31/10/15

Ο Χρυσός και ο Ντενεκές

Ο άκαπνος Παπάγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883 και ήταν υιός του προσωπάρχη του Υπουργείου Στρατιωτικών, Λεωνίδα Παπάγου και της ανιψιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, Μαρίας Αβέρωφ.

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος είχε γεννηθεί σε ένα ορεινό χωρίο της Ευρυτανίας, τον Κλειτσό κοντά στα Φουρνά 1886.

Ο Παπάγος σπούδασε στο εξωτερικό. Φοίτησε για μία διετία 1902- 1904 στη στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών και το 1904-1906,στη σχολή Εφαρμογής Ιππικού της Υπρ. Το 1906 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατετάγη ως Ανθυπίλαρχος.Το 1910 ορίστηκε υπασπιστής του Υπουργού των Στρατιωτικών Ε. Βενιζέλου. Το 1911 έκανε έναν καλό γάμο. Νυμφεύτηκε, την εγγονή του στρατηγού Τιμολέοντα Βάσσου Μαρία Καλίνσκυ. Στους Βαλκανικούς πολέμους άκουγε τα κανόνια από μακριά ως Διαγγελέας του Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου. Για τις «σπουδαίες υπηρεσίες του» της περιόδου 1912-1913 τιμήθηκε με τον αργυρό σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους εισήλθε στο «Σχολείο Ανωτέρων Σπουδών», της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής, και υπηρέτησε στο Α’ Σύνταγμα Ιππικού στη Θεσσαλονίκη ως Ίλαρχος και στο Γ' Σώμα Στρατού ως Επιτελής. Το 1916 με το βαθμό του Επίλαρχου υπηρέτησε ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Ιππικού. Το 1917 παραιτήθηκε και δεν μετείχε στο μακεδονικό μέτωπο. Το 1920 ο Α. Παπάγος ανακλήθηκε στο στράτευμα με αναδρομική απόδοση του βαθμού του αντισυνταγματάρχη και συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Ιππικού και μετά Επιτελάρχης της Μεραρχίας Ιππικού όπου και παρέμεινε μέχρι την κατάρρευση του Μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Για τις υπηρεσίες του στη Μικρά Ασία τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Μετά το Κίνημα Λεοναρδοπούλου - Γαργαλίδη τον Οκτώβριο του 1923 στο ποίο συμμετείχε τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Επανήλθε για δεύτερη φορά στις τάξεις του στρατού το 1926 επί οικουμενικής κυβέρνησης (1926-1927) βάσει ειδικού νόμου και προήχθη αναδρομικά σε συνταγματάρχη. Το 1927- 1931 ήταν Διοικητής της Ταξιαρχίας Ιππικού Λάρισας. Το 1930 προάχθηκε σε Υποστράτηγο και το 1931- ανέλαβε Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το 1933 τοποθετήθηκε Επιθεωρητής Ιππικού του Γ.Ε.Σ. και το 1935 ονομάστηκε αναδρομικά Αντιστράτηγος και διοίκησε τα Α΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού. Στις 10 Οκτωβρίου 1935 ο Παπάγος μαζί τον Κονδύλη έκαναν το πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσαλδάρη και την επαναφορά της Μοναρχίας. Ο Κονδύλης τον έκανε και υπουργό στρατιωτικών. Ο Διαγγελέας Παπάγος μετέφερε, μαζί με τους Σ. Μπαλάνο και Π. Μαυρομιχάλη, τα καλά νέα στο Γεώργιο Β’ στην Αγγλία και τοποθετήθηκε από τον Γεώργιο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού την 1η Αυγούστου 1936.

Ο Κατσιμήτρος το φτωχοπαίδι, το χωριατόπουλο, μπήκε στο στρατό ως εθελοντής και μετά από μπήκε στην Σχολή Υπαξιωματικών το 1911, και εξήλθε τον Σεπτέμβριο του 1912 ανθυπασπιστής του πυροβολικού.

Στους Βαλκανικούς Πολέμους, ξεκίνησε ως διμοιρίτης και στο τέλος ήταν Διοικητής Λόχου, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού (1913). Στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως λοχαγός και το 1920 προήχθη σε ταγματάρχη. Ως διοικητής τάγματος και τραυματίσθηκε στη μάχη του Αφιόν Καραχισάρ, 13 Αυγούστου 1922.

 Το 1923 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη, το 1924-1925 φοίτησε στη Σχολή Πολέμου από όπου έλαβε πτυχίο επιτελικού αξιωματικού, και προήχθη σε συνταγματάρχης το 1930 και σε υποστράτηγο το 1937 και το 1938 ανέλαβε διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο.

Ο Κατσιμήτρος δεν πήγε ούτε σε σχολές εξωτερικού, ούτε προήχθη με ειδικούς νόμους. Έγινε στρατηγός στο πεδίο της μάχης και στην πρώτη γραμμή.
Ο ένας λοιπόν, το χωριατόπαιδο, ήταν μπαρουτοκαπνισμένος και ο άλλος το πλαυσιόπεδο ηταν άκαπνος. Επιτελικός και «Διαγγελέας».

Όπως είχε δηλώσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου, στην κηδεία του Παπάγου, «ο νεκρός στρατηγός δια πρώτη φοράν ήκουσε πυροβολισμούς».

Θα συνεχίσω και θα επανέλθω για το ζήτημα δεν είναι απλά "ιστορικό" είναι η ουσία της Πλουτοκρατίας και του προδοτικού ρόλου της.

ΖΗΤΩ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός όμως ότι ο Κατσιμήτρος ήταν μασόνος της Στοάς Φοίνιξ Αθηνών δεν το αναφέρετε καν κ. Χατζάρα... Ούτε αναφέρετε ότι μετέπειτα έγινε υπουργός της Κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου και μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκε ως δοσίλογος σε 5,5 χρόνια κάθειρξη... Κατά τ' άλλα ήταν ήρωας...

Ανώνυμος είπε...

συνέχεια σχολίου
Επέλεξε τον καλλιτερο Επιτελικό Αξκό -τον Κιτριλάκη- για να του κάνει τα σχέδια (τον ίδιο χρησιμοποίησε αργότερα όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΕΣ εναντίων των Κ/συμμοριτών. Έπραξε το καθήκον του μέχρι την τελευταία στιγμή που έφυγε και το τελευταίο καράβι με Εγγλέζους και Έλληνες στρατιώτες καθώς και την Κυβέρνηση, κι αυτός έμεινε στην Αθήνα, μαζί με τον υπόλοιπο λαό υφιστάμενος την κατοχή. Και φυσικά, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του από το μέτωπο, πολύ γρήγορα πήρε την άγουσα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Ούτε τιμές καταδέχθηκε από τον κατακτητή, ούτε οφίτσια πχ υπουργιλίκια. Και μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου (μεταξύ τούτων και ο Κατσιμήτρος), προσπάθησαν εις μάτην να τον σπηλώσουν και να τον καταδικάσουν με την επαναφορά στην ενέργεια εκείνου του καθηκιού του Καθενιώτη.
Τελειώνω με τούτο κ. χατζάρα. Ακόμη και τον τσολάκογλου δεν μπορώ να τον κατηγορήσω. Αυτό καταλάβαινε σαν το καλλίτερο για την Ελλάδα, αυτό έκανε. Το ίδιο και ο Κατσιμήτρος. Επραξε το καλλίτερο που μπορούσε και του χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Άξιος, και τιμή για τον ΕΣ που τον είχε στις τάξεις του. Υπηρέτησε την Πατρίδα ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης. Αδικούνται όμως όλοι όταν συγκρίνεται με το Παπάγο. Αδικούνται ο ίδιος, ο Παπάγος και η Ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Για τον δοσίλογο "Εθνάρχη" δεν θα γράψετε τίποτα κ. Χατζάρα; Από την εποχή της δίκης του Άιχμαν τον κρατούσαν με ντοκουμέντα οι Ισραηλινοί...

http://www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/1705143/MERTEN%2C%20MAX_0081.pdf

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα ν' αναφέρω ότι την αποκάλυψη του παραπάνω εγγράφου της CIA, που υπήρχε στο διαδίκτυο από το 2006(!), την έκανε η ιστοσελίδα Καλάμι:

http://www.kalami.net/2015/ellada/karamanlis-nazi-katadotis.html