22/10/15

Αλβανία: Ένα φάντασμα κυνηγάει τον Μπερίσα

Η οικογένεια του Ρεμζί Χότζα, ενός Αλβανού επιχειρηματία από την πΓΔΜ, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 20 χρόνια, αφού τον είχαν συλλάβει άνδρες των αλβανικών μυστικών, υπηρεσιών, (SHISH), κάνει δια του Τύπου εκκλήσεις στον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιτρέψει την διαλεύκανση της υπόθεσης, και με καταχωρήσεις στις εφημερίδες στα Τίρανα, την Πρίστινα και τα Σκόπια, ζητά από τους πολίτες να υποστηρίξουν το αίτημα τους.
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 3.500 υπογραφές στα Τίρανα, 4.500 στην Πρίστινα και 2.700 στα Σκόπια.
Ο Ρεμζί Χότζα απήχθη τον Οκτώβριο του 1995 στα Τίρανα από τέσσερεις αστυνομικούς της SHISH, και οι εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταφέρθηκε σε ένα «ασφαλές σπίτι» της SHISH στη Λέζα, (στη βόρεια Αλβανία), και ότι εκεί πέθανε λόγω των βασανιστηρίων στα οποία των υπέβαλαν.
Οι εφημερίδες του «αλβανικού τριγώνου», γράφουν ότι ο λόγος για την απαγωγή και το βασανισμό του Ρεμζί Χότζα ήταν ότι, «ήταν μάρτυρας σε μια συζήτηση στα Σκόπια μεταξύ του Σαλί Μπερίσα και του Μίλο Τζουκάνοβιτς για την οργάνωση του λαθρεμπόριου πετρελαίου με αγωγό κάτω από τη λίμνη της Σκόδρας κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995 στη Βοσνία.
Τον Νοέμβριο του 2012, η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο και καταδικάστηκε για την απαγωγή και τον θάνατο του, σε 15 χρόνια φυλακή, ο μυστικός αστυνομικός Ιλίρ Κουμπάρο, ο οποίος όμως φυγοδικούσε.
Ο Ιλίρ Κουμπάρο, είχε ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1996, ως δήθεν πρόσφυγας από το Κόσσοβο και στη συνέχεια να ζούσε εκεί ως Σάκα Σατρί. Ωστόσο, μετά το 2012 η πραγματική ταυτότητα του Ιλίρ Κουμπάρο αποκαλύφθηκε από ένα βρετανικό δικαστήριο και εν συνεχεία, αφού η Αλβανία ζήτησε την έκδοσή του, ο Κουμπάρο εξαφανίστηκε και δεν έχει βρεθεί έκτοτε από τις βρετανικές αρχές.
Ο γιος του επιχειρηματία Ρεμζί Χότζα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να ζητήσει από την Βρετανική κυβέρνηση και την INTERPOL να βρουν και να εκδώσουν τον Ιλίρ Κουμπάρο στην Αλβανία ώστε να αποκαλυφθούν οι λόγοι , για τους οποίους τον βασάνισαν και τον σκότωσαν.
Ο γιος, ο Αρντιάν Χότζα, είπε στις εφημερίδες ότι ήδη έχει πληροφορηθεί ότι
ο  Ράμα θα τον δεχτεί και ότι θα κάνει δήλωση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ