20/1/20

Η 20η Ιανουαρίου στην Ιστορία


842. Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος πέθανε από δυσεντερία στην Κωνσταντινούπολη, μετά από 12ετή βασιλεία .

1320 .Ο δούκας Λαδίσλαος Α΄ ο Βραχύς έγινε βασιλιάς της Πολωνίας.

1390. Η σύζυγος του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας. Λαδίσλαου Β΄ Γιαγκέλον, Γιαντβίγκα της Πολωνίας, εξασφάλισε την υποταγή του Πέτρου Α΄, βοεβόδα της Μολδαβίας, με τη συνθήκη της Λούμπλιν. 


1517.Ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α΄ κατέλαβε το Κάιρο.
Οι Οθωμανοί διατήρησαν, για λόγους ευκολότερου ελέγχου του πληθυσμού, τους Μαμελούκους και τη δυναστεία Μπούρτζι ως εξουσιαστική ελίτ της Αιγύπτου. Έτσι, οι Μαμελούκοι , παρέμειναν  υποτελείς των Οθωμανών.

1523.Λόγω της βαριάς φορολογίας της Νορβηγίας και της Δανίας, από τον Χριστιανό Β προκειμένου να διατηρηθεί ένας ισχυρός στρατός, ικανός να καταπνίξει τις επαναστατικές εστίες στη Σουηδία, ξεσηκώθηκε η Γιουτλάνδη εναντίον του Χριστιανού τ και πρόσφερε το στέμμα της Δανίας στο θείο του, τον Δούκα Φρειδερίκο του Χόλσταϊν. Ο Χριστιανός Β αναγκάσθηκε να παραιτηθεί.



1527. Άρχισε η βασιλεία του βοεβόδα της Μολδαβίας Πέτρου Ράρες.

1613. Ο Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας με τη συνθήκη του Κνάρεντ στις 20 Ιανουαρίου 1613.τερμάτισε τον πόλεμο του Κάλμαρ, με την Δανία δεχόμενος όλες τις απαιτήσεις του Χριστιανού Δ , πληρώνοντας και ένα εκατομμύριο τάλληρα για την ελεύθερη διέλευση των στενών του Όρεσουντ.

1649. Στην Αγγλία, με προτροπή του Όλιβερ Κρόμγουελ ,άρχισε η δίκη με την κατηγορία της προδοσίας εναντίον του βασιλιά Κάρολου Α΄.

1667. Με τη συνθήκη που υπογράφηκε στο χωριό του Αντρούσοβο κοντά στο Σμολένσκ , τερματίστηκε ο 13τής Πόλεμος ανάμεσα στην Πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία και τη Ρωσία που άρχισε όταν οι αντάρτες της Ουκρανίας Κοζάκοι αναγνώρισαν την επικυριαρχία του Τσάρου. Η Πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Κίεβο, το Σμολένσκ και μέρος της Ουκρανίας, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. 

1782. Πέθανε στην φυλακή από τα βασανιστήρια στην Πάτρα ο νεομάρτυρας Ζαχαρίας από την Άρτα.
1827. Στις 20 Ιανουαρίου /4 Φεβρουαρίου έφθασε στο πολιορκούμενο Δίστομο
 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διέσπασε την πολιορκία και εισήλθε με τους άνδρες του στο χωριό.  

1831. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου για το ανεξάρτητο Βέλγιο. 

1841. Έληξε με νίκη των Βρετανών  ο πρώτος Πόλεμος του Οπίου μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας με την υπογραφή της ειρήνη της Νανίγκ. Η Κίνα αναγκάστηκε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις και να παραχωρήσει το Χογκ Κογκ.
1918. Κατά τη ναυμαχία της Ίμβρου μεταξύ των άγγλων και των Οθωμανών βυθίστηκε το καταδρομικό «Μπρεσλάου» που ειχαν παραχωρήσει οι Γερμανοί στους Τούρκους, επειδή προσέκρουσε σε νάρκη. Το άλλο γερμανικό πλοίο το θωρηκτό Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ επίσης προσέκρουσε σε νάρκη αλλά επέστρεψε στα Δαρδανέλλια.

1920. Οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ανακοίνωσαν ότι δεν θα ανεχθούν την επιστροφή  των Αψβούργων στο θρόνο της Ουγγαρίας.


1921. Υιοθετήθηκε ,το πρώτο Σύνταγμα της Τουρκίας από την εθνοσυνέλευση του Ερζερούμ.


1927. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Ένωσις Ελλάς, γνωστή με τα αρχικά «Ε.Ε.Ε.» ή ως «3E», Πρώτος προσωρινός πρόεδρος της ήταν ο Αλέξανδρος Ουσταπασίδης και γραμματέας της ο τραπεζικός Δημήτριος Χαριτόπουλος.

1941.Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να προσχωρήσει στο Τριμερές Σύμφωνο.

1942. Στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου με πρόσκληση του Ράινχαρντ Χάιντριχ έγινε σύσκεψη για την αναζήτηση Λύσης του εβραϊκού ζητήματος.

1944 . Η ΡΑΦ βομβάρδισε το Βερολίνο με 2.300 τόνους βομβών.

1945. Η Ουγγαρία υπέγραψε την πράξη της άνευ όρων παράδοσης και η «Αντιφασιστική» ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στην τέως σύμμαχο ναζιστικής Γερμανίας. Οι Ουγγρικές δυνάμεις που παρέμεναν πιστές στην κυβέρνηση Φερεντς Σάλαζι συνεχίσαν να αγωνίζονται.

1946 . Ιδρύθηκε η Κεντρική Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών με διάταγμα του Προέδρου Τρούμαν. Παραίτηση της Προσωρινής Κυβέρνησης του στρατηγού Ντε Γκωλ της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εισβολή του Βαγγέλη Μαγγανά στην Καλαμάτα. 

1947. Δύναμη  Χωροφυλακής καί Στρατοΰ συνεπλάκη εντός του  χωρίου Αρδάνιον Σουφλίου  με Κ/Συμμορία που εισέβαλε. Οι Κ/Σ  επι τόπου εγκατέλειψαν  τέσσαρες συμμορίτες νεκρούς. Κατά την υποχώρηση τους  οι Κ/συμμορίτες  προσεβλήθησαν υπό ετέρας δυνάμεως  και επι τόπου εγκαταλείφτηκαν τα πτώματα οκτώ Κ/συμμοριτών άγνωστου ταυτότητος. Επίσης εγκαταλείφθηκαν τα διαρπαγέντα εξ Αρδανίου τρόφιμα, εν οπλοπολυβόλο Σλαιτ εν Γερμανικό μυδραλιοβόλο καί μερικά τυφέκια.


1948. 120μελής Κ/συμμορία επιτέθηκε  κατά της Πρώτης Σερρών.  Οι  Κ/συμμορίτες διεισδύσαντες εις την κωμόπολη αφήρεσαν τρόφιμα και στρατολόγησαν 8 άτομα,

1949. Η 55η Ταξιαρχία των Κ/Στου Περκεζέ επιτέθηκε την 1η πρωινή στο Λεωνίδιο και αποκρούστηκε. Από την φρουρά υπήρχαν επτά νεκροί. Σκοτώθηκαν και τρείς άμαχοι.

1950 . Στην Τουρκία ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των μισθώσεων.

1957. Στην Κύπρο εφονεύθη στη Σίντα από τουρκοκύπριους επικουρικούς, ο μαχητής της ΕΟΚΑ  Δημητράκης Πουλαϊδης, 18 ετών από τη Βατυλή.
Βανδαλισμοί Τούρκων εναντίον των  Ελλήνων στη Λευκωσία,  την Αμμόχωστο, και την Άσσια . 3 Έλληνες Νεκροί.
1958.  Ο υπουργός Αποικιών της Βρετανίας, Λένοξ Μπόιντ, απέρριψε  πρόταση των Εργατικών για αναστολή των βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο.
1962 .Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 1961, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 8.388.533 άτομα και στην περιφέρεια πρωτευούσης ζούσαν 1.852.709
1975. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Στυλιανός Παττακός, ο Νικόλαος Μακαρέζος, ο Ιωάννης Λαδάς και ο Μιχαήλ Ρουφογάλης, μεταφέρθηκαν από την Κέα στον Πειραιά με την τορπιλάκατο «Ευνίκη» ,κατηγορούμενοι  για εσχάτη προδοσία
1981.Είκοσι λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρήγκαν, το Ιράν απελευθέρωσε τους 52 Αμερικανούς ομήρους που κρατούσε.

1986 . Η Μάργκαρετ Θάτσερ και Φρανσουά Μιτεράν υπέγραψαν τη συμφωνία για την από κατασκευή του τούνελ κάτω από τη Μάγχη.

1990. Οι σοβιετικές Αρχές άνοιξαν πυρ κατά των ισλαμιστών διαδηλωτών στο Μπακού, 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε το 14ο Έκτακτο Συνέδριο της Λίγκας των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών από το οποίο αποχώρησαν οι κομμουνιστές , της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αυτό ήταν το τέλος της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας.



1992. Στη  χωριό Μιλιάνοβατς στη δυτική Σλαβονία, Κροάτες αστυνομικοί σκότωσαν έξι Σέρβους.
1993. Στα Σκόπια άρχισε να εκπέμπει ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Α1.

1996 . Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής.

2003. Ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

2006. Στην Αυστραλία, η αστυνομία συνέλαβε τον Ντράγκαν Βασίλικοβιτς, γνωστό ως Καπετάν Ντράγκαν, με βάση Κροατικό ένταλμα , το οποίο τον κατηγορούσε για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Κροατία 1991-1995
2008. Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία. Συμμετοχή  61%.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ήταν πρώτος με 39%, και δεύτερος ο  τότε πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, με  35%. 
2010. Άρχισε  στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη,  για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πακρόφσκ, Τορέτσκ, Τσασόβ Γιάρ, Βουλεντάρ . Καλά, και κακά νέα από το μέτωπο στις 15 Σεπτεμβρίου

   Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλούς τομείς του μετώπου. Κουπιάνσξ, Πακρόβσκ, Σελίντοβο, Τορέτσκ, Ουκράϊνσκ...