21/4/10

Πινόκιο, Πινόκιο πες μας το επιτόκιο

Οι «μάγκες» της «αγοράς», θα πάνε φυλακή.(Εάν τους στείλει ο «κυρίαρχος λαός»)

Το Καρτέλ θύμωσε και απειλεί με μποϊκοτάζ στην αγορά ομολόγων!

Του Σπύρου Χατζάρα

Το Δελτιο11 αποκάλυψε, το «κόλπο», με το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων, και την επείγουσα εκπλήρωση του «προεκλογικού συμβολαίου» του ΠΑΣΟΚ, στις 22 Οκτωβρίου, 18 μέρες μετά τις εκλογές, με την οποία άρχισε το ρεσάλτο στα ελληνικά ομόλογα, και επέμενε στο θέμα αυτό επί δέκα ημέρες. Μετά το έμαθαν και στο ΕΒΕΑ, και τον «Ελεύθερο Τύπο».Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η «πράσινη» διακυβέρνηση παρέλαβε τα spreads στις 150 μονάδες και στη συνέχεια τα εκτόξευσε στις 470 μονάδες, επιβαρύνοντας τους Ελληνες με δισεκατομμύρια ευρώ και οδηγώντας την Ελλάδα στο ΔΝΤ, για να πληρωθούν τα συμβόλαια CDS που πούλαγε η Goldman Sahs.

Χθες , η ΤτΕ παραδέχθηκε, ότι από τον Οκτώβριο είχε επιτρέψει στους παράγοντες της ΗΔΑΤ να ανακυκλώνουν αυτόματα, για χρονική περίοδο μέχρι και 10 ημερών, τις ανοικτές θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Ανεπισήμως, από την ΤτΕ διαδίδουν ότι το τριήμερο (Τ+3) δεν καταργήθηκε ποτέ, αλλά ότι έκαναν «μια απλή τεχνική διευκόλυνση» (recycling), η οποία αποφασίσθηκε μετά από τις αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων παρακολούθησης των διαδικασιών για την άρση των εμποδίων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού σε διασυνοριακό επίπεδο (Giovannini Barriers), στις οποίες η ελληνική αγορά αξιολογείται ως ευρισκόμενη σε κατώτερο στάδιο εναρμόνισης από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Δηλαδή, πληρώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ και φέραμε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης για να μη στεναχωρήσουμε τον… κ. Τζοβανίνι, εφαρμόζοντας ενδεχομένως τις «σοφίες» του λίγο αργότερα και όχι ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων είχε γίνει στόχος του παγκόσμιου κερδοσκοπικού συστήματος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο «διαμαρτυρόμενος» κ. Παπακωνσταντίνου , (της παρέας του Λονδίνου), ισχυρίσθηκε ότι αυτό δεν αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων από το φθινόπωρο, αλλά είπε ότι « είναι γεγονός ότι αυτή η απόφαση, που εξ αντικειμένου διευκολύνει τις στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας, συμπίπτει χρονικά με τις άγριες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα και την άνοδο των spread σε επίπεδα ρεκόρ».

Τους πιάσαμε στα πράσα και ομολόγησαν.

Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε, το «σήμα» που είχε στείλει, από τις 2 Νοεμβρίου η διεθνής πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ομόλογα «Euroclear» ,στους «σορτάκηδες» ,ότι μπορούν να στοιχηματίζουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων ανενόχλητοι και να φέρνουν τα ομόλογα που δεν είχαν σε δέκα ολόκληρες ημέρες ή και…ποτέ αν δεν τους έβγαινε (των ανθρώπων) το στοίχημα!

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων, στην οποία συμμετέχουν 22 μεγάλες διεθνείς τράπεζες, (European Primary Dealers Association), με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, κατά την οποία η πρώτη θα υποβάλει πιεστικά την απαίτηση να ανακληθεί η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος της Πέμπτης 8 Απριλίου, με την οποία υποχρεώνονται οι «σορτάκηδες» να παρουσιάζουν αυθημερόν τα ομόλογα που έχουν πουλήσει ανοιχτά, δανειζομένοι τα από τη διατραπεζική αγορά με υποχρεωτική δημοπρασία repos και πληρώνοντας το ανάλογο επιτίμιο.
Τα κορυφαία λαμόγια της «αγοράς» ,απειλούν με μποϊκοτάζ της ελληνικής αγοράς ομολόγων , αν δεν ανακληθει άμεσα η απόφαση της 8ης Απριλίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει; Υπάρχει περίπτωση εκδόσεως εντάλματος σύλληψης κατά του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου;
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες επίκειται η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως κατά του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Το σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ έγινε από τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σχοινιωτάκη.
Ως γνωστόν ο κ. Σχοινιωτάκης παρήγγειλε προ μηνός έρευνα αμοιβών της τελευταίας 6ετίας, και σήμερα, για να εντοπιστούν ποιοι εισέπραξαν και εισπράττουν αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου (ανέρχονται σε 6.090 ευρώ και με επιδόματα σε 9.700 ευρώ) κατά παράβαση του Συντάγματος… Στη σχετική παραγγελία προς τους οικονομικούς επιθεωρητές, ζητείται να ερευνηθούν για τις αμοιβές διοικητικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύματα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ακόμα ζητείται να επεκταθεί η έρευνα και σε φορείς που με αντισυνταγματικές διατάξεις εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά θεσπισμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος που διενεργεί το ΕΣ, όπως συνέβη π.χ. με τον ΟΠΑΠ…

Ο Υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, κατά παράβαση των επιταγών του κ. Σχοινιωτάκη, φέρεται να εξέδωσε εγκύκλιο που επιτρέπει, για διοικητές ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ του δημόσιου, αμοιβές υψηλότερες των ορίων που θεώρει νόμιμα ο κ.κ. Σχοινιωτάκης. Σχετικό ρεπορτάζ έγινε από το "Παρόν".

Η επίμαχη εγκύκλιος που εξόργισε τον κ. Σχοινιωτάκη φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Όλη την ημέρα η κυβέρνηση κατέβαλλε απεγνωσμένες προσπάθειες να μην εμφανιστεί το θέμα στον Τύπο και τα δελτία ειδήσεων.Αναταραχή και διχογνωμία πάντως επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος για το αν πρέπει να αφεθεί σε εξέλιξη το σχετικό αίτημα η να επέμβει η κυβέρνηση αποκηρύσσοντας τον κ. Σχοινιωτάκη.

Οι πολίτες αναρωτιούνται ποιος εκ των δυο, ο κ. Παπακωνσταντίνου η ο κ. Σχοινιωτάκης δουλεύει τον κόσμο. Κακόβουλες πήγες ισχυρίζονται και οι δυο …

Αντιπερισπασμό προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας στα αποψινά δελτία ειδήσεων ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνομιλίες το Σάββατο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας έγινε γνωστό ότι εάν επιβεβαιωθεί η έκδοση εντάλματος κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, η συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρός Καν δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Εξελίξεις αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ Κ. ΧΑΤΖΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΡΘΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ.


Η υπόθεση των ομολόγων παίρνει το δρόμο της Βουλής, καθώς ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση ύστερα από τα δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου.
Ο κ. Σταϊκούρας στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «την τελευταία περίοδο έχει ανακύψει στον Ελληνικό Τύπο ένα σημαντικό ζήτημα, αναλογιζόμενοι τόσο τα επιμέρους στοιχεία που αποκαλύπτονται όσο και τα ερωτήματα που προκύπτουν, αναφορικά με το σύστημα διακανονισμού-εκκαθάρισης των συναλλαγών επί χρεωστικών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ).
Ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου:
1) Ποια είναι η θέση του υπουργείου Οικονομικών για όσα ανησυχητικά και ύποπτα αναφέρονται στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα;
2) Ιδίως, ποια είναι η θέση του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη φερόμενη από τα δημοσιεύματα (άτυπη) επαύξηση του χρόνου εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ όπως αυτή προβλεπόταν από τα οικεία άρθρα του Κανονισμού της ΗΔΑΤ, αλλά και τη συνακόλουθη αλλαγή στον τρόπο κάλυψης χρεωστικών θέσεων σε τίτλους όπως αυτή οριζόταν στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών Επί Τίτλων Με Λογιστική Μορφή (Αυλοι Τίτλοι) και στον ως άνω Κανονισμό της ΗΔΑΤ.


Παρέμβαση εισαγγελέα για τα spread

"Το πρωί μόλις καλούσαμε την εισαγγελική αρχή να παρέμβει για την εγκληματική εκτόξευση των spread’s τις τελευταίες ημέρες και αυτό έγινε λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, έδωσε σήμερα εντολή έρευνας στον μηχανισμό εκκαθάρισης συναλλαγών των ομολόγων του Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, μετά και τις καταγγελίες του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κώστα Μίχαλου...

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Μίχαλος στο σορτάρισμα των ομολόγων η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούσαν έναν τύπο που ρυθμίζει την εκκαθάριση και ήταν μέχρι πριν τρεις μήνες Τ+3.

Ξαφνικά όμως και με απόφαση διευθυντή, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τη θέση του ο τύπος έγινε Τ+10, δηλαδή αντί να διεξαχθεί η εκκαθάριση κάθε τρεις ημέρες γινόταν κάθε δέκα, αφήνοντας έτσι μεγάλο χρονικό για τους κερδοσκόπους παιχνίδι με αγοραπωλησίες ομολόγων τα οποία στην ουσία δεν κατείχαν.

Η υπόθεση θα διερευνηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις."