10/7/17

Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή 10/21 Ιουλίου 1774.

Σαν σήμερα, με το Ιουλιανό ημερολόγιο , σε ένα χωριό της Βουλγαρίας κοντά στην Σιλιστρία , το Κιουτσούκ Καϊναρτζή,  (που τώρα  λέγεται Καινάρτζα και έχει 783 κατοίκους), υπογράφηκε από τον στρατάρχη  Ρουμιάντσεφ και τον Αχμέτ Ρεσμί Εφεντη ,η συνθήκη με την οποία τερματίστηκε  ο 6ος   Ρωσο-τουρκικός πόλεμος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

APOYEVMATÍNÍ MATBAASI-Íderechane:Ístanbul
Perşembe 10 Temmuz 1941

Η ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασια αυτη εξεδηλωθη τωρα δια της αποστολης αμερικανικων δυναμεων εις την Ισλανδιαν.Αι Ηνωμ. Πολιτειαι δια της αποστολης στρατευματων και πολεμικων των σκαφων εις την μεγαλην αυτην νησον του Βορ. Ατλαντικου επλησιασαν,ως εγραφομεν,εις την ζωνην των πολεμικων επιχειρησεων,οπερ διαπιστωσεν ο Αγγλος πρωθυπουργος ομιλησας χθες περι Ισλανδιας εις την Βουλην των Κοινοτητων.
Ο κ. Τσωρτσιλ απεκαλυψεν ολοκληρον το σχεδιον της αγγλοαμερικανικης συνεργασιας εις την νησον αυτην και εις τους πλοας του Βορ. Ατλαντικου.
"Η επιθυμια του Ρουζβελτ ειπε,του Κογκρεσου και του αμερικανικου λαου δεν περιοριζεται απλως εις την χορηγησιν κατα το δυνατον προς την Μεγαλην Βρετανιαν πολεμικου υλικου και εφοδιων.Η επιθυμια των φθανει μεχρι του σημειου να εξασφαλισθη η αφιξις των εις την Αγγλιαν.Ο σκοπος αυτος εξεδηλωθη ηδη σαφως υπο του Προεδρου,του Κογκρεσου και του Αμερικανικου λαου.Αυτο αποτελει νεαν εκδηλωσιν ενεργειας".
Το πολεμικον υλικον θα αποστελλεται εκ των Ηνωμενων Πολιτειων προς δυσμας δια τον εις Ισλανδιαν αμερικανικον στρατον,ως θα δηλουται και επομενως οι Γερμανοι δεν θα δικαιουνται,ως υποστηριζεται,να επιτιθενται εναντιον σκαφων μεταφεροντων τοιουτον υλικον.Θεωρητικως αυτο θα επρεπε να γινεται,αλλα δεν υποτιθεται να συμβη και η επεκτασις του αμερικανικου ελεγχου μεχρι της Ισλανδιας,με προστασιαν μεχρις εκει αγγλικων πλοιων υπο αμερικανικων σκαφων, μοιραιως θα εμπλεξη την Αμερικην εις τον πολεμον,αμυντικο δι'αυτην,οπερ εληφθη βεβαια υπ'οψει εις την Βασιγκτωνα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ,10 (Αθ.Πρ.)_Το Ημιεπισημον Γερμανικον Πρακτορειον πληροφορειται εκ Νεας Υορκης,οτι η "Ζουρναλ Αμερικαν" εδημοσιευσε με μεγαλους τιτλους ανακοινωσεις του γερουσιαστου Χουϊλερ,ο οποιος εβεβαιωσεν οτι,κατα αξιοπιστους πληροφοριας,αι Ηνωμεναι Πολιτειαι εχουν την προθεσιν να επεκτεινουν εξ Ισλανδιας μεχρι της Αγγλιας τας περιπολιας,δια να ανακουφισουν τον Αγγλικον στολον εις την Μαγχην και τον Ατλαντικον.Ο κ. Χουϊλερ ανεκοινωσεν οτι το σχεδιον του Τσωρτσιλ περι συνεργασιας των δυο στολων,δεν ητο παρα μια βολιδοσκοπησις.Η εφημεριδα "Χεραλντ Τελεγκραφ" της Νεας Υορκης εχαρακτηρισε τις ανακοινωσεις του κ. Χουϊλερ ως εξαιρετικου ενδιαφεροντος,εδημοσιευσε δε ταυτοχρονως και πληροφοριες του πρακτορειου Γιουναϊτεντ Πρες εκ Βισυ,καθ'ην ητοιμασθησαν αι οχυρωσεις του Ντακαρ,προς παρεμποδισιν ενδεχομενης αποβασεως.

Ανώνυμος είπε...

ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ,10 (Αθ.Πρ.)__Το Ημιεπισημον Γερμανικον Πρακτορειον πληροφορειται εκ Παρισιων,οτι ο πρεσβευτης κ. Ντε Μπρινον,πληρεξουσιος της Γαλλικης κυβερνησεως εις τα κατεχομενα εδαφη,εν συνεντευξει προς το Νοτιοαμερικανικον Τηλεγραφικον Πρακτορειον "Παρι Πρενσα" προεβη εις ενδιαφερουσας δηλωσεις.
Αναφορικως προς τας μεταξυ Γερμανιας και Γαλλιας σχεσεις ο κ. Ντε Μπρινον εδηλωσεν οτι προτιμα την λεξιν "συνδιαλλαγη" απο την λεξιν "συνεργασια".Η συνεργασια με την Γερμανιαν πρεπει να εινε συνεπεια του κοινου συμφεροντος.Εκαστη μερα φερει νεας αποδειξεις περι της αναγκης μιας ταυτης συνεργασιας.
Ο κ. Ντε Μπρινον εν συνεχεια,ειπεν οτι ο Σοβιετικος πολεμος αποτελει δια την Γαλλιαν μια νεαν ευκαιριαν προς καθορισμον της στασεως της.Οσο αφορα την Αγγλιαν,εινε κατ' ουσιαν ηττημενη.Η παγκοσμιος κυριαρχια του Αγγλοσαξωνικου καπιταλισμου προκειται να καταρρευση.Παντου εκδηλουνται εθνικαι επαναστασεις.
Αναφορικως προς την διακοπην των διπλωματικων σχεσεων μεταξυ Βισυ και Μοσχας,ο κ. Ντε Μπρινον ειπεν οτι,δια της ενεργειας αυτης,ο στραταρχης Πεταιν εξελεξε τον δρομον της Γαλλιας.Οι Γαλλοι των κατεχομενων και μη κατεχομενων ζωνων δυνανται ηδη να καταταγουν εις την αντιμπολσεβικικην λεγεωνα.
Ο κ. Ντε Μπρινον,αναφερομενος εις τα κρατη της Νοτιου Αμερικης,εξεφρασε την πεποιθησιν οτι τα κρατη αυτα αντιλαμβανονται καλως την πραγματικην εννοιαν των Ευρωπαϊκων γεγονοτων.Ως συνεβη κατα τον εμφυλιον εν Ισπανια πολεμον,οποτε η Εβραιομαρξιστικη προπαγανδα δεν κατορθωσε να παρεμποδιση τα κρατη της Νοτιου Αμερικης οπως εκδηλωσουν τας συμπαθειας των υπερ τής Ισπανιας του Φρανκο,ουτω και σημερον δεν δυναται να παρεμποδιση ταυτα να εκδηλωσουν την συμπαθειαν των υπερ της Ευρωπαϊκης σταυροφοριας εναντιον του διεθνους κομμουνισμου και των καταστροφων του.

ΡΩΜΗ,10 (Αθ.Πρ.)_Το Πρακτορειον Στεφανι μετεδωσεν αργα σημερον μετα μεσημβριαν οτι η Εθνικη Συντακτικη Συνελευσις του Μαυροβουνιου,συνελθουσα εις Κετιγνην,ανεκηρυξε την ανεξαρτησιαν και αυτοκυριαρχιαν της χωρας.

Ανώνυμος είπε...

Και μερικες ειδησεις ελληνικου ενδιαφεροντος απο την εφημεριδα Απογευματινη (Κωνσταντινουπολης)
ΕΣΠΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
__Εορταζουσαι και μη
Η κ.Ευφημια Ριζοπουλου δεν δεχεται επισκεψεις.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζαχαροπλαστης
εμπειρος Τουρκος υπηκοος δια το εργοστασιον "Ροαγιαλ"
των Αδελφων Εθνοπουλου.

Εκομισθησαν χθες εκ Βασορας 20 δεματα μανιφατουρας,20 τοννοι κασσιτερου,10 τοννοι χαλυβος και σημαντικη ποσοτης ηλεκτρικων ειδων.

Με την ελευσιν του καυσωνος ηρχισαν να αναζουν τα εντομα
Καταστρεψατε τας φωλεας των με το εντομοκτονον
ΦΑ'Ι'ΔΑ
Το εντομοκτονον ΦΑ'Ι'ΝΤΑ φονευει εντος δευτερολεπτου
τα κουνουπια,τις κοριζες,τους ψυλλους,τις φθειρες,
τη βοτρυδα και ολα τα αλλα εντομα.
Προτιματε παντοτε το εντομοκτονον FAYDA,το οποιον
φημιζεται δια την αποτελεσματικοτητα του.

Ανώνυμος είπε...

ωπα ωπα!
βιαστηκα να ειρωνευτω την Απογευματινη της Κωνσταντινουπολης!
Με συνεπηρε το "Ερωτικο Φθινοπωρο" (ενα αληθινο αισθηματικο οραμα οπως λεει η λεζαντα,γραμμενο Υπο ΑΛΦΑ-ΑΛΦΑ) και δεν προσεξα οτι λιγο πιο κατω εχει ειδηση πραγματικου ελληνικου ενδιαφεροντος!
χμ...χμ..οχι απο την κατεχομενη Ελλας, αλλα...

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ
Ενθουσιωδης υποδοχη
Πραιτωρια,10 (Πρ.Ανατ.)
Ο βασιλευς Γεωργιος της Ελλαδος εγινεν ενθουσιωδως δεκτος οταν εφθασεν εις την Πραιτωρια,της οποιας οι οδοι εστολισθησαν με τα εθνικα χρωματα της Ελλαδος και της Μ.Βρεττανιας.
Ο βασιλευς εγενετο δεκτος εις τον σταθμον υπο του στρατηγου Σματς.Κατα την παραμονην του βασιλεως και της κυβερνησεως εν Καϊρω,εληφθησαν ολα τα μετρα δια να εξασφαλισθη η συνεργασια μετα της Μ.Βρεττανιας και να συνεχισθη ο αγων εναντιον του κοινου εχθρου.