17/8/12

Το Λονδίνο απειλεί να εισβάλει στην πρεσβεία του Εκουαντόρ (Κ. Μπετινάκης)

Διπλωματικός πόλεμος Βρετανίας-Εκουαντόρ για το άσυλο του Ασάνζ

http://www.styx.gr  

Την ώρα που οι βρετανικές αρχές είναι έτοιμες να παραβιάσουν το διπλωματικό άσυλο, εισβάλλοντας στην πρεσβεία του Εκουαντόρ, το «έγκυρο» ΒΒC έχει για πρώτο θέμα την καταδίκη τριών μελών ενός πανκ γκρουπ στη Μόσχα. Η υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ περνάει στις άλλες ειδήσεις.
Πρώτη είδηση, όχι μόνο για το ΒΒC, αλλά και για τα περισσότερα δυτικά Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, είναι η καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό, των «Pussy Riot». Τα τρία μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος, είχαν εισβάλει σε καθεδρικό ναό, όπου διέκοψαν τη θεία λειτουργία και τραγούδησαν εναντίον του Πούτιν. Σπουδαία είδηση! Ιδιαίτερα των υπηρεσιών "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που ήθελαν να μην καταδικαστούν οι τρεις αυτές για την πράξη τους εκείνη. Όλως τυχαίως –τι σύμπτωση- την σκηνή είχε βρεθεί και κινηματογράφησε τηλεοπτικό συνεργείο, και είχε αναμεταδοθεί στα περισσότερα δυτικά κανάλια.
Ο ιδρυτής του «WikiLeaks» έχει καταφύγει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών. Πολλοί υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.
Ο Ασάνζ παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς «κέρδισε» μεν το άσυλο στον Ισημερινό, όμως δεν είναι εύκολη η διαφυγή του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η έγκριση του αιτήματος από τον Ισημερινό ήλθε μία ημέρα αφ’ ότου η Βρετανία απείλησε με έφοδο στο κτίριο της πρεσβείας για τη σύλληψη και την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010.
Αυτό που πραγματικά φοβάται όμως ο Ασάνζ είναι ότι τελικά θα καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί «κόκκινο πανί», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.
Η Βρετανία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα και δηλώνει αποφασισμένη να τον εκδώσει στη Σουηδία. Ο Χέιγκ έφτασε στο σημείο να τονίζει ότι «μπορεί να αφαιρεθεί το καθεστώς διπλωματικού ασύλου από την πρεσβεία και ο ιδρυτής του WikiLeaks να βρεθεί ενώπιον άμεσης σύλληψης».
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ με το επιχείρημα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη και βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών εφόσον οδηγηθεί στο εδώλιο στις ΗΠΑ για τους φακέλους του WikiLeaks.
Η Ουάσινγκτον έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει -μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ- πως ουδεμία ανάμειξη έχει στη διαμάχη Ισημερινού-Βρετανίας σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του WikiLeaks, και δεν άσκησε οποιαδήποτε πίεση στο Λονδίνο σχετικά με την υπόθεση. Κι όσοι θέλουν το πιστεύουν…
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα. Επίσης, η ισπανική εφημερίδα «El Pais» γράφει ότι ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη εάν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του «άδεια ασφαλούς διέλευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: