2/2/24

2 Φεβρουαρίου 1943.Το τέλος της Μάχης του Στάλινγκραντ μέσα από τα γερμανικά ανακοινωθέντα

 

 Για τη Σοβιετική Ιστορία στις 2 Φεβρουαρίου 1943, τελείωσε η μάχη του Στάλινγκραντ. 
Η μάχη του Στάλινγκραντ χωρίστηκε από τους Σοβιετικούς Ιστορικούς σε δύο περιόδους: 
Την αμυντική (17 Ιουλίου - 18 Νοεμβρίου 1942) και την επιθετική (19 Νοεμβρίου 1942-2 Φεβρουαρίου 1943). .
Στα Γερμανικά ανακοινωθέντα οι αναφορές για τις μάχες στο Στάλινγκραντ: 
 Αρχηγείο του Φύρερ, 1 Φεβρουαρίου 1943 (GTA)
 - Στο Στάλινγκραντ, η αντίσταση της στρατιωτικής μονάδας της Έκτης Στρατιάς, η οποία πολεμούσε νότια της πόλης υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Πάουλους , μετά από περισσότερο από δύο μήνες ηρωικής αντίστασης, συνετρίβη κάτω από τη συντριπτική ανωτερότητα του εχθρού. Τα στρατεύματα, τα οποία πολέμησαν βόρεια της πόλης υπό τον στρατηγό πεζικού Στρέκερ , συνέχισαν να ανθίστανται . Απέκρουσαν ισχυρές εχθρικές επιθέσεις, εν μέρει με αντεπιθέσεις. Στα άλλα νευραλγικά σημεία της μεγάλης αμυντικής μάχης, οι μάχες συνεχίστηκαν με την ίδια δύναμη. Οι προσπάθειες του εχθρού να νικήσει τις αμυντικές θέσεις στον Βόρειο Καύκασο απέτυχαν. Μεταξύ του Καυκάσου και των κατώτερων περιοχών του Ντον υπάρχουν μάχες μεταξύ των μονάδων οπισθοφυλακής μας και του προελαύνοντος αργά αντιπάλου, ο οποίος, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να παρέμβει στις κινήσεις του πυρήνα των στρατευμάτων μας. Στο μέτωπο στο Ντόνετς και νοτιοδυτικά του Βορόνεζ, διεξάγονται σφοδρές μάχες, οι οποίες συνεχίζονται. Κοντά στη λίμνη Ladoga, ο αντίπαλος ξεκίνησε αντεπιθέσεις με λιγότερες μονάδες αφού υπέστη βαριές απώλειες την προηγούμενη μέρα. Όλες οι εχθρικές αντεπιθέσεις αποκρούστηκαν. 
 

Το αρχηγείο του Φύρερ, 2 Φεβρουαρίου 1943 (GTA)
 
- Η Ανώτατη Διοίκηση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε: 
 Στο Στάλινγκραντ, ο εχθρός επανέλαβε την επίθεση στην τελευταία οχύρωση των υπερασπιστών των εργοστασίων ελκυστήρων, μετά από πολύ ισχυρή εκπαίδευση πυροβολικού και στρατεύματα τεράστιας αριθμητικής υπεροχής. Αφού τα στρατεύματά μας, που αμυνόταν με υποδειγματικό ηρωισμό, είχαν εξαντλήσει σχεδόν όλα τα πυρομαχικά τους, ο εχθρός κατάφερε τη νύχτα να κάνει μια σημαντική πρόοδο σε διάφορα σημεία και ανατινάξει τις οχυρώσεις δακτυλίου του XIV Σώματος Στρατού, οι οποίες μέχρι τότε παρέμειναν σταθερές. 

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 2 Φεβρουαρίου 1943 (GTA) 
- Κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών στο Στάλινγκραντ, ο αντιστράτηγος φον Χάρτμαν και ο υποστράτηγος Στμάμπελ και οι δύο Ιππότες του Σιδηρού Σταυρού, πέθαναν επικεφαλής των στρατευμάτων τους μετά από αντίσταση που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες ενάντια στη συντριπτική αριθμητική υπεροχή του εχθρού. 

 Βερολίνο, 2 Φεβρουαρίου 1943 (Interinf) 
- Η Διεθνής Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε τα ακόλουθα σχετικά με την κατάσταση στο Ανατολικό Μέτωπο:
 Μετά τον αγώνα  με στον υψηλότερο ηρωισμό,  στο νότιο τμήμα του Στάλινγκραντ, τα μπολσεβίκικα στρατεύματα συγκέντρωσαν ήδη από τις 31 Ιανουαρίου  στρατεύματα κρούσης εναντίον των υπερασπιστών του βόρειου τμήματος. Μέχρι χθες, τα στρατεύματα που διοικούσε ο στρατηγός Στρέκερ ήταν σε θέση να διεξάγουν τις αμυντικές τους ενέργειες, πολέμησαν σθεναρά ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια σειρά από εχθρικά μπλοκ και τοποθεσίες και να απωθήσουν τα μπολσεβίκικα στρατεύματα σε άλλα σημεία, προκαλώντας τους βαριές απώλειες.
 Τη νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου, τα μπολσεβίκικα στρατεύματα έφεραν μεγάλο αριθμό βαρέων πυροβολαρχιών, οι οποίες υπέβαλαν τη γραμμή αμυντικής αντίστασης στα συγκεντρωμένα πυρά τους, τα οποία ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί. Αυτός ο βομβαρδισμός τελικά μετατράπηκε σε μια κόλαση  με βολές από  εκατοντάδες πυροβολαρχίες, οβιδοβόλα και βαρείς όλμους χαρακωμάτων. 
Με μια μικρή  διαθεσιμότηα πυρομαχικών, το γερμανικό πυροβολικό δεν μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλα τα σημεία αυτής της μαζικής προσβολης πυροβολικού και κατέστη αναπόφευκτο να γίνουν πολλά θύματα μεταξύ των υπερασπιστών.
 Για άλλη μια φορά, ολόκληρη η περιοχή των ερειπίων που κατέλαβαν οι Γερμανοί υπερασπιστές κλονίστηκε. 
Μόνο όταν οι γερμανικές πυροβολορχίες σιώπησαν , οι μπολσεβίκοι άρχισαν να πλησιάζουν, περνώντας μέσα από τα ερείπια και συνθλίβοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
 Αλλά όταν είχαν εφθασαν λίγα μέτρα μόνο από τις γερμανικές θέσεις, συνάντησαν τα σφοδρά πυρά των γερμανικών στρατευμάτων, πυροβολώντας από τις κρυψώνες και τα κελάρια τους και προκαλώντας τεράστια κενά στις τάξεις των επιτιθέμενων. 
Μετά από πολλές ώρες σκληρής μάχης, οι υπερασπιστές τελικά ξέμειναν από πυρομαχικά σχεδόν εξ ολοκλήρου και μόνο τότε η επίθεση των μπολσεβίκικων στρατευμάτων τους επέτρεψε να κερδίσουν αργά το έδαφος. 
Αλλά οι υπερασπιστές του Στάλινγκραντ συνέχισαν να αντιστέκονται, πολεμώντας ενάντια στον Κόκκινο Στρατό στο εργοστάσιο ελκυστήρων και στο εργοστάσιο κανονιών, παρά τη μεγάλη αριθμητική υπεροχή του εχθρού. 
Ανίκανοι να σταματήσουν τις ενέργειες των μπολσεβίκικων μονάδων πεζικού, ωστόσο, κατάφεραν να παραμείνουν σε μεγάλο αριθμό μικρών θέσεων σε βάθος, ενώ η νύχτα έβαλε προσωρινά τέλος σε αυτόν τον άνισο αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: