2/2/24

2 Φεβρουαρίου 1941. 98η Ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου


 

Ο Νικολούδης έδωσε στις εφημερίδες να δημοσιεύσουν το  τηλεγράφημα που έστειλε στον Ασθενούντα Ιωάννη Μεταξά  η πολύτεκνη μητέρα  οκτώ ανδρών Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου από την Κυπαρισσία. 

Ο Νικολούδης πρόσθεσε το  «Πρὸς τὸν Πρόεδρον τῆς Κυβερνήσεως Κύριον Ἀλέξανδρον Κορυζήν» και την ημερομηνία , 2 Φεβρουαρίου 1941.

 Η Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου έλεγε στον Μεταξά. 

«Ο υιός μου, Ευάγγελος Ι. Ιωαννίδης, απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ηδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρίστον, Κώσταν, Γεώργιον καὶ Νίκον Ι. Ιωαννίδην, να εκδικηθώσιν τον θάνατον του ἀδελφού των. Κρατώ εις εφεδρείαν ἄλλους τέσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ἰ. Ἰωαννίδη, κλάσεων 1917 καὶ νεωτέρων. Παρακαλῶ κληθώσιν ονομαστικώς και ουτοι, εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου πρὸς εκδίκησιν έχθρού. Ύστατον ἐπιφώνημα θέλει εἶναι: ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ».

Ελλείψει  εντυπωσιακών ειδήσεων από το μέτωπο όπου οι στρατιώτες μας «σάπιζαν»μ  προβάλλονταν στην πρώτη σελίδα το «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ» και  «ο  νέος  άθλος του υποβρυχίου μας» «Παπανικολής» που κατεβύθισε «παρά το Πρίντιζι»  «εχθρικόν μεταγωγικόν έμφορτον», εκτοπίσματος 10.000 περίπου τόννων και εξυμνείτο ο κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Μ. Ιατρίδης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμά.


Φωτογραφία της Ιταλικής προπαγάνδας που δημοσιεύτηκε τις πρώτε ημέρες του Φεβρουαρίου του 1941 και που έδειχνε τους ιταλούς στρατιώτες μεσα στα χαρακόματα στο όρος Τομόρ ,να προσεύχονται. 
Στο ίδιο χιόνι σαπιζαν και οι Έλληνες.

Το Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων άρχιζε το Πολεμικό Ανακοινωθέν No. 240 της 2ς Φεβρουαρίου 1941 με καλές ειδήσεις, από το  «ελληνικό μέτωπο», όπου οι περιπολίες «είχαν  συλλάβει αιχμαλώτους και πολλά όπλα που εγκαταλείφθηκαν» και ανέφερε  (ψευδώς) ότι καταμετρήθηκαν «διακόσιοι νεκροί, τρεις από τους οποίους ήταν αξιωματικοί». Επίσης ανέφεραν ότι» Εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή των νοσοκομείων του Αυλώνα με ζημιές και θύματα: δέκα νεκρούς και μερικούς τραυματίες».

Στο εξωτερικό δελτίο, οι Αθηναϊκές εφημερίδες έγραφαν για την επιστολή "του κ. Χίτλερ προς τον Πεταίν" που ζητούσε «ενεργό συνεργασία» με την Γερμανίαν,  «μεταβολές εις την Γαλλικήν κυβέρνησιν» και «επαναφορά εις αυτήν πολιτικών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν μετά της Γερμανίας».

-Στις 2 Φεβρουαρίου 1941, στη Γερμανία ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο της Βέρμαχτ, ρύθμισε τις κατευθυντήριες γραμμές του «Σχεδίου Μπαρμπαρόσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...