7/10/16

7 Οκτωβρίου /25 Σεπτεμβρίου στην ιστορία

1513: H Μάχη της Μότα στη Βιτσέντσα . Ο Ενετικός στρατός καταστράφηκε από τους Ισπανούς.
1604 . Ήττα του οθωμανικού στρατού από τον αρμένιο πρίγκιπα τον οποίο ενίσχυσαν οι Ρώσοι .
1690 .Βρετανική επίθεση στο Κεμπέκ
1776 . Ο τσάρος Παύλος Α΄ της Ρωσίας παντρεύτηκε τη Μαρία Θεοντόροβνα (Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης).
1777. Έληξε η δεύτερη μάχη της Σαρατόγκα ,στα υψώματα Μπερνίς, (19 Σεπτεμβρίου -7 Οκτώβρη ) με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών Επαναστατών κατά των Βρετανών. 1780.Αμερικανική Επανάσταση. Οι αμερικανοί επαναστάτες νίκησαν τους Βρετανούς στη Νότια Καρολίνα
1813. Η παράδοση του Βελιγραδίου στους Τούρκους σημαίνει το τέλος της Πρώτης Σερβικής Επανάστασης
1826. Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη σύμβαση του Άκκερμαν.
1849 . Πέθανε στην στη Βαλτιμόρη ο Εντγκαρ Αλλαν Πόε.
1886 . Η Ισπανία κατήργησε τη δουλεία στην Κούβα


1870 Στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο κατά την πολιορκία του Παρισιού από τους Πρώσους ο Λέων Γαμβέτας διέφυγε από την πόλη με το αερόστατο του Αρμάν Μπαρμπέ και πήγε στην Τούρ.

1879. Υπογράφηκε Συμμαχία το 1879 μεταξύ της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας .Την ιδια ημέρα Εκλογές στην Ανατολική Ρωμυλία για την Περιφέρεια Συνέλευση

1897. Στο Βίλνιους ιδρύθηκε η Μπούντ «Bund» , η Ένωση Εβραιων Εργαζομένων της Ρωσίας.

1905.(20 Οκτωβρίου με το γρηγοριανό) οι Μπολσεβίκοι κηρύσσουν γενική απεργία στη Ρωσία

1908 . Στην Κρήτη έγινε το συλλαλητήριο για την ένωση με την Ελλάδα στα Χανιά

1924 .Στις 7 Οκτωβρίου 1924 μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Θεμιστοκλή Σοφούλη ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργός της και εμεινε στην εξουσία για οκτώ μήνες μέχρι τις 26 Ιουνίου 1925.

1928. Οι εργαζόμενοι στα τραμ στην Κωνσταντινούπολη κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας που κράτησε οκτώ ημέρες.
1929 Ο Φώτιος Β' έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1940 .Τα γερμανικά στρατεύματα Γερμανία μπήκαν στην Ρουμανία και ανέλαβαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της.

1942. Δώδεκα Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως με επικεφαλής τον Διοικητή της Επισμηναγό Ι. Κέλλα απογειώθηκαν για την πρώτη αποστολή τους στο μέτωπο του El Alamein

1943. Οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό Κάτω Αγόριανη στον Παρνασσό. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν 100 αμερικανούς αιχμαλώτους στο Νησί Γουέικ.

1944. Στην Ουάσιγκτον στο κτήμα των Μπλίς έληξαν οι συνομιλίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και της Κίνας με συμφωνία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Στο Άουσβιτς, εξεγέρθηκαν οι Εβραίοι
1948 Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού παρουσιάστηκε επίσημα το 2CV της Citroen 1949.Ιδρύθηκε η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.
1950. Οι Αμερικανικές δυνάμεις πέρασαν τον 38ο παράλληλο και μπήκαν στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.
1954 . Στην Τουρκία έληξε η δίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταδικάστηκαν 131 κατηγορούμενοι σε ποινές φυλάκισης από 1 έως 10 έτη.

1958 . Η Συρία και η Αίγυπτος ανακοινώνουν την συγκρότηση της Ηνωμένης; Αραβικής Δημοκρατίας .Πραξικόπημα στο Πακιστάν
1959. Ο σοβιετικός δορυφόρος Luna 3 φωτογράφισε για πρώτη φορά, τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

1962. Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας "Τιτάν" στη Θεσσαλονίκη.
1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε την πρότασή του από πέντε σημεία για να τελειώσει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 . Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από μέλη της ΕΟΚΑ Β' με τοποθέτηση εκρηκτικών στο δρόμο στον Αγιο Σεργιο της Αμμοχώστου, απ' όπου θα πέρναγε το προεδρικό αυτοκίνητο. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης.

1979. Αεροσκάφος DC-8 της Ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair, που εκτελούσε την Πτήση 316, συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Από τους 154 επιβάτες και το πλήρωμα,14 έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν.Μετά το δυστύχημα μαθεύτηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πάνω από 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου. Το πλουτώνιο ήταν στις αποσκευές ενός από τους επιβαίνοντες γιατρούς .Από την ανάφλεξη καταστράφηκαν βιομηχανικά διαμάντια αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζονταν για το Μτουμπάι.

1981. Ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έγινε αρχηγός του κράτους μετά τη δολοφονία του Ανουάρ ελ Σαντάτ στις 6 Οκτωβρίου.

1985 . Εκδηλώθηκε η πειρατεία από 4 παλαιστινίους του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο.

1988 .Στη Ρίγα, για πρώτη φορά μετά το 1940, υψώθηκε η σημαία της Λετονίας.

1991. Η 17η Νοεμβρίου εκτέλεσε στο Παγκράτι, τον Ακόλουθο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Τσετίν Γκιοργκιού. Η Verkhovna Rada της Ουκρανίας ενέκρινε το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ψήφισε κατά της ένταξης της χωρας στην ΚΑΚ.

1996 .Ερευνητές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ξέθαψαν από μαζικό τάφο στην Όβτσαρα κοντά στο Βούκοβαρ 200 πτώματα 1999 .Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης Ιδρυσε τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση.

2000. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα ορκίστηκε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας
2001. Άρχισαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν 2012 . Ο Ούγκο Τσάβες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τύλιξαν σε χαλί τον πεθαμένο πατέρα τους αλλά ...τον έχασαν στην Κακαβιά!


Στις αρχές του καλοκαιριού ένας ηλικιωμένος που κατάγονταν από χωριό της Β.Ηπείρου απεβίωσε στο σπίτι του στο Περιστέρι Αττικής. Τα παιδιά του μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν από γραφείο τελετών να μεταφέρει με νεκροφόρα τον πατέρα τους στο χωριό του αποφάσισαν να τον μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους.Σκέφτηκαν όμως πως δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά του στα καθίσματα , γι αυτό αποφάσισαν να τον τυλίξουν σε ένα χαλί, να τον τοποθετήσουν στη σχάρα του αυτοκινήτου για
να πάνε να τον κηδέψουν.


Όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι που έφτασαν τα ξημερώματα κοντά στην Κακαβιά.
Εκεί σταμάτησαν μέχρι να ξημερώσει αλλά για κακή τους τύχη τους πήρε ο ύπνος.

Μόλις ξημέρωσε έντρομοι διαπίστωσαν πως το χαλί με τον νεκρό είχε κάνει φτερά και έτσι άρχισαν να ψάχνουν. Μετά από λίγη ώρα η αγωνία τους έλαβε τέλος καθώς κοντά σε ρέμα βρήκαν το χαλί ανοιχτό και τον νεκρό πατέρα τους πάνω του.

Αφού έγινε η κηδεία στην επιστροφή τους στην Ελλάδα θέλησαν να μάθουν τι είχε συμβεί.


Ρωτώντας έμαθαν πως το συγκεκριμένο βράδυ δυο αγροτικά που επέβαιναν γύφτοι έκαναν βόλτες στα χωριά της περιοχής κλέβοντας ότι έβρισκαν αφύλαχτο και έτσι έφτασαν στο συμπέρασμα πως το ...χαλί το έκλεψαν οι γύφτοι.


Φανταστείτε την τρομάρα των συμμοριτών γύφτων όταν ξεδίπλωσαν το χαλί και αντίκρυσαν τον πεθαμένο καθώς όπως είναι γνωστό οι τσιγγάνοι φοβούνται πολύ τους νεκρούς και τα φίδια. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ακόμη θα τρέχουν....

http://www.epirus-tv-news.gr/2016/10/blog-post_369.html

Ανώνυμος είπε...

Αχαϊα: Κοράκια στην τούρλα,εχασαν το νεκρό από το φέρετρο λόγω τσίπουρου !

Η τσιπουροκατάνυξη του «πληρώματος» μιας νεκροφόρας η οποία μετέφερε τη σορό ενός άντρα σε χωριό το οποίο βρίσκεται κοντά σε ημιορεινό κεφαλοχώρι της Ηλείας, είχε απρόβλεπτη εξέλιξη τόσο για τον πεθαμένο όσο και για τους συγγενείς του.

Η μεταφορά είχε προβλεφθεί να γίνει απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, ώστε λίγο μετά τη δύση του ηλίου η σορός να έχει παραδοθείς τους οικείους του θανόντος.

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον τελικό προορισμό ο οδηγός και ο συνοδηγός της νεκροφόρας είδαν πως είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και αποφάσισαν να κάνουν στάση σε χωριό που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα πριν τον τελικό προορισμό τους. Η στάση ξεκούρασης συνοδεύθηκε όμως από τσίπουρα… χαλάρωσης με τους δύο μεταφορείς από κάποιο σημείο και μετά να χάνουν το μέτρημα και το μέτρο.

Το αποτέλεσμα ήταν η στάση να γίνει πολύωρη διαμονή, με την αναχώρησή τους να μη είναι και ότι πιο εύκολο, καθώς ήταν εμφανής η αδυναμία τους να ταξιδέψουν. Ωστόσο η παράδοση της σορού δεν μπορούσε να αναβληθεί με αποτέλεσμα παρόλο που οδηγός και συνοδηγός ήταν σε άσχημη κατάσταση, λόγω του αλκοόλ που είχαν καταναλώσει, να ξεκινήσουν για τον τελικό προορισμό.

Λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουν στην ιδιαιτέρα πατρίδα του εκλιπόντος, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο της νεκροφόρας, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων από την εκτροπή της νεκροφόρας να ανοίξει η πίσω πόρτα και το φέρετρο να εκτιναχθεί πολλά μέτρα μακριά με τη σορό να πετάγεται έξω από αυτό.

Οδηγός και συνοδηγός παρά το σοκ προσπάθησαν και μετά από λίγο εντόπισαν τη σορό αλλά όπως διαπιστώθηκε τόσο αυτή όσο και το φέρετρο δεν ήταν δυνατόν να παραδοθούν στους συγγενείς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει αγωνας δρόμου για την αποστολή άλλης νεκροφόρας και κάσας αλλά και υπαλλήλων από το γραφείο τελετών, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις .

Στο μεταξύ οι συγγενείς του νεκρού είχαν βγει σε αναζήτηση των μεταφορέων και της νεκροφόρας, καθώς λίγο πριν αυτοί σταματήσουν για να απολαύσουν τα τσίπουρά τους είχαν επικοινωνήσει μαζί τους και τους είχαν πληροφορήσει πως σε λίγη ώρα φτάνουν. Ο εντοπισμός της νεκροφόρας εκτός δρόμου και του διαλυμένου φέρετρου, ήταν ή αιτία να ακολουθήσουν απίστευτες σκηνές με πρωταγωνιστές τους συγγενείς του νεκρού.

http://patrastimes.gr/%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BB%CF%8C/

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...