20/4/10

Πάντα ενωμένοι οι διεφθαρμένοι

Του Σπύρου Χατζάρα

Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων έφθασε μια «ανάσα» απ' το 8%.
H διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 484 μονάδες βάσης από 457 μονάδες στο χθεσινό κλείσιμο της ΗΔΑΤ. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έφθασε το 7,94%. Ο τζίρος ήταν συνολικά 300 εκατ. ευρώ.


Ο Τζίρος στην ΗΔΑΤ, τη Δευτέρα, λόγω του Τ1, έφθασε μετά βίας τα 180 εκ ευρώ, ενώ επί των ημερών της αγοραπωλησίας «αέρα» , ο μέσος τζίρος ήταν 2 δισ ευρώ «Παράγοντες της αγοράς», δηλαδή τα λαμόγια, «εκφράζουν την ανησυχία τους για γενικότερη απαξίωση των ελληνικών ομολόγων» καθώς ο όγκος συναλλαγών εξακολουθεί να παραμένει απογοητευτικά φτωχός.Παρα το γεγονός ότι προσφέρθηκαν μόνο 90 εκ.ομόλογα, το Καρτέλ των τραπεζών ,με το ψευδώνυμο «αγορά», κανόνισε να μην υπάρχουν αγορές και έτσι με 90 ψωροεκατομμύρια έσπρωξαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα της μετα ΟΝΕ εποχής.
Η «αγορά» δεν είναι αγορά. Από τα 310 δίς πουλήθηκαν χθές τα 90 εκ και σήμερα 150. Μια παρέα λαμόγια του Καρτέλ, διαμορφώνουν τα spreads

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε ως τις 470 μονάδες βάσης, από 430 μβ που ήταν την περασμένη Παρασκευή. Στο τέλος της συνεδρίασης υπήρξαν κάποιες εντολές αγορών με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση και το spread να υποχωρήσει στις 457 μονάδες βάσης. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 7,65% κατά το κλείσιμο της ΗΔΑΤ έχοντας φθάσει νωρίτερα ως το 7,77%.

Την ίδια ώρα σε ιστορικά υψηλό αναρριχήθηκαν και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Τα credit default swaps των 5ετών ομολόγων αναρριχήθηκαν ως τις 472 μονάδες βάσης.

Χθες το βράδι, στην εκπομπή του Πρετεντέρη «Ανατροπή», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, παραβίασε την ομερτά, και μίλησε για την κομπίνα, με την πώληση αέρα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. «Θα σας αποκαλύψω μια βόμβα μεγατόνων, είπε , και αναφέρθηκε στο εξάμηνο πάρτυ με το σορτάρισμα τύπου "τ+10". Κατέληξε λέγοντας: «Ο υπεύθυνος, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του θέλει κρέμασμα για εσχάτη προδοσία». Αντιδράσεις;
Πεταλωτής: Βλέμμα της αγελάδας = δεν ξέρω τι μου λέει = δεν ήταν στα sos αυτό = πόσο ηλίθιος είμαι = τι διάολο να απαντήσω.
Πρετεντέρης: "Πρέπει να το ψάξει ο κ. Πεταλωτής αύριο να καταλάβει περί τίνος πρόκειται" = κάτσε να το υπαβαθμίσω = πρέπει να αλλάξω κουβέντα τώρα.
Οικονομέας: "Αν συμβαίνει αυτό είναι πολύ σοβαρό" = δεν ήξερα τίποτα = πώς μου διέφυγε = βρε λες να είναι αλήθεια;=το αφεντικό δεν μου είπε τίποτα!

Τον Αύγουστο του 2009, ο τότε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης (και συνεργάτης της Goldman Sahs) αγόρασε από την μητέρα Goldman Sahs, CDS, αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης.Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς CDS για τα ελληνικά ομόλογα που το καλοκαίρι του 2009, κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια .Από τα 280 δις «ασφαλισμένα» ήταν τα 35.Και ο Φιλιππίδης τα έκανε 40. Η νέα πράσινη διοίκηση της Goldman Sahs, πούλησε τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009, (μέσω της Goldman Sahs), στις 235 μονάδες βάσης και κέρδισε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα αυτοί που τα αγόρασαν έχουν κερδίσει 70 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ,κάθε Έλληνας πολίτης, έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να πληροφορηθεί:

Ποιοι πωλούσαν αέρα στην ΗΔΑΤ, επί 6 μήνες; Πόσα κέρδισαν; Που έχει φθάσει η παγκόσμια αγορά CDS για τα ελληνικά ομόλογα; Πόσα κέρδισε η Goldman Sahs απόπρομήθειες; Πόσο επιβαρύνθηκε το ελληνικό χρέος;

Σήμερα ο Παπακωνσταντίνου της παρέας του Λονδίνου, είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους», ενώ σε ερώτηση για τα περί «δαιμονοποίησης του ΔΝΤ», απάντησε: «Δεν είμαστε από αυτούς που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ ». Την Παρασκευή θα πάει τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της παραμονής του στις ΗΠΑ, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Συνολικό ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ . Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,65%, έναντι 1,67% στην προηγούμενη έκδοση της 19 Ιανουαρίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οικονομική επίθεση κατά πάντων μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όμως η κυρία Κατσέλη θεωρεί σωστό το να επιχορηγεί επένδυση στην Βουλγαρία, δίνοντας δουλειά σε 686 Βούλγαρους!!!

Με απόφαση της Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κυρίας Κατσέλη, τιτλοφορείται η «Ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους, πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης “ΧΑΡΙΕΣΣΑ ΜΕΠΕ”, που...



....έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 2601/98», και που δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμ. 365 φύλλο του Β΄ τεύχους του ΦΕΚ της 31ης Μαρτίου 2010.

Με την εν λόγω απόφασή της, η εν λόγω υπουργός πιστοποιεί την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εν λόγω επένδυσης και ΕΓΚΡΙΝΕΙ την καταβολή στην εν λόγω Εταιρεία επιχορήγησης ύψους 349.063 ευρώ !

Η γενναίως χρηματοδοθείσα επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας ραφής ενδυμάτων, που απασχολεί «686 (!!!) άτομα, έναντι 200 της απόφασης υπαγωγής».

Αλλά, πού έχει εγκατασταθεί αυτή η μονάδα, με την τόσο καταλυτική αναπτυξιακή παρουσία, και την αδιαμφισβήτητη ευεργετική συμβολή στην τόνωση της τοπικής απασχόλησης;

Μήπως σε καμμιά γειτονιά στις παρυφές των Συγκροτημάτων της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης;

Μήπως σε καμμιά ψυχοραγούσα Βιομηχανική ή Βιοτεχνική Περιοχή αυτής της «έρημης χώρας»;

Μήπως σε καμμιά λαθρομεταναστοκρατούμενη γωνιά της ξεχασμένης Ελλάδας;

Μήπως σε κανένα λησμονημένο νησί, που τ’ όνομά του περνάει ως διάττων αστήρ από τις οθόνες της επικαιρότητας μόνον όταν το προσεγγίζουν θαλάσσια ή εναέρια οθωμανικά ασκέρια;

Όχι! Μήδε σε πόλη βρίσκεται, μήδε σ’ ερημονήσι!

Η επένδυση που επιβραβεύεται και επιχορηγείται με 350 χιλιάδες ευρώ από την κυρία Λουκία-Ταρσίτσα Κατσέλη βρίσκεται… (να το πάρει το ποτάμι; ας το πάρει, σε μια επί λέξει αντιγραφή της εγκριτικής κατσέλειας απόφασης):


Βρίσκεται «στις περιοχές “Ξαντάσκι” και “Αμπλάνιτσα” Βουλγαρίας»!!!


Κυρία Λούκα μας, σε ποιά Χώρα υπουργεύετε;

Την Οικονομία ποιάς Χώρας έχετε αναλάβει (και ορκιστεί – λέμε τώρα…) να ανορθώσετε;

Μήπως υπάρχουν πράγματα που δεν τα έχετε καταλάβει; Ή μήπως μέχρι τώρα δεν σας είχαμε καταλάβει εμείς;

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ:

Συγκλονιστική επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου προκύπτει από το «σήμα» που είχε στείλει από τις 2...
Ντοκουμέντο:Το ρεσάλτο στα ελληνικά ομόλογα

Ντοκουμέντο:Το ρεσάλτο στα ελληνικά ομόλογα

Συγκλονιστική επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου προκύπτει από το «σήμα» που είχε στείλει από τις 2 Νοεμβρίου η διεθνής πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ομόλογα «Euroclear» στους «σορτάκηδες» ότι μπορούν να στοιχηματίζουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων ανενόχλητοι και να φέρνουν τα ομόλογα που δεν είχαν σε δέκα ολόκληρες ημέρες ή και…ποτέ αν δεν τους έβγαινε (των ανθρώπων) το στοίχημα!
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ένοχη σιωπή των αρμοδίων για τη σκανδαλώδη αυτή ιστορία που επέτρεψε στους κερδοσκόπους να ξεπουλάνε εκ του ασφαλούς τα ελληνικά ομόλογα για ένα ολόκληρο δεκαήμερο, χωρίς καν να τα έχουν και χωρίς τελικά να έχουν τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουν!
Ανεπισήμως, τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν ότι το Τ+3 δεν καταργήθηκε ποτέ, αλλά πρόκειται για μια απλή τεχνική διευκόλυνση (recycling), η οποία αποφασίσθηκε μετά από τις αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων παρακολούθησης των διαδικασιών για την άρση των εμποδίων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού σε διασυνοριακό επίπεδο (Giovannini Barriers), στις οποίες η ελληνική αγορά αξιολογείται ως ευρισκόμενη σε κατώτερο στάδιο εναρμόνισης από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Δηλαδή, πληρώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ και φέραμε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης για να μη στεναχωρήσουμε τον… κ. Τζοβανίνι, εφαρμόζοντας ενδεχομένως τις «σοφίες» του λίγο αργότερα και όχι ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων είχε γίνει στόχος του παγκόσμιου κερδοσκοπικού συστήματος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Με την ίδια λογική, και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στήριξε την δραχμή έναντι των διεθνών κερδοσκόπων όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, έπρεπε να αψηφήσει το εθνικό συμφέρον μήπως και κατηγορηθεί ότι δεν διευκόλυνε την ελευθερία της αγοράς συναλλάγματος!
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία κοντεύει να διαλυθεί από τα «golden boys» τύπου Goldman Sachs κ.ά., τα οποία πλέον διώκονται ακόμη και στη Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.
Διά του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα και το «σήμα» που είχε στείλει από τις 2 Νοεμβρίου η διεθνής πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ομόλογα «Euroclear» στους «σορτάκηδες» ότι μπορούν να στοιχηματίζουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων ανενόχλητοι και να φέρνουν τα ομόλογα που δεν είχαν σε δέκα ολόκληρες ημέρες ή και…ποτέ, αν δεν τους έβγαινε των ανθρώπων το στοίχημα!
Τότε τα spreads ήταν 150 μονάδες και στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν μέχρι τις 450 μονάδες, επιβαρύνοντας τους Ελληνες με δισεκατομμύρια ευρώ και οδηγώντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Επιπλέον, οι κερδοσκόποι της ελληνικής αγοράς ομολόγων ζητούν και τα… ρέστα, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πλήρως το σκανδαλώδες της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος, που τους επέτρεψε να εκτοξεύσουν τα spreads χωρίς κανένα ρίσκο, οδηγώντας της Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού την ώρα που ο πρωθυπουργός κήρυσσε διεθνή σταυροφορία κατά των κερδοσκόπων.
Οπως πληροφορούμεθα, αύριο κιόλας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων (European Primary Dealers Association) με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, κατά την οποία η πρώτη θα υποβάλει πιεστικά την απαίτηση να ανακληθεί η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος της Πέμπτης 8 Απριλίου, με την οποία υποχρεώνονται οι «σορτάκηδες» να παρουσιάζουν αυθημερόν τα ομόλογα που έχουν πουλήσει ανοιχτά, δανειζομένοι τα από τη διατραπεζική αγορά με υποχρεωτική δημοπρασία repos και πληρώνοντας το ανάλογο επιτίμιο.
Αυτά, προς το παρόν, και έπεται φυσικά συνέχεια και μάλιστα συγκλονιστική…

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...