαίου 5 δις. ευρώ, ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί και στο μεταξύ βλέπουν την εταιρεία να προχωρά στην εξαγορά της Ολυμπιακής και, τώρα, σε φιλόδοξα σχέδια για «πράσινες» business.

Όσοι έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της MIG δυσκολεύονται να βρουν «ορατότητα», κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Βγενόπουλου, σε σχέση με τις τραπεζικές φιλοδοξίες του ομίλου. Όταν ανακοινώθηκε την άνοιξη ότι αναστέλλεται η αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ, η MIG είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή «Σχεδίου Β» για επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

«Μετά και τις συστάσεις των συμβούλων του Ομίλου (Morgan Stanley, Deutsche Bank και UBS) η διοίκηση της MIG πιστεύει ότι ένα όχημα εξαγοράς τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων που προτείνουν οι σύμβουλοι, πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια, σε πρώτη φάση, ανεξάρτητα από την MIG», τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Και η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Η στρατηγική και οικονομική σχέση ανάμεσα στην MIG και το επενδυτικό αυτό όχημα θα προσδιοριστούν με λεπτομέρειες. Η ακριβής δομή της συναλλαγής, η μορφή του προτεινόμενου οχήματος εξαγορών και η σχέση του με την MIG, θα ανακοινωθούν μετά από αναλυτική αξιολόγηση των κατάλληλων εταιρικών σχημάτων και τις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. Εξυπακούεται ότι οι υπάρχοντες μέτοχοι της MIG θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν στο νέο εταιρικό σχήμα εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις εποπτικές αρχές στις οποίες υπάγονται. Η έναρξη λειτουργίας του νέου εταιρικού οχήματος αναμένεται εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους».

Σε λίγες εβδομάδες το τρέχον οικονομικό έτος τελειώνει και η MIG μοιάζει να έχει βάλει το σχέδιο για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου μέσω εταιρείας-οχήματος στη «βαθιά κατάψυξη», καθώς μάλιστα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Ντουμπάι δημιουργούν αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Αράβων να συνεχίσουν να στηρίζουν με κεφάλαια τα φιλόδοξα σχέδια της MIG, χωρίς προς το παρόν να είναι ορατοί στον ορίζοντα νέοι βασικοί μέτοχοι με «βαθιές τσέπες» και διάθεση για χρηματοδότηση του ομίλου.

Με την πάροδο του χρόνου και τους συνεχείς ελιγμούς Βγενόπουλου σε νέα επενδυτικά πεδία, πεποίθηση των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πλέον, ότι οδηγείται σε αδιέξοδο το φιλόδοξο σχέδιο για δυναμική είσοδο στον τραπεζικό κλάδο, από τον οποίο οι μέτοχοι της MIG θα μπορούσαν να περιμένουν υψηλή κερδοφορία. Και καλούνται να αναζητήσουν παρηγοριά και ελπίδες στην «πράσινη» ανάπτυξη, όπου όμως η MIG θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετά και ισχυρά επιχειρηματικά «τζάκια» της χώρας, που έχουν πολύ νωρίτερα τοποθετηθεί με αξιώσεις στον ίδιο τομέα και δεν πρόκειται να… ράνουν με ροδοπέταλα το νέο «παίκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

H 20η Απριλίου είναι η 111η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 255 ημέρες μέχρι τη λήξη του έτους.   491 ....