11/4/17

πΓΔΜ-BJRM: «Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»

Ο κ.  Αλί Αχμέτι, αποσύρθηκε χθες στο βασίλειο του στο Τέτοβο, και μετά την σύντομη συνεδρίαση της ηγεσίας του DUI στη Μάλα Ρεσίκα, τόνισε πως, «δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ».
«Κάνουμε ότι μπορούμε για την επίλυση της κρίσης, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από όλα τα μέρη. Μερικοί έχουν μπλοκάρει τους κρατικούς θεσμούς. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα φέρουν λύση.
Η BJRM, (Μπουγιουρουμού) , δεν χρειάζεται σκληρή ρητορική, αλλά έναν λογικό συμβιβασμό», ήταν το μήνυμα (στα αλβανικά) του Αχμέτι.
Όταν ρωτήθηκε, αν θα αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή , ο Αχμέτι είπε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να το κάνει αυτό, και πρόσθεσε: «Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην εκλογή Προέδρου του Κοινοβουλίου».
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων, που μπήκε στην τρίτη εβδομάδα , άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, και έγινε χωρίς τα επεισόδια, τα οποία ανέμεναν οι «καλά πληροφορημένοι» δημοσιογράφοι του VMRO-DPMN και της SDSM. Επικράτησε ένας «λογικός συμβιβασμός», Από την αίθουσα, έλλειπαν όλοι οι Αλβανοί βουλευτές ,και από τους δύο αντίπαλους, το VMRO-DPMN και την SDSM βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, μόνο οι «εντεταλμένοι».
Ο προεδρεύων κ. Βελιανόφσκι, ζήτησε από τους βουλευτές να συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης χωρίς ύβρεις. Η σύνοδος ξεκίνησε με καταγγελίες εκ μέρους του VMRO-DPMNE σχετικά με την καταστροφική επίδραση της αλβανικής πλατφόρμας ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν και πάλι να εγκαταλείψουν το τρίτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορά στη σύνθεση της «Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εκλογών» και να προχωρήσουν στο τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, την εκλογή προέδρου, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος VMRO-DPMNE Κράστο Μουκόσκι, απάντησε με το άρθρο 80 , που προβλέπει ότι μόλις αρχίσει η συζήτηση ενός θέματος της ημερήσιας Διάταξης θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μιλήσουν όλοι οι εγγραμμένοι βουλευτές.
Μετά από 10 συνεδριάσεις, από τους 57 εγγεγραμμένους ομιλητές έχουν μιλήσει μόνο 4 Δεσποινίς. Η σημερινή συνεδρίαση θα αρχίσει στις 11 το πρωί.
Έξω από το Κοινοβούλιο για 43η ημέρα ο «λαός» διαδήλωσε ειρηνικά.
Το ζήτημα της πΔΓΜ συζητήθηκε και στο Βελιγράδι μεταξύ του «παράγοντα σταθερότητας» κ. Βούτσις και του αμερικανού γερουσιαστή, Τζον Μακ Κέην.
Ο Βούτσιτς δήλωσε πως ελπίζει ότι, «τα πράγματα στην πΓΔΜ θα εξελιχθούν με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στην νομιμότητα». «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, διότι εάν οι Αλβανοί εξεγερθούν μπορεί να έχουμε προβλήματα στο νότο της Σερβίας. Αν οι «Μακεδόνες» συγκρούονται μεταξύ τους, πράγμα που κανείς δεν θέλει, θα υπάρξουν μεγάλες και σοβαρές συνέπειες. Θα υπάρξει αβεβαιότητα που θα οδηγήσει στην απόσυρση των επενδυτών. Η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στα δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας », δήλωσε Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: