4/10/16

4 Οκτωβρίου/21 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Χρονολόγιο

Χρόνια πολλά στο Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
’Άντε πες τα στον Κούλη και τη Κουτσή αυτά


610. Ο πιστός στον αυτοκράτορα Μαυρίκιο έξαρχος της Καρχηδόνας Ηράκλειος έφθασε με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανάτρεψε τον πραξικοπηματία Φωκά.

1302. Ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος υπέγραψε συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Βενετίας.Σύμφωνα με τους όρους της, οι Ενετοί κράτησαν τα νησιά Κέα, Σαντορίνη, Σέριφο και Αμοργό, που είχαν καταλάβει διώχνοντας και διατήρησαν τα εμπορικά τους προνόμια.

1366. Άρχισε η Σταυροφορία του Αμαδέου του 6ου της Σαβοΐας , γιού της Γιολάντας Παλαιολογίνας για να βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη και τον εξάδελφό του Ιωάννη Ε Παλαιολόγο γιό της Άννας της Σαβοΐας. Ξεκίνησε με 15 πλοία και 1.700 άνδρες και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Φρατζέσκο της Λέσβου και τον Βασιλιά της Ουγγαρίας και έδιωξε τους Τούρκους του Μουράτ από την Καλλίπολη. Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Βουλγάρων που κρατούσαν αιχμάλωτο τον Ιωάννη Ε.

1853. Η Τουρκία, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία, που αρνήθηκε να αποσυρθεί από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας και άρχισε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. καταλαμβάνεται από ότι, όπως εξήγησε προστατεύσει το έδαφος των Ορθοδόξων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια ήμερα ο Ρώσος ναύαρχος Νεβέλσκ ύψωσε τη ρωσική σημαία στο Σαχαλίνη.

1883. Ξεκίνησε από το Παρίσι για το παρθενικό του ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη το θρυλικό τρένο «Οριάν Εξπρές», που περνούσε από έξι χώρες.

1904. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας

1914.Στην Αλβανία η Προσωρινή Κυβέρνηση υπό τον Εσσάντ πασά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο .

1923. Αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη και οι τελευταίοι στρατιώτες της Αντάντ. Οι Τούρκοι αναγνώρισαν τον Παπά-Ευθύμ ως τουρκο Ορθόδοξο Πατριάρχη.

1966. Αναβίωσε η βυζαντινή γιορτή των Δημητριών στη Θεσσαλονίκη ως ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ.
1974 . Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και δημοσίευσε την Ιδρυτική της Διακήρυξη για την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. 1977. Στα Ηνωμένα Έθνη εγκρίθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη προστασίας των ζώων. .

2005. Έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...