17/2/16

Συρία: Το νόημα των εξελίξεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφού αντιλήφθησαν ότι οι «μετριοπαθείς» σουνίτες δεν μπορούν να ανατρέψουν τον Ασσαντ , ξεκίνησαν ένα νέο γύρο «ειρηνευτικών προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου τους , την αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό, μέσω των πολιτικών διαπραγματεύσεων», και με ανθρωπιστικά επιχειρήματα.
Για αυτό συμφώνησαν με τη Ρωσία στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία που δέχθηκε την εκεχειρία, αρνήθηκε την κατάπαυση του πυρός προς τους «μετριοπαθείς» τρομοκράτες και τότε, οι αμερικανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν τα νοσοκομεία των μετριοπαθών για να πουν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι «απάνθρωποι».

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άλλαξαν τον συσχετισμό δυνάμεων. Περιόρισαν κατά 60-70% τη ροή των προμηθειών σε όπλα, πυρομαχικά και μαχητές από την Τουρκία και υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού που πλέον έχει την πρωτοβουλία σε όλα τα μέτωπα.

Το αμερικανικό «κατεστημένο» αντελήφθη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές μεθόδους στη Συρία, είτε άμεσα είτε έμμεσα διότι αυτό θα οδηγούσε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Αυτό το κατάλαβε και ο ταχυδρόμος Κίσινγκερ.
Έτσι οι απειλές από τη Σαουδική Αραβία και τη Τουρκία έπεσαν στο κενό.

Οι Τούρκοι μπορούν να βομβαρδίζουν τους Κούρδους που τους υποστηρίζουν οι αμερικανοί χωρίς να εμπλέκεται η Ρωσία. Εάν όμως επαναληφθεί το περιστατικό με το Sukhoi-24M τα πράγματα θα ακολουθήσουν δεδομένη πορεία.

Η Μόσχα έχει αποδείξει το σοβαρότητα της και δεν ενεπλάκει ούτε με την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή σε 224 Ρωσους ούτε με την κατάρριψη του βομβαρδιστικού. Το πότε θα διαλέξει να πολεμήσει
θα τοι αποφασίσει ο Πούιτν και όχι η Ουάσιγκτον. Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα.

Ο Πούτιν ξεπέρασε τις κυρώσεις και τον «πετρελαϊκό πόλεμο», και απέδειξε ότι μπορεί να αγορεύσει στις ΗΠΑ να επιτεθούν στον Άσσαντ. Οπότε σε μερικές εβδομάδες ο συριακός στρατός θα φθάσει στα σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια, θα εξαπολύσει την επίθεση στο ανατολικό μέτωπο προς τη Ράκκα.

Χθες το βράδυ, η 555η ταξιαρχία της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού επέβαλε πλήρη έλεγχο στις πετρελαιοπηγές της Jibab Marayta στη βόρεια Συρία μετά από σκληρές μάχες με το Ισλαμικό Κράτος . Μετά την σύλληψη του Jibab Marayta , η 555η ταξιαρχία επιτίθεται στο ύψωμα Khirbat Al-Qusayr, από το οποίο ελέγχεται η εθνική οδός Salamiyah-Raqqa.
Χθες επίσης ο Συριακός Στρατός υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία επιτέθηκε μέσα στο Χαλέπι στη συνοικία Μπανί Ζαίντ που βρίσκεται από το 2013 υπό τον έλεγχο των μισθοφόρων . Η επίθεση συνεχίζεται.
Σήμερα το πρωί, η 103η Ταξιαρχία Καταδρομών του Συριακού Αραβικού Στρατού εξαπέλυσε την αναμενόμενη επίθεση κατά του τελευταίου προπύργιο των μισθοφόρων στην Βόρεια Λαττακεια την Κινσίμπα. Παράλληλα στην περιφέρεια της Δαμασκού το 416 Σύνταγμα Καταδρομών της 102ης Ταξιαρχίας εξαπέλυσε επίθεση στην αντολική και τη Δυτική Γκούτα ανακτόντας τον έλεγχο των χωριών που κατείχαν οι Jaysh Al-Islam και το Jabhat Al-Nusra.
Στο μεταξύ η Δαμασκός αγρίεψε και τα έψαλε στον ρουφιανάκο των ΗΠΑ ντε Μιστούρα ή ντε Μαστούρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, κάποτε ο Νο 1 εχθρός του Χένρυ Κίσινγκερ...

Πάει κι ο Δημητρακόπουλος, είχε πάει νωρίτερα κι ο άλλος πολέμιος του Κίσινγκερ, ο Κρίστοφερ Χίτσενς κι αυτό το κάθαρμα ακόμη ζει και κάνει και τον "ταχυδρόμο"... Καλά λέει η λαϊκή σοφία, κακό σκυλί ψόφο δεν έχει...