19/7/17

Ο Μακάριος το 1974 μίλησε στον ΟΗΕ ως ΑΚΕΛ και φίλος του Ετζεβίτ

                    Scripta Manent


Σαν σήμερα το 1974 εμφανίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ο Μακάριος ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού προηγουμένως είχε περάσει από το Λονδίνο.

Στις 16 Ιουλίου ο Μακάριος πέταξε με βρετανικό αεροπλάνο στη Μάλτα και από εκεί στο Λονδίνο. Την επομένη, 17 Ιουλίου, ο Μακάριος συνοδευόμενος από τον τότε Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Κώστα Ασσιώτη, έγινε δεκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Γουίλσον και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν. Και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούσε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Μακάριος συμφώνησε με τη βρετανική κυβέρνηση το τι θα έλεγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και την βοήθησε να ανάψει το πράσινο φως στον Ετζεβίτ για να εισβάλει.
Το «Κλού» της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν η ψευδής αναφορά στους κινδύνους για τους Τουρκοκυπρίους που απετέλεσε την πρόσκληση προς τον Αττίλα. « Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους», είπε ο Μακάριος.
Κάθε καλόπιστος ιστορικός πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτές οι αναφορές στους τουρκοκυπρίους ήταν αναγκαίες.

Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ο Γουίλσον και ο Κάλαχαν, δέχθηκαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος πρότεινε κοινή επέμβαση Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων.
Οι Βρετανοί απόρριψαν την πρόταση αλλά του άφησαν την πόρτα ανοιχτή για την τουρκική απόβαση.

Εμείς, βγάζουμε τα συκώτια μας από τότε, για να εξηγούμε τα αμερικανικά και βρετανικά σχέδια για το νησί, και να τονίζουμε ότι το πραξικόπημα και η εισβολή του Αττίλα ήταν μια «χορογραφία» των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Όμως ο «Εθνάρχης» Μακάριος στην Νέα Υόρκη δεν είπε ούτε λέξη.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκφώνησε το σενάριο της «ελληνικής εισβολής» , των πρακτόρων του Αβράκωτου, που του το είχαν γράψει το Λονδίνο και η Cia.

Ο Μακάριος που ζητούσε από τις άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία και την Τουρκία, την αποκατάσταση της δικής του νομιμότητας, είπε ότι «το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου και με το πραξικόπημα, που οργάνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας και το υλοποίησαν οι Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν και διοικούσαν την κυπριακή εθνοφρουρά, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος», και ακόμα τόνισε:
«Δεν υπήρξε επανάσταση στην Κύπρο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί εσωτερική υπόθεση. Υπήρξε εισβολή, που παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί στην Κύπρο. Οι συνέπειες της εισβολής αυτής θα είναι καταλυτικές για την Κύπρο, εάν δεν επανέλθουμε στη συνταγματική ομαλότητα και εάν δεν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες».

Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Cia. Σκέτη Ελλάδα, Η μάλλον ….Χούντα των Αθηνών.

Ο Μακάριος, μίλησε για «ελληνική εισβολή», με στόχο την Ένωση και έριξε πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο των τότε διακοινοτικών συνομιλιών στην Χούντα. Συγκεκριμένα σε συνεννόηση με το Λονδίνο είπε:

«Επί μακρό χρονικό διάστημα διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό. Ο αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και δύο συνταγματολόγοι από την Ελλάδα και την Τουρκία παρακολούθησαν τις συνομιλίες αυτές. Δεν μπορούμε να πούμε, ότι μέχρι σήμερα σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες. Πώς μπορούσε, όμως, να υπάρξει πρόοδος, όταν η πολιτική της Αθήνας για την Κύπρο ήταν διπρόσωπη; Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν συμφωνήσει, πως οι συνομιλίες διεξήγοντο με βάση την ανεξαρτησία. Το καθεστώς των Αθηνών συμφώνησε σ' αυτό, και επανειλημμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα είναι σαφής. Αν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί τότε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας δημιούργησε και υποστήριξε την τρομοκρατική οργάνωση "ΕΟΚΑ Β", που είχε στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και της οποίας τα μέλη αυτοαποκαλούντο «Ενωτικοί»; 

Και πέντε ημέρες μετά, επενέβη ο Αττίλας για να αποτρέψει την… Ένωση. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τότε, στις 19 Ιουλίου 1974 ο «Ακελίστας» και άνθρωπος των Άγγλων Μακάριος, είπε στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα εξής: «όπως έδειχναν να εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό. Και, όπως αποδείχθηκε, οι φόβοι μου ήσαν δικαιολογημένοι». Και… «δικαιώθηκε» πέντε ημέρες μετά.

Ο Μακάριος δικαιολόγησε την απομάκρυνση του από την Κύπρο ως εξής:
«….θα ήθελα να προσθέσω, ότι τη δεύτερη ημέρα της ένοπλης επίθεσης τα τεθωρακισμένα κατευθύνθηκαν προς την Πάφο, ενώ ταυτόχρονα ένα μικρό πολεμικό πλοίο της εθνοφρουράς άρχισε να βομβαρδίζει τη μητρόπολη της Πάφου, όπου έμενα. Υπ' αυτές τις συνθήκες, θεώρησα φρονιμότερο να εγκαταλείψω την Κύπρο, παρά να πέσω στα χέρια της ελληνικής χούντας. Είμαι ευγνώμων στη βρετανική κυβέρνηση, που μού χορήγησε ελικόπτερο, το οποίο με μετέφερε από την Πάφο στις βρετανικές βάσεις, και αεροπλάνο από τις βάσεις στο Λονδίνο, μέσω Μάλτας. Είμαι επίσης ευγνώμων στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και στο διοικητή των ειδικών ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την ασφάλειά μου.
Η παρουσία μου στην αίθουσα αυτή κατέστη δυνατή χάρις στη βοήθεια της βρεττανικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα, δρος Βαλντχάιμ. Το ενδιαφέρον τους για το άτομό μου, και για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, με συγκινεί ως τα μύχια της ψυχής μου».

Ο Μακάριος όφειλε να παραμείνει  στην Πάφο και να ζητήσει την προστασία του από την εγγυήτρια δύναμη τη Μεγάλη Βρετανία και τον ΟΗΕ και όχι να το βάλει στα πόδια. Εάν έμενε το σχέδιο Κίσινγκερ θα πήγαινε στον διάολο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ηριάννα Βασιλειάδη έχει κάποια σχέση με τον Κομισάριο ποδοσφαίρου Γιώργο Βασιλειάδη ?

Ανώνυμος είπε...

Φενεός ἐκδήλωση μνήμης


με τον μπαρμπανδρεα


https://www.youtube.com/watch?v=4uYazIxFomU

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, είναι τόσο το πλήθος, που δεν μπορώ να σε ξεχωρίσω στο βίντεο...

Χρίστος Αθανασόπουλος είπε...

Κάποια μακαρίτισσα θεία μου τον αποκαλούσε Αρχιεπίσκοπο ΜΑΓΑΡΙΟ. Και νομίζω τα έλεγε όλα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Ανδρέας Πετρόπουλος στέκει στα καλά του; Λέει στο βίντεο ότι θα πάρει εκδίκηση για τους νεκρούς του Φενεού! Δεν πήρε εκδίκηση 73 χρόνια και θα πάρει τώρα; Ποιούς θα εκδικηθεί; Τα εγγόνια των "δολοφόνων";

Ανώνυμος είπε...

Ειχε το κουσουρι. Και οι Αγγλοι το ηξεραν . Ολα τα αλλα ειναι φιλοσοφιες .....

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα πρέπει να βρεις την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ένα μήνα πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Υπάρχει πρωτοσέλιδη συνέντευξη Καραμανλή στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο, που δόθηκε στη Νέα Υόρκη!

Τι δουλειά είχε ο Καραμανλής στη Νέα Υόρκη, ένα μήνα πριν το πραξικόπημα; Στη συνέντευξη ο ψεύτο εθνάρχης προέβλεψε ότι θα γίνει δικτατορία, ότι θα φύγει ο βασιλιάς και ότι τελικά στην πολιτική αρένα θα μείνουν αυτός και ο Ανδρέας Παπανδρέου! Ούτε η θειά μου η χαρτορίχτρα δεν πέφτει τόσο μέσα...

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε να παρέμενε στις βρετανικές βάσεις αν φοβόταν.

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς με όλα οσα λέει , ας μάθουμε επιτέλους ποία είναι τα προαπαιτούμενα και οι μεταρυθμίσεις που πρέπει αν κάνουμε και οι οποίες ποτέ …δεν επαρκούν. Λέει αλήθειες που ως είναι φυσικό δεν είναι πολιτικά ορθές. Η αλήθειες πάντοτε ενοχλούσαν τους εκάστοτε ισχυρούς. Ως Ελληνες Χριστιανοί ορθόδοξοι όμως διδαχθήκαμε να αναζητούμε την αλήθεια

Ιω. 8,32 καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς

Να την μεταδίδουμε και να την υπερασπιζόμαστε χωρίς φόβο.
Φασίστα τον χαρακτηρίζουν και αυτόν το γιατί ...το αναλύει ο ίδιος!

Ο Πολίτης - Λοχαγός ε.α. Ανδρέας Πετρόπουλος στήν "Ανακατάληψη" της Πατρίδος.
https://www.youtube.com/watch?v=nQWcBAst3XY

Ανώνυμος είπε...

Ποτε δεν ηθελαν οι κυπριοι το κρατος των αθηνων , ηθελαν και θελουν τα προνομια του λονδινου, .τιμουμε μονο τα παλικαρια που επεσαν υπερ ελληνισμου για αυτους μοναχα 'κλαιμε'

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...