5/10/16

Ο ΛΑΟΣ στην Εξουσία;

Βελιγράδι.5 Οκτωβρίου 2000. Ο «λαός» και η Ντεμπέ «ανέτρεψαν» τον Μιλόσεβιτς

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αντιστράτηγος Νεμπόισα Πάβκοβιτς, τα «κόκκινα μπερέ» και η μυστική υπηρεσία, (Ντεμπέ), που ελεγχόταν ακόμα από τον Γιόβιτσα Στάνισιτς, συμφώνησαν στην πολιτική αλλαγή. To ίδιο έκανε και ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ράντομιρ Μάρκοβιτς. Απέμεινε η αστυνομία που έριξε λίγα δακρυγόνα και μετά πήγε πάσο.
Οι δεκάδες χιλιάδες «δημοκρατικοί διαδηλωτές» μαζεύτηκαν στην πλατεία της Δημοκρατίας , διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών. Εισέβαλαν στην ιστορική παλιά βουλή και την έκαψαν και κατέλαβαν το κτίριο της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας όπου ξυλοκόπησαν τον ,έμπιστο του Μιλόσεβιτς διευθυντή της Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς.
Την επόμενη , ο Μιλόσεβιτς παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα ,και παρέδωσε την εξουσία στον Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Ο Πάβκοβιτς που συμμάχησε με τον Τζίντζιτς αποστρατεύθηκε το 2002 από τον Κοστούνιτσα και το 2005 τον έστειλαν στη Χάγη, όπου οι αμερικανοί τον καταδίκασαν ως εγκληματία πολέμου.
Ο Στάνισιτς από το 1991 ήταν αρχηγός των σερβικών μυστικών υπηρεσιών και χειρίστηκε όλα τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Από το 1992, διατηρούσε την επαφή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) που τον θεωρούσε πληροφοριοδότη της.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ο Στάνισιτς και η Μπίλιανα Πλάβσιτς έγιναν οι κύριοι υποστηρικτές της ειρηνευτικής συμφωνίας που προσέφερε ο Χόλμπρουγκ με την οποία η Ρεπούμπλικα Σρέπσκα θα είχε τον έλεγχο του 49% των εδαφών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Στις 5 Οκτωβρίου 1995 ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πέτυχε, μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τη Κροατίας και τους ηγέτες των αντιμαχόμενων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ήταν ένα προοίμιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ντέιτον.

Ο Στάνισιτς παρέμεινε επικεφαλής της DB μέχρι τις 27 10. 1998, όταν απομακρύνθηκε εξαιτίας της διένεξης με την Μίρα Μάρκοβιτς και την Γιούλ, αλλά και για τους χειρισμούς του στο Κόσσοβο. Αντικαταστάθηκε από τον Ράντομιρ "Ράντε" Μάρκοβιτς Μάρκοβιτς, που παραιτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2001 και συνελήφθη από την αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2001 κατηγορούμενος ότι διοργάνωσε το 1999 την απόπειρα δολοφονίας του Ντράσκοβιτς στην Ιμπάρσκα Μαγκιστράλα.
Ο Μάρκοβιτς κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο του Βελιγραδίου στις 18 Ιουλίου 2005 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων. Τωρα δικάζεται για τη δολοφονία του Σλάβκο Τσουρούβια.
Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε. Ο Κουστούνιτσα και ο Ντράσκοβιτς είναι στα αζήτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...