27/9/14

Πολιτική αβεβαιότητα και τριγμοί στην κυβέρνηση

Οι «έξωθεν» επιβάλουν στον Φον Αντωνάκη τις εκλογές!

γράφει ο Σπύρος Χατζάρας

Τα ψέματα τέλος. Στα Τρίκαλα στα δυο στενά έχει βρεθεί η κυβερνητική Κοινοπραξία.
Από τη μία η αβεβαιότητα και από την άλλη οι απαιτήσεις των δανειστών.
Το ιδιωτικό μήνυμα του Βερολίνου προς τον φον Αντωνάκη, το ανακοίνωσαν δημοσίως οι Βρυξέλλες.
-«Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει να αλλάξουν και δεν θα αλλάξουν» .
-Απαιτείται «περαιτέρω πρόοδος».
-«Οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο, θα έστελνε μήνυμα στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλαιές της συνήθειες».
«-Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές, υιοθετώντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απομένουν και ότι θα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και για υγιή δημόσια οικονομικά μετά το πρόγραμμα».
Με δυό λόγια Ούτε βήμα πίσω. Χρειάζονται και νέες προσπάθειες.

Από την άλλη πλευρά , μπορεί η Public Issue, (με τις γνωστές επιστημονικές μεθόδους της), να έπεσε πάντα έξω με τα ποσοστά των Οικολόγων, αλλά οι έντεκα μονάδες σε βάζουν σε σκέψεις και δημιουργούν πολιτική αβεβαιότητα και «αστάθεια».

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που πιάνει τα πέραν του Ατλαντικού «μηνύματα», μας έδωσε την προεκλογική «πλατφόρμα». «Από τις εκλογές και μετά δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις».
Και ποιος να φέρει λεφτά τη στιγμή που μέχρι και ο Άδωνις σκέπτεται να πάρει τα λεφτά του για να μην του τα φάει ο Βαρεμένος.
  Ο γαμπρός με τη ματσούκα είπε: «Ας πάμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό», διότι «μόνο έτσι θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού», και πρότεινε , πρόωρες εκλογές, και διακομματική συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές σε διοίκηση και κράτος, ώστε ο νέος Πρόεδρος, «να εκπροσωπεί και να εκφράζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα».
Εκλογές, για να πέσουν τα επιτόκια για να δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να γίνουν επενδύσεις!
Αλλά, ο υπουργός με τη ματσούκα, αφού αποκάλυψε ότι από τις εκλογές και μετά δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις, είπε ότι ο υπουργός επενδύσεων, ο Νότης ο φελλός που πηγαινοέρχεται στο αμέρικα με δικά μας έξοδα είναι εντελώς αποτυχημένος, άχρηστος και επιζήμιος. 

  Εκτός όμως από τον κ. Γεωργιάδη που θα αποσύρει τις καταθέσεις του, τα «ξένα μέσα ενημέρωσης» αλλά και οι «ξένοι αναλυτές», φοβούνται ότι μια «αναταραχή» θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, και λένε οι πολιτικοί φόβοι «καταστρέφουν το μήνα του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές», δεδομένου ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν το 6,284% .
Οι «επενδυτές» ανησυχούν ότι ο κ Σαμαράς δεν θα καταφέρει να βρει τους 180 και αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει την κατάρρευση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού. Επομένως ποιος αντέχει την αβεβαιότητα ως τον Μάρτιο.
Επομένως, είναι όπως το είπε ο υπουργός με τη ματσούκα. Τα χαμηλά επιτόκια και οι επενδύσεις «γουστάρουν σταθερότητα», δηλαδή γρήγορες εκλογές, αν και «υπάρχει η πεποίθηση ότι θα εκλεγει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακραίο αριστερό κόμμα, που δεν πιστεύει στη λιτότητα, δεν πιστεύει σε κανένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την τρόικα και δεν δέχεται κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που έχει επιβληθεί». Επομένως διάλογος και ιστορικός συμβιβασμός.

Παράλληλα η Τρόικα που απαιτεί απελευθέρωση απολύσεων και νέα μείωση μισθών και συντάξεων, θέλει να «διασφαλιστούν απόλυτα» οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 και υπολογίζει ότι το «δημοσιονομικό κενό» του επόμενου έτους στα 2 δισ. ευρώ και το «χρηματοδοτικό κενό»  στα 12 δισ. ευρώ.
  Και από την άλλη είναι και αυτή η μανδάμ Ανάπτυξις που δεν λέει να έρθει. Η Citigroup περιμένει ότι στο τέλος του χρόνου η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, θα έχει «θετικό πρόσημο», της τάξεως του 0,1%, δηλαδή χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης (+0,6%), και προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα καταγραφεί αποπληθωρισμός τόσο φέτος όσο και το 2015. Για το τρέχον έτος εκτιμά τον αποπληθωρισμό στο 1,1% και για το 2015 στο 0,6%. Επομένως φτώχεια και κεσάτια.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ανέφερε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ελληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ άλλα 3,8 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 1.280.101, ανεργία μεταξύ των νέων 15-24 ετών είναι στο 52%, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο . Παράλληλα υπήρξε δραματική μείωση των αποδοχών, ενώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2000.

Δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Επομένως, προ του αδιεξόδου και της αβεβαιότητος, σάλτο μορτάλε.
Αποθανέτω η ψυχή μου μετά τον Άλλων φίλων. Ο φον Αντωνάκης φεύγει. Ο Αξελ έρχεται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω βαρεθεί τα " σάλτο μορτάλε " της κάθε κυβέρνησης ... Το κόλπο παλαιό και πάντα με επιτυχία !!!
Και μετά ο ένας θα σου λέει δεν με άφησαν να τελειώσω το έργο μου και να που φτάσαμε ...και ο άλλος ότι παρέλαβε καμένη γη και χάος ....
Φτάνει πια !!!!!
Και εκλογές να γίνουν πάλι ΝΔ με ΠΑΣΟΚ να βγει.....
Αφου τόσο πολύ ήθελαν την καρέκλα να το πιούν το ποτήρι μέχρι τέλους ...
Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να αποδράσουν με εκλογές !!!!!
Και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι η μόνη απόδραση θα είναι με κρεμάλες στη πλατεία Συντάγματος ... για συμμόρφωση και παραδειγματισμό στο μέλλον ...
Το χρωστάμε στα παιδιά μας !!!!!!

Αμφιάραος είπε...

Θα γεμίσουμε τζαμιά με τον Άξελ