21/10/15

Μνημόσυνο την Κυριακή για τους 33 πεσόντες ΜΑΥδες στην Χαβαρόβρυση

Εκδήλωση Μνήμης για τους νεκρούς άνδρες των εθνικών δυνάμεων στην ενέδρα του «Δημοκρατικού Στρατού» στη Χαβαρόβρυση στις 22 Οκτωβρίου 1947, θα τελεστεί την ερχόμενη Κυριακή για 15η συνεχή χρονιά από συγγενείς και φίλους των πεσόντων.
Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στις 11.00 π.μ. στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος - Σιμόπουλου όπου βρίσκεται το Ηρώο και το εικονοστάσι για τους 33 ΜΑΥδες του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Παπανικολόπουλου .
Το Μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο, την προτελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και παρευρίσκονται συγγενείς των πεσόντων τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αττική, την Αχαΐα και την Αιγιάλεια, από όπου κατάγονταν πολλοί από τους οπλίτες του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΧΑΒΑΡΟΒΡΥΣΗΣ
11.00 Προσέλευση στο μνημείο
11.05 Τέλεση επιμνημοσύνου δεήσεως
11.15 Κατάθεσις στεφάνων από τις οικογένειες και τους φίλους
11.20 Σύντομη αναφορά στο χρονικό των γεγονότων
11.30 Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρώων
Εθνικός Ύμνος -Λήξη τελετής

Η Ενέδρα του «Δημοκρατικού Στρατού» στη «Χαβαρόβρυση»

Το πρωινό της 22ας Οκτωβρίου 1947 ομάδα ένοπλων κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού» έστησε ενέδρα επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι, στη «Χαβαρόβρυση», σε φορτηγό που μετέφερε στην Αμαλιάδα το απόσπασμα ΜΑΥ Παπανικολοπούλου. που επέστρεφε από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας.
Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου, 4 συνελήφθησαν ζωντανοί αλλά βρέθηκαν λίγο πιο πέρα κατακρεουργημένοι, και 4 διέφυγαν.
Η είδηση της σφαγής, συγκλόνισε την περιοχή της Αμαλιάδος και όλης της Ηλείας. Η κηδεία των 33 έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Αμαλιάδας, και μετετράπη σε παλλαϊκή συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις οργής τόσο για την άνανδρη σφαγή από τους κομμουνιστές όσο και για την ανεπάρκεια του Κράτους να τους αντιμετωπίσει. 
 Έναν μήνα μετά ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε στην Αμαλιάδα, στις 24 προς 25 Νοεμβρίου 1947.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Ναύπλιο

  Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αν...