20/4/19

78 χρόνια από τη Συνθηκολόγιση του Τσολάκογλου

Η τελευταία ημέρα της Ελληνικής Πομπηίας. 20 Απριλίου 1941. Ήταν Κυριακή του Πάσχα. 
Στις 5.45’ π. μ, ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου ειδοποίησε δια του τηλεφώνου τον στρατηγό Πιτσίκα, ότι θα έστελνε τους συνταγματάρχες Μπαλή και Λαγά και τον ταγματάρχη Βλάχο, ως κήρυκες προς την 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχίας Ες-Ες, και τον υποστράτηγο Σεπ. Ντήτριχ , που βρισκόταν στο Βοτονόσι, επί της οδού προς τα Ιωάννινα.
 Οι αγγελιοφόροι , δεν επέδωσαν το τηλεγράφημα του Μητροπολίτη Σπυρίδωνα και των Σωματαρχών προς τον Χίτλερ αλλά έγγραφο με υπογραφή του Τσολάκογλου, ο οποίος ως ανώτατος διοικητής , ζητούσε ανακωχή, εκ μέρους του στρατού, αναγνωρίζοντας την ήττα και καταθέτοντος τα όπλα. 
Την ίδια ώρα ο βουλγαρικός στρατός έμπαινε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
 Πάνω από την Αθήνα έγινε η θρυλική αερομαχία της 80ης Μοίρας της ΡΑΦ με την Λουφταβάφε. 
Τα δεκαπέντε «Hawker Hurricane» που είχαν απομείνει επιτέθηκαν στον σχηματισμό της Λουφταβάφε που τον αποτελούσαν 100 βομβαρδιστικά και 52 Messerschmitt ME-109 και Στουκα (Junkers -Ju 87). 
Η ΡΑΦ έχασε 6 Hurricane. Πέντε πιλότοι νεκροί , (συμπεριλαμβανομένου του τότε «διάσημου» Μάρμαντιουκ «Πατ» Πατλ), ενώ ένας έπεσε με αλεξίπτωτο και σώθηκε.
 Οι Γερμανοί έχασαν 22. 
Οι Γερμανοί στον κόλπο των Μεγάρων βύθισαν το Αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ». Θυσιάστηκαν υπέρ των άγγλων 37 άνδρες του πληρώματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έχεις ακούσει που ρωτάνε ρητορικά τί θα γίνει αν το κράτος κάποια στιγμή δεν μπορέσει να ταΐσει του λαθρομετανάστες ;;;; δηλαδή σκύψε το κεφάλι και πλήρωνε φόρο και φυσικά εντός ευρωπαϊκής ένωσης μιας και δίνει εκατομμύρια για τους λαθραίους, αλλιώς θα βγουν όξω οι ταλιμπαν και θα σε φάνε, εξου και ο Λεβέντης έλεγε στο ράδιο τις προάλλες ότι η μόνη λύση είναι η "Ευρώπη".

Ανώνυμος είπε...

Τιμή και δοξα στον στρατηγό τσολακογλου, έσωσε τοσες ψυχες που πολεμούσαν 6 μηνες στην Ήπειρο, και τους προδοσαν οι επιτελείς, και οι φερομενοι ως συμμαχοι αγγλοσαξονες

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...