18/1/20

Η 18η Ιανουαρίου στην Ιστορία

474. Ο Λέων Β σε ηλικία επτά ετών χρίστηκε συναυτοκράτορας από τον παππού του Λέοντα Α.


532. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέστειλε τη Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη.



1562. Ο Πάπας Πίος Δ΄ κήρυξε την επανέναρξη των συνεδριάσεων της  Σύνοδου του Τρέντο,  στην εκκλησία της Σάντα Μαρία ντε Ματζόρε.


1650. Στη Γαλλία άρχισε η συνομωσία της σφενδόνης . 

1654. Ο ηγέτης των Κοζάκων, Αταμάν Μπογκντάν Χμελνίτσκι αναγνώρισε ως ανώτατη αρχή το Ρώσο αυτοκράτορα, και η Ράντα του Περεσλάβ εξέδωσε απόφαση για την προσχώρηση της επικράτειας της Ζαπορόζιε στη ρωσική επιρροή. 

1701. Ο Φρειδερίκος Γ του Βραδεμβούργου έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Πρωσίας
.

1821. Απεβίωσε ξαφνικά στο Βουκουρέστι κατόπιν δηλητηριάσεως  ο ηγεμόνας της Βλαχίας Αλέξανδρος Νικολάου Σούτζος που είχε διατελέσει δραγουμάνος του στόλου και μέγας διερμηνέας  της Υψηλής Πύλης. Για τον θάνατό του φρόντισε ο ιατρός και διανοούμενος  Μιχαήλ Χρησταρής, που ήταν μέλος της Εταιρείας.
Στη Βλαχία οι βογιάροι Γκριγκόρε Μπρανκοβεάνου , Γκριγκόρε Γκίκα και Μπάρμπου Βακαρέσκου συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κίνημα του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου. 



1823. Το Ναύπλιο ορίστηκε ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.

1825. Στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το θέατρο Μπολσόι που  σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζοζάφ Μποβέ.



1827. Στις 18/30 Ιανουαρίου στη Μάχη του Διστόμου  οι Τούρκοι  όρμησαν  και μπήκαν στο χωριό και επιτέθηκαν και στο ισχυρό οχύρωμα του προφήτη Ηλία. Κατά την διάρκεια της μάχης έφτασε  ο Γεώργιος Δράκος με διακόσιους Σουλιώτες και  επιτέθηκε στους Τούρκους έφυγαν τρέχοντας από το χωριό, αφήνοντας πίσω τους 80 νεκρούς. Οι Έλληνες είχαν οκτώ.
Στην Ερμιόνη , στις  18/30  Ιανουαρίου, έγινε υπό την προεδρία του «γεροντότερου κυρίου»  Ζώη Πάνου,  η Α' Προκαταρκτική Συνεδρίαση  της Γ' Εθνοσυνέλευσης, με την παρουσία  76 πληρεξούσιων, ενώ αρκετοί από  τους πληρεξουσίους μαζεύτηκαν στην Αίγινα.

1871. Ο Γουλιέλμος Α΄ της Γερμανίας ανακηρύχτηκε Γερμανός αυτοκράτορας στην Αίθουσα των Κατόπτρων στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Γαλλία), προς το τέλος του Γαλλοπρωσικού Πολέμου.

1910. Στην Ελλάδα, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ορκίστηκε  νέα υπό τον «Ιάπωνα» Στέφανο Δραγούμη, κατ’ απαίτηση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» και υπόδειξη του Λευτεράκη.
Ο Στέφανος Δραγούμης ήταν και υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, Επί των Εξωτερικών υπουργός ανέλαβε ο Δημήτριος Καλλέργης,  επί των Στρατιωτικών υπουργός ο  υποστράτηγος, Νικόλαος Ζορμπάς, επί της Δικαιοσύνης ο Γεώργιος Φικιώρης, επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας εκπαιδεύσεως ,ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και επί των Ναυτικών ο αντιπλοίαρχος Ανδρέας Δ. Μιαούλης


1913 . Στις 5/18 Ιανουαρίου έγινε η δεύτερη ναυμαχία μεταξύ του Ελληνικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο στην περιοχή που έληξε με υποχώρηση του οθωμανικού στόλου εντός των Δαρδανελίων.


1918. Συνεδρίασε στο Παλάτι της Ταυρίδας στην Αγία Πετρούπολη, για πρώτη φορά  η συντακτική συνέλευση που είχε εκλεγεί 12/25 Νοεμβρίου 1917 και στην οποία πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλ-επαναστάτες που είχαν εκλέξει 380 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι που ήσαν  159 από τους 707 την διέλυσαν την επόμενη ημέρα.


1919 . Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσώ άνοιξε την ειρηνευτική διάσκεψη στο ανάκτορο των Βερσαλλιών που θα διαμόρφωνε τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι  των 27 νικητών , αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνοντας από το «διευθυντήριο» που το συγκροτούσαν   η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

1941. Η Ουγγαρία κατέλαβε την Τρανσυλβανία και όλοι υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τα ονόματα τους στα Ουγγρικά.

1943. Ο κόκκινος Στρατός διέσπασε την πολιορκία του Λένιγκράντ. 

1947. Απόσπασμα Χωρ]κής συνεπλάκη μετά 15μελούς Κ/ συμμορίας των Λάτση—Σφακιανού -Πρεκεζέ είς  Αγ. Χριστόφορον Αρκαδίας


1948. Συνετρίβη, μετά από διήμερο αγώνα η επίθεση του ΔΣΕ στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Οι κομμουνιστες είχαν  68 νεκρούς. Εκ των ημετέρων: Νεκροί 10,Τραυματίαι 33, αγνοούμενοι 4.
Περί ώρα 11,30' πολυμελής συμμορία εισέβαλε στο χωριό  Βοσύρτα Χαλκιδικής και στρατολόγησε βιαίως 50 άτομα αμφοτέρων των φύλων και  λεηλάτησε πολλάς οικίας. Δύναμη Χωροφυλακής και ΜΑΥ που έσπευσε προσεβαλε τους Κ/Σ κατά την αποχώρηση τους  έκ του χωρίου με. αποτέλεσμα την απελευθέρωση 30 ατόμων και την εγκατάλειψη υπό των συμμοριτών των πλείστων των αρπαγέντων. Οι συμμορίτες ετράπησαν εις φυγή παραλαβόντες μεθ' εαυτών 20 άτομα εξ ων 11 άρρενες και καί 9 νεάνιδες .Απώλειες , συμμοριτών ανεξακρίβωτοι.

Περί  ώρα 21,40' πολύμελής Κ/συμμορία επιτέθηκε κατά του χωρίου Νέος Σκοπός  Σερρών.Οί συμμορίτες  λεηλάτησαν οικίες  καί καταστήματα, κατέστρεψαν το Σταθμό Χωροφυλακής, φόνευσαν έναν οπλίτη Μ.Α.Υ και στρατολόγησαν βιαίως 28 κατοίκους. Αποχωρούντες έπεσαν σε ενέδρα του Στρατού  και ακολούθησε  διεξήχθη Απελευθερώθηκαν 5 εκ των στρατολογηθέντων και εγκατελείφθη το πλείστον μέρος των διαρπαγέντων ειδών. Έκ των συμμοριτών παρεδόθησαν αυθορμήτως τρεις. Οι Κ/ συμμορίτς ανατίναξαν  γέφυρα  μήκους 20 μέτρων επί της δημοσίας οδού Σερρών—Πενταπόλεως.


1949. Συμπλοκή ανδρών  Χωροφυλακής και Στρατού μετά Κ/Σ συμμοριτών στην περιοχή Λεβιδίου, εφονεύθησαν έξ (6) συμμορίτες μεταξύ των οποίων και ο επικηρυγμένος αρχισυμμορίτης Μήτρος. Μικτά τμήματα Στρατού Χωροφυλακής συνεπλάκησαν μετά Κ]Σ στο χωρίο Ζαγκλιβέρι του Λαγκαδά. Παραδόθηκαν  90 Κ/Σ.

1953. Σε αναπληρωματική εκλογή λόγω του θανάτου του βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού Βασίλειου Μπακονίκα εξέλέγη η δικηγόρος Ελένη Σκούρα με τον Ελληνικό Συναγερμό και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχτηκε βουλευτής. Η Ελένη Σκούρα, κέρδισε την έδρα στη Θεσσαλονίκη με 47.112 ψήφους, επικρατώντας του Ιωάννη Πασαλίδη της ΕΔΑ που πήρε 43.034 και της Βιργινίας Ζάννα του Κέντρου που έλαβε 24.046.


1956. Το κοινοβούλιο της Λαoκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποφάσισε τη σύσταση του Εθνικού Λαϊκού Στρατού.

1957. Στην Κύπρο, έπεσε μαχόμενος στη περιοχή Σινά Όρος παρά την Ευρύχου, βληθείς από ενεδρεύοντες Άγγλους, ο Μάρκος Δράκος, στέλεχος της ΣΕΚ, 28 ετών από τη Λεύκα.
Σκοτώθηκαν  τέσσερα άτομα από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

1958. Στην Κύπρο, εφονεύθη από έκρηξη βόμβας εντός του κρησφύγετου του στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, ο Παντελής Κατελάρης 24 ετών από το Επισκοπειό.

1970 . Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Κωνσταντίνο ντε Γκρέτσια

1974. Με τη μεσολάβηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την απαγκίστρωση των δυνάμεων τους, δίνοντας τέλος στις συγκρούσεις στο αιγυπτιακό μέτωπο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.


1989. Στα Τίρανα, έγινε μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών , αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένες συμφωνίες.
Η «17 Νοέμβρη» , στις 20.05, πυροβόλησε στα πόδια με το ίδιο 38άρι που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εις βάρος του Ανδρουλιδάκη τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα, επειδή είχε εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για την οικογένεια Ανδρεάδη. 


1990. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Τόντορ Ζίβκοφ ως βασικού υπεύθυνου για την οικονομική κρίση.


1996. Ο Αβρούρι εκλέχτηκε πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στον πρώτο γύρο ο Αβρούρι είχε ισοψηφήσει  με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Είχαν 53 ψήφους.
Ο Γεράσιμος Αρσένης είχε 50 και ο  Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος 11.


1999 . Η κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κήρυξε τον αμερικανό πράκτορα Γουίλιαμ Γουώκερ ως «persona non grata» απαγόρευσε στην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου, Louise Arbor για να εισέλθουν στη χώρα, για να ερευνήσει τη δήθεν σφαγή του Ράτσακ.
2000. Μετά από  αίτημα του κόμματος του πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε  από επίτιμος πρόεδρος της CDU λόγω του σκάνδαλου των δωρεών προς το Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταστράφηκε ακόμα ενα Αμερικανικό "Αβραάμ" στην ζώνη της ειδικής επιχείρησης στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

  Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα το πρωί , στο μέτωπο της Αντέεβκα, «οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδ...