8/7/17

Οι σικελικοί Εσπερινοί και η ναυμαχία της Μάλτας.

Η ναυμαχία της Μάλτας
διεξήχθη στις 8 Ιουλίου 1283 στην είσοδο του κύριου λιμένα της Μάλτας, στο πλαίσιο 
του πολέμου των σικελικών εσπερινών.
Οι γαλέρες της Αραγώνας , που διοικούσε ο αμιράλης Ρογήρος ντι Λαούρια , επιτέθηκαν και νίκησαν τον στόλο των Ανδεγαυών που διοικούσαν ο Γκιγιώμ Κορνού και ο Βαρθολομαίος Μπονβέν.
Οι Ανδεγαυοί έσπευδαν στην Μάλτα για να ανακουφίσουν την Ανδεγαυική φρουρά, την οποία πολιορκούσαν μέσα στα τείχη του το Καστέλλο ντελ Μάρε οι Αραγωνέζοι.
Μετά την ναυμαχία ο Ρογήρος επιτέθηκε και κατέλαβε το Καστελλαμάρε, και αιχμαλώτισε τον αρχηγό της φραγκικής δύναμης Κάρολο B' ντ'Ανζού, που ηταν διάδοχος της Νεάπολης.

Ο Ρογήρος ντι Λαούρια αποκατέστησε έτσι την νόμιμη κυριαρχία των Χοενστάουφεν, και ο ίδιος έγινε κόμης Μάλτας.
Ο ιταλός πολέμαρχος, Ρογήρος της Λαυρίας, ηταν γιος του μεγάλου κριτού Ριχάρδου από την πόλη Λαυρία ή Σκαλέα, και της Ντόνα Μπέλα, μιας τροφού της Κωνσταντίας Β΄κόρης του Μανφρέδου Χοενστάουφεν.
Με την πτώση των Χοενστάουφεν, έγινε αμιράλης στην υπηρεσία του ρήγα της Αραγώνος, Πέτρου Γ΄, και του οίκου της Βαρκελώνης γενικότερα.
Ο Πέτρος Γ' ο Μέγας, ο βασιλιάς της Αραγωνίας , της Βαλένθια και κόμης της Βαρκελώνης , είχε αρραβωνιασθεί με την Ευδοξία Βατάτζη, κόρη του Θεοδώρου Α' Λάσκαρη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων της Νίκαια, αλλά μετά τον Θάνατο του Θεοδώρου ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, χάλασε το συνοικέσιο και ο Πέτρος τελικά νυμφεύτηκε την Κωνσταντία Χοενστάουφεν διεκδικήτρια του θρόνου της Σικελίας.
Έτσι μαζί με την Κωνσταντία απέκτησε και τους φανατικούς και πιστούς υπηκόους της όπως ο Ρογήρος.
Ο Πέτρος, στέφθηκε βασιλιάς το Νοέμβριο του 1276 στη Σαραγόσα, και στην τελετή της στέψης ανακοίνωσε ότι αποποιείται τη φεουδαλική υποτέλεια προς τον Πάπα.
Ετσι παντρεύτηκε την Κωνσταντία της οποίας ο πατερας εκτελεστηκε από τον Πάπα και συμμάχισε με τον Μιχαήλ Παλαιολόγο κατά των παπικών στη Σικελία, και απέστειλε τον Ρογήρο να την καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ

H Ντονέτσκο-Κριβοροζσκαγια Σοβιετική Δημοκρατία   ήταν μια πολιτική οντότητα , στο έδαφος των λεκανών Ντονέτσ  και Krivoy Rog  .  Ανακηρυχ...