3/10/16

3 Οκτωβρίου/20 Σεπτεμβρίου .Τα γεγονότα

H 3η Οκτωβρίου είναι η 276η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο . Υπολείπονται 89 ημέρες.


42 π.Χ. Πρώτη Μάχη των Φιλίππων: Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός δίνουν αποφασιστική μάχη με τους δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο και Κάσσιο.

382 μΧ. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ με συνθήκη ειρήνης επέτρεψε στους Βησιγότθους να εγκατασταθούν στη Θράκη και να παρέχουν σε αντάλλαγμα στρατιωτικές υπηρεσίες 1078. Διεξήχθη η μάχη της Νεζάτινα στην Ουκρανία ανάεσα στους απογόνους του Σιατοσλάβου που ειχαν συμμάχους τους Κουμάνους με τα παιδιά του Γιάροσλαβ του Σοφού, που έλεγχαν το Κίεβο. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Μέγας Δούκας Ιζγιασλάβ Γιαρόσλαβιτς.

1654. Η Πολωνο-λιθουανική φρουρά παρέδωσε μετα από πολιορκία την πόλη του Σμολένσκ στους Ρώσους.
1670. Στη Ρωσία κυβέρνητικός στρατός νίκησε στο Σιμπίρσκ τους επαναστάτες του Κοζάκου Στεπάν Ραζίν.

1739. Μετά τη Συνθήκη του Βελιγραδίου, (18 Σεπτεμβρίου 1739), με την οποία οι Αψβούργοι παραχώρησαν στο Βασίλειο της Σερβίας με το Βελιγράδι και τη βόρεια Βοσνία στους Οθωμανούς, οι Ρώσοι με τη Συνθήκη της Νις (3 Οκτωβρίου 1739) έληξαν τον Αυστρο-Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1735-1739). Οι Ρώσοι κέρδισαν ένα λιμάνι στην Αζοφική και εγκαταλείψαν τα εδαφικά τους κέρδη στη Μολδαβία και τη Βεσσαραβία.

1796. Οι Μαυροβούνιοι με επικεφαλής τον Επίσκοπο Πέτρο Α Πέτροβιτς Νιέγκος και τον Γίοβαν Ράντονιτς νίκησαν στο Kρούσι τον στρατό του Kαραμαχμούτ Πασά του Σκουτάρι που σκοτώθηκε στη μάχη.

1822. Νικηφόρος μάχη των Ελλήνων Επαναστατών στον Αποκόρωνα Χανίων
1824.Η συνέλευση του Μεξικού ενέκρινε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού.
1866.Συνθήκη Ειρήνης της Βιέννης, η οποία έληξε ο πόλεμος των επτά εβδομάδων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, η Αυστρία παραχώρησε το Βένετο και τη Βενετία στην Βενετία. 1878.Υπογράφηκε η Συνθήκη της Χαλέπας
1891.Ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού σεισμού στην Αμπχαζία σχηματίστηκε η λίμνη Αμτκελί. 1906. Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθέτησε το SOS ως σήμα κινδύνου.
1912. (20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου , Τα Τεσσάρα Χριστιανικά Κράτη, (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία), επέδωσαν Διακοίνωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία όπως απέρριψε το τελεσίγραφο.
1915. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη απέρριψε την πρόταση της Αγγλίας για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα εφόσον έμπαινε στον Πόλεμο.
1918. Ο Πρίγκιπας Μαξ φον Μπάχεν ανέλαβε καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε ανακωχή από τον Πρόεδρο Γουίλσον. Την ίδια ημερα ο Μπόρις Γ΄ ανήλθε στο βουλγαρικό θρόνο.
1922 . Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας
1924. Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος σχημάτισε  κυβέρνηση.

1929. To Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, και διαιρέθηκε διοικητικά σε εννέα περιφέρειες., (Μπανοβίνες).
1931. Έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του. 1932.Το Ιράκ απέκτησε την ανεξαρτησία του υπό βρετανική όμως διοίκηση.
1935. Οι Ιταλοί εισέβαλλαν στην Αιθιοπία
1939. Παναμερικανική Διάσκεψη όρισε ζώνη ασφαλείας γύρω από την Αμερική τα 300 μίλια

1941.Αδόλφος Χίτλερ μίλησε  στο «Sportpalast» του Βερολίνου, για το άνοιγμα της Εκστρατείας Αρωγής για τους πολεμιστές το Χειμώνα (Κriegswinterhilfswerk) .Στο Παρίσι ανατινάχτηκαν έξι εβραϊκές συναγωγές και στην Αμερική έκανε πρεμιέρα η ταινία το Γεράκι της Μάλτας, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

1942. Στο Πενεμούντε της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς η πρώτη εκτόξευση του πύραυλου Α4 που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Βέρνερ φον Μπράουν και που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως όπλο με την ονομασία Vergeltungswaffe 2, ή V2. Η ακτίνα δράσης του άγγιζε τα 320 χλμ. ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 6.120 χλμ./ώρα και μετέφερε εκρηκτικά ισχύος 800 kg TNT. Είχε μήκος 14 μέτρα, και διάμετρο 1,6 μ.

1943. Ημέρα Κυριακή. Το Ολοκαύτωμα Λιγκιάδων .Εξι καμιόνια με Γερμανούς καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις» εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων και ... Εντελβάις» εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων και σκότωσαν και έκαψαν, όσους κατοίκους δεν είχαν διαφύγει και πυρπόλησαν τα σπίτια του χωριού. Από τα 82 θύματα του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων, τα 34 ήταν παιδιά και μωρά, οι 37 ήταν γυναίκες και οι 11 ηλικιωμένοι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας εκδηλώθηκε η γερμανική επιχείρηση αιφνιδιαστικής κατάληψης της Κω με αποβάσεις στη βόρεια ακτή, νότια του Μαρμαρίου στη νότια ακτή, κάτω από το ύψωμα Ερημίτης και στον όρμο Αλμυρού. Τα παρατηρητήρια της Καλύμνου εντόπισαν τον αποβατικό στολίσκο, αλλά τον οι άγγλοι είπαν ότι τον εξέλαβαν ως συμμαχική νηοπομπή με εφόδια και επέτρεψαν στις γερμανικές δυνάμεις να αποβιβαστούν ανενόχλητες.

1944. Οι υποχωρούντες Γερμανοί ανατίναξαν τη γέφυρα στη Διώρυγα της Κορίνθου και έριξαν μέσα ένα τραίνο με 40 βαγόνια στο οποίο είχαν επιβιβάσει 300 ίσως και περισσότερους Ιταλούς αιχμαλώτους. Στη Γιουγκοσλαβία οι Παρτιζάνοι απελευθέρωσαν τη δυτική Σερβία.

1945. Ιδρύθηκε η Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στο Παρίσι.
1951. Ο Λευκός Οίκος διέρρευσε την πληροφορία ότι η ΕΣΣΔ έχει προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερης ατομικής βόμβας.
1952. Η Βρετανία έκανε την πρώτη επιτυχή δοκιμή ατομικής βόμβας στις ακτές της Αυστραλίας . Την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη εγγραφή βίντεο σε μαγνητοταινία
1955 .Έφτασε στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ ως κυβερνήτης του νησιού.

1958. Συγκρούσεις των Βρετανών με τους κατοίκους στην Αμμόχωστο. Τραυματίσθηκαν πάνω από 200 άτομα, ενώ η μικρούλα Ιωάννα Ζαχαριάδου, μόλις 12 ετών πέθανε από το φόβο της. Οι Άγγλοι στρατιώτες συνέλαβαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 17χρονο Λουκά Λουκά από την Αγία Νάπα και τον τσαγκάρη και ποτέρα 6 παιδιών, Παναγιώτη Χρυσοστόμου. Και οι δύο ήσαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

1966.Αρχίσε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ οι αποστάτες προσπαθούν να σωθούν από το ποδόσφαιρο. Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Μαρής απειλεί με παραίτηση αν δεν προβιβασθεί στην Α' Εθνική ο Ο.Φ.Η. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ιωάννης Γκλαβάνης απαιτεί, να παραμείνει στην Α' Εθνική η Νίκη Βόλου, ενώ ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Αναστάσιος Δρούλιας «ενδιαφέρεται ζωηρά», για τον Παναιγιάλειο.

1981. Μετά από επτά μήνες αγώνα και 10 θανάτους , οι Ιρλανδοί εθνικιστές στη φυλακή Maze στο Μπέλφαστ, αναστέλλουν τις απεργίες πείνας.
1989. Στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου το περιφερειακό δικαστήριο καταδίκασε τον Αζέμ Βλάσι και άλλους 13 Αλβανούς για ανατρεπτική και αντικρατική δραστηριότητα και την οργάνωση μιας απεργίας από τους ανθρακωρύχους Αλβανούς στο ορυχείο «Στάρι Τργκ». Στον Παναμά έγινε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον Νοριέγκα
1990 . Η ενοποίηση της Γερμανίας . Η Ανατολική Γερμανία ενσωματώθηκε με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
1991. Η συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας στην οποία συμμετέχουν μόνο τα μέλη της προεδρίας από τη Σερβία, τη Βοϊβοντίνα, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε ότι ένας εμφύλιος πόλεμος επικρέμεται στον ορίζοντα. Στην Αϊτή πραξικόπημα ανέτρεψε τον Πρόεδρο Αριστίντ. Την εξουσία καταλαμβάνει στρατιωτική χούντα. Περισσότεροι από 150 νεκροί σε σφαγές.

1993. Στη Ρωσία κορυφώθηκε η συνταγματική κρίση ανάμεσα στον πρόεδρο και το Ανώτατο Σοβιέτ. (Κοινοβούλιο) Η συνταγματική κρίση ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1993, όταν ο Πρόεδρος Γιέλτσιν αποφάσισε να διαλύσει νομοθετικό το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Λαού αν και δεν είχε την εξουσία , σύμφωνα με το σύνταγμα . Ο Γιέλτσιν επικαλούνταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Απριλίου 1993 για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του. Σε απάντηση, το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η απόφαση του Προέδρου ήταν άκυρη, και ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Αλεξάντρ Ρουτσκόι ως πρόεδρο. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Γιέλτσιν διόρισε ως Πρωθυπουργό τον «κηπουρό του», Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές διέλυσαν την πολιορκία της αστυνομίας γύρω από το Κοινοβούλιο κατέλαβαν το δημαρχείο της Μόσχας και προσπάθησαν να καταλάβουν τα τηλεοπτικά Στούντιο στο Οστάνκινο. Ο στρατός, αρχικά είχε δηλώσει αλλά τις πρωινές ώρες της επομένης, 4ης Οκτωβρίου, εισέβαλε στο κτίριο του Ανώτατου Σοβιέτ. Στο Αζερμπαϊτζάν ο Γκαιντάρ Αλίεφ εκλέχτηκε Πρόεδρος. Στην Σομαλία σκοτώθηκαν 18 αμερικανοί «κυανόκρανοι» , όταν προσπάθησαν να συλλάβουν τον ηγέτη των Σομαλών ανταρτών Μοχάμεντ Αιντιντ.

1995.Ε γινε δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ , με παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Ο Γκλιγκόροφ που έχασε το μάτι του επέζησε αλλά σκοτώθηκε ο οδηγός του. Την δια ημέρα δικαστήριο στις ΗΠΑ, ύστερα από μια πολύμηνη δίκη, που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό σόου αθώωσε το θρύλο του αμερικανικού μπέιζμπολ Ο.Τζ. Σίμπσον που ειχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και ενός φίλου της τον Ιούνιο του 1994.

1998. Ο Πάπας ανακήρυξε σε άγιο τον ούτσασι επίσκοπο της Κροατίας, Αλόις Στέπινιακ. 1999. Στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας, το Κόμμα Ελευθέρων του Χάιντερ, κερδίζει τις 52 από τις 183 έδρες. Πρώτο κόμμα ήσαν οι Σοσιαλδημοκράτες Κόμμα (65 έδρες). Στην Αμπχαζία επανεκλέχτηκε Πρόεδρος ο Βλαντισλάβ Αρζίμπα. Στην την Ινδία η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (BJP) κέρδισε τις εκλογές. Στη Σερβία στον αυτοκινητόδρομο Ιμπάρ κοντά στο Λαζάρεβατς έγινε απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

2001. Ο Βλαντίμίι Πούτιν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον

2002 . Οι τιμές των μετοχών των ιαπωνικών τραπεζών μειώθηκε δραματικά . Κάποιες έπεσαν και 15%, και μετά «κλείδωσαν».

2010. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος ενθρονίστηκε στο Πατριαρχείο στο Πετς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το 1992 0 βουλευτής της Κάτω Δούμα του Ρώσικου Κοινοβουλίου, Ηλίας Κωνσταντινωφ έδωσε συνέντευξη στην Pravda:
Το 1993 θα εμφανιστεί άντρας σοφός με Άγιο Πνεύμα, επιβεβαιώνοντας την προφητεία του Σεραφείμ του Σαρώφ. Το 1998
θα αναλάβει την εξουσία

Ανώνυμος είπε...

Το ρολόι σου πάει μπροστά 666 δευτερόλεπτα

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα νόμιζα ότι είχες ωριμάσει. Έχεις πατήσει τα 60 και ασχολείσαι ακόμη με χρονοβόρα χρονολόγια; Πόσα χρόνια νομίζεις ότι σου μένουν να ζήσεις; Μην σπαταλάς το χρόνο σου σε τέτοια. Άσε τους νέους να τα κάνουν αυτά που έχουν πολλή άμμο στην κλεψύδρα τους. Εσύ ασχολήσου με την ουσία της ζωής...

Ανώνυμος είπε...

Αντιθέτως οι ηλικιωμένοι είναι που τους αρέσει να αναπολούν, όχι οι νέοι.