11/4/17

11 Απριλίου. Η μεγαλύτερη Ηφαιστειακή έκρηξη στην Ιστορία

Η έκρηξη ηφαιστείου Ταμπόρα στη νήσο Σουμπάβα της Ινδονησίας άρχισε στις 5 Απριλίου 1815, και συνεχίστηκε στις 6 , στις 7 , και στις 10 Απριλίου. Η μεγαλύτερη έγινε τη νύχτα της 11 Απριλίου 1815.
Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες ήταν 52.000 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, και ήταν 4 φορές ισχυρότερη από την έκρηξη του Κρακατόα το 1883. Τέτοιου μεγέθους ήταν η έκρηξης της Σαντορίνης.
Η έκρηξη ηφαιστείου Ταμπόρα είναι η μεγαλύτερη, ισχυρότερη και φονικότερη ηφαιστειακή έκρηξη που είναι καταγεγραμμένη Ιστορία.
Ένα «κατακλυσμικό» φαινόμενο που επηρέασε δραματικά τον πλανήτη, με επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις κλιματικές συνθήκες .
Μετά την έκρηξη ακολούθησε, κάθετη πτώση θερμοκρασίας στο σύνολο του 1816, που έμεινε στην Ιστορία ως « η χρονιά χωρίς καλοκαίρι».
Οι τιμές των σιτηρών, του κρέατος, των λαχανικών, του βουτύρου, του γάλακτος και του αλευριού στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν ραγδαία.
Οι καλλιέργειες στο Μέιν των ΗΠΑ καταστράφηκαν από παγετό τον Ιούνιο. Οι Κλιματικές διαταραχές συνεχίστηκαν για τρία χρόνια, και σε πολλές περιοχές αφανίστηκαν πληθυσμοί και καλλιέργειες. Το 2005 στη νήσο Σουμπάβα οι ηφαιστειολόγοι ανέσκαψαν την θαμμένη «Πομπηία της Ανατολής», που είχε 10.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: