26/4/17

27 Απριλίου 1941. Η παράδοση των Αθηνών στους Γερμανούς

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, η Αθήνα περίμενε την είσοδο των Γερμανών.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών κάθε πέντε λεπτά μετέδιδε διαταγή της μόνης κυβερνητικής αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου.
Ο στρατηγός διέτασσε να σταματήσει κάθε κίνηση στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της να παραμείνουν στις θέσεις τους και, τόνιζε: Δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις, αξιώ όπως μη ακουσθή ουδέ εις πυροβολισμός».

Ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος , μόνος του, αφού η κυβέρνηση το είχε βάλει στα πόδια , έγραφε τη δική του ιστορία με την έκκληση, «αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!» .

Οι εφημερίδες που τυπώθηκαν εκείνο το πρωί, αλλά δεν πρόλαβαν να διανεμηθούν, ανέφεραν ότι αποστρατεύθηκε ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ότι χορηγήθηκε αμνηστία σε όλα τα πολιτικά αδικήματα που είχαν διαπραχθεί μέχρι τότε στην Κρήτη και ότι ο πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός, αναλάμβανε και το υπουργείο Στρατιωτικών, ενώ το υπουργείο Αγορανομίας ο υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.

Η Επιτροπή παράδοσης των Αθηνών, ο φρούραρχος Αθηνών υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο νομάρχης Αττικοβοιωτίας Πεζόπουλος και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς Αμβρόσιος Πλυτάς και Μιχ. Μανούσκος, συνάντησε τον επικεφαλής των προπομπών συνταγματάρχη Χέρμαν φον Σέφεν στο καφενείο ««Παρθενών» στην συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους. Ο πέμπτος της Επιτροπής ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να παραστεί. Το πλήρες χρονολόγιο της 27ης Απριλίου και «φρέσκες» βαλκανικές ειδήσεις θα βρείτε εδώ... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το καφενείο αυτό ήταν εκεί που είναι σήμερα το Everest...

Ανώνυμος είπε...

26 έχει ο μήνας σήμερα...

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...