13/4/19

13 Απριλίου 1941. Οι τελευταίες ημέρες της Ελληνικής Πομπηίας. Η Ελλάς των Ηρώων και Προδοτών

 
Η διάλυση του Ελληνικού Στρατού

Μετά από επτά ημέρες πολέμου, και την «ατυχή» μάχη της Κλεισούρας της Καστοριάς , όπου τα ταλαιπωρημένα τμήματα της 20ής Μεραρχίας κατόρθωσαν να αντισταθούν στους Γερμανούς για ένα εικοσιτετράωρο, ο τενεκές Ουίλσον που βρισκόταν στη Λάρισα, αποφάσισε και διέταξε στις 13 Απριλίου τη σύμπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στις Θερμοπύλες, αφήνοντας τους Έλληνες στην (κακή) τύχη τους.

Η Γερμανική προέλαση συνεχίστηκε προς τα νότια και συγκρούστηκαν με την 1η Τεθωρακισμένη Βρετανική Ταξιαρχία, που είχε αποστολή να επιβραδύνει την γερμανική προέλαση για να καλύψει την σύμπτυξη των υποχωρούντων «Ελληνοβρετανικών» δυνάμεων. Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας έγινε η μοναδική αρματομαχία κατά την επιχείρηση Μαρίτα, που έληξε με πλήρη νίκη των Γερμανών που κατέστρεψαν 32 βρετανικά άρματα ενώ απώλεσαν μόλις τέσσερα. Οι Γερμανοί προχώρησαν δυτικά προς την Καστοριά, ενώ ο υποστράτηγος Χ. Καράσσος διέταξε τις δύο μεραρχίες του, την δωδεκάτη και την εικοστή, που βρισκόντουσαν υπό διάλυση , να παραβγούν στο τρέξιμο με τα γερμανικά τεθωρακισμένα και να συμπτυχθούν δυτικά του Αλιάκμονα.
Πολλοί από τους οπλίτες που οι περιοχές καταγωγής τους είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς, λιποτακτούσαν προς τις εστίες τους Στην Ήπειρο, δόθηκε «επιτέλους», η διαταγή για τη σύμπτυξη προς τα Ιωάννινα.

Οι Αντιπρόσωποι των Είκοσι Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους έστειλαν επιστολή στον Αδόφο Χίτλερ ζητώντας να γίνει σεβαστό το ιδιαίτερο καθεστώς του Αγίου Όρους.
-

Οι Γερμανοί στην Τεράζιε



-   Στη Γιουγκοσλαβία η 11η Γερμανική Μεραρχία Πάντσερ του φον Κλάιστ εισήλθε στο Βελιγράδι , το οποίο είχε παραδοθεί την προηγουμένη, στον 26χρονο λοχαγό των Βάφεν Ες-Ες, Φριτς Κλίγκενμπεργκ που κατέλαβε τη Σερβική πρωτεύουσα, μόνος, με 6 άνδρες του.


1943. Το γερμανικό ραδιόφωνο ανακοινώσε την ανακάλυψη μαζικών ταφών Πολωνών αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν από τους σοβιετικούς στη σφαγή του Κατύν. Το 1990 στην Επέτειο της Αποκάλυψης της Σφαγής του Κατύν,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...