12/10/15

Συρία: Πόλεμος δύο ταχυτήτων. Στο έδαφος τα πράγματα πάνε αργά

Το κύριο μέτωπο σήμερα ήταν στην Χάμα. Η 87η Ταξιαρχία της Συριακού Αραβικού Στρατού και η 10η τεθωρακισμένη σε συντονισμό με τις Δυνάμεις Άυτοαμυνας διέσπασαν τις γραμμές των ισλαμιστών στην κωμόπολη Καφρ Ναμπουτέχ και την κατέλαβαν.
Στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα ο Συριακός Στρατός έχει ελευθερώσει 5 Πόλεις και κάμποσα χωριά.
Στο Χαλέπι ,ο στρατηγός Αλί Μαγιούμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι μεγάλος αριθμός τρομοκρατών κινείται από τη Συρία προς τα τουρκικά σύνορα και ότι «το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από μεγάλες εκτάσεις των οποίων τον έλεγχο ανέλαβε ο Συριακός Στρατός».
Στο Χαλέπι, οι Σύριοι αιφνιδίασαν ένα απόσπασμα του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 20 από αυτούς και κατέλαβαν τον λόφο Γιαμπαλ Αντάρ και τον οικισμό Καφρ Τουνά αλλά η 4η Μεραρχία, έχει το νου της στην παλιά σχολή πεζικού γιατί από εκεί πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει το ΙΚΙΛ να μπει ξανά στο Χαλέπι,
αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σείχ Νιαγιάρ.
Στα ανατολικά του Χαλεπίου η Πολεμική Αεροπορία στρατού της Συρίας χτύπησε σήμερα μια φάλαγγα οχημάτων της ΙΚΙΛ, ενώ πέτυχε και μια φάλαγγα που υποχωρούσε στη Χάμα.
Παρά όμως τα βήματα προόδου και τα αποφασιστικά πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων οργανώσεων, η γενικότερη κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει αμφίρροπη, και η πρόοδος γίνεται με βήμα σημειωτόν.
Ο Συριακός Αραβικός Στρατός, ( ΣΑΣ), δεν είναι ακόμα σε θέση να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να αναλάβει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις γιατί βρίσκεται ακόμα διατεταγμένος αμυντικά, κάνοντας στην ουσία αντεπιθέσεις.
Στην Deir Ezzor , η 137 ταξιαρχία που υπερασπίζεται (αποτελεσματικά) την αεροπορική βάση και τα γύρω χωριά απέκρουσε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο χωριό αλ-Γιάφρα. Η 137η Ταξιαρχία έχασε 17 στρατιώτες και η τρομοκρατική ομάδα 40 . Μέχρι εκεί.
Στο κυβερνείο της Κουνέιτρα όπου δεν υπήρχαν σημαντικές συγκρούσεις οι «αντικαθεστωτικοί» εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη των υψωμάτων Τελ Άλγκούμπα και στην στρατηγικής σημασίας (για την ασφάλεια της ρωσικής αεροπορίας) Λαττάκια, ο Συριακός Αραβικός Στρατός μπήκε μεν μετά από τρία χρόνια στην παραλιακή πόλη Σάλμα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι όμως , κατέστρεψαν με TOW ένα Τ-55 και ένα BMP των Σύρων πάνω στο ύψωμα Ταλ Καφρ Νταλμπέχ και με αντεπίθεση το ανακατέλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: