22/4/19

Σκόπια: Με το ζόρι πέρασαν το κατώφλι του 40%

Στις χθεσινές εκλογές έχασαν ΝΑΤΟ και Σόρος .Το ετερόκλητο κίνημα του «Μποϋκοτάζ» μπορεί να μην κατάφερε να ακυρώσει τις εκλογές αλλά οι δυο υποψήφιοι του Σόρος, η Γκόγκα και ο Στέβο, μάζεψαν μόνο 642 895. 
Χωρίς τους Αλβανούς του Μπλερίμ Ρέκα οι εκλογές θα ήταν άκυρες. 
Αυτός ο «κίνδυνος» είναι περισσότερο από υπαρκτός για τις 5 Μαΐου . 

Το καταστροφικό σενάριο για τον Ζαεφ είναι να μην ψηφίοσυν στις 5 Μαΐου πάνω από 722.986 και να έρθει πρώτη τότε η Γκόγκα. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής , με καταμετρημένο το 99,95% των ψήφων, ο προεδρικός υποψήφιος της Κοινοπραξίας SDSM-DUI Στέβο Πενταρόβσκι έλαβε 323.646 ψήφους ή το 42,84% . Η υποψήφια του Συνασπισμού του VMRO-DPMNE δρ.Γκορντάνα Σιλιανόφσκα –Ντάβκοβα 319.249 ή 42.24% και ο υποψήφιος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς και της Μπέσα, Μπλερίμ Ρέκα 79.915 ή 10.57%. 4,34% ήταν τα Άκυρα. Ψήφισαν 755.816 ή ποσοστό 41,82% των εγγεγραμμένων.

 Ο Ζάεφ ανακήρυξε νικητή τον Στέβο Πενταρόβσκι, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις 5 Μαΐου. Ο Μιτσκόσκι είπε ότι «άρχισε η νέα εποχή», και ότι «το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι στην πραγματικότητα μια νίκη του VMRO-DPMNE» που θα κερδίσει την Δεύτερη Κυριακή και τους Δημάρχους της Αχρίδας και του Νόβο Σέλο. Σε συνέντευξη Τύπου , στα κεντρικά γραφεία του VMRO-DPMNE η δρ Γκορντάνα , δήλωσε ότι «αν είχαμε μια δημοκρατική κυβέρνηση, θα ανακοίνωνε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από απόψε», και ότι «αν προστεθούν οι ψήφοι οι δικοί μου και του Ρέκα , η ιστορία είναι σαφής». Ο Μπλερίμ Ρέκα και ο Ζιγιαντίν Σέλα σε συνέντευξη τύπου δήλωσαν ότι αναμένουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: