25/1/20

Η Νέα Γιάλτα

Στην Αθήνα πέρασε «Ντούκο». Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαλεξε το «βήμα» που του προσέφερε η Ιερουσαλήμ, για να προτείνει τη διεξαγωγή ,φέτος, μιας συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Πρότεινε δηλαδή μια νέα Γιάλτα για να βάλει σε τάξη τον Κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Ιερουσαλήμ ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλεία να συνατηθούν μέσα στο 2020 για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Όπως είπε,  «τα ιδρυτικά κράτη του ΟΗΕ επωμίζονται την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης, και οι ενέργειές τους πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  οπουδήποτε».

Η «Ιζβέστια» σχολίασε  ότι «η ιδέα είναι πολύ επίκαιρη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια εχουν ανακύψει  πολλές νέες συγκρούσεις» και «δεν είναι πάντα δυνατό να συζητηθούν όλα τα σύνθετα ζητήματα στο Συμβούλιο ασφαλείας». « Μια σύνοδος κορυφής « των  πέντε»   θα μπορούσε να λάβει  αποφάσεις, για την Λιβύη, ώστε να αποφευχθεί η τελική κατάρρευση του κράτους», εξήγησε η εφημερίδα.
Και ο πρώτος που ειπε «ΝΑΙ» σε μια σύνοδο κορυφής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Πουστρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: