22/1/20

Η 22α Ιανουαρίου στην Ιστορία

565. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιος ενώ τελούσε τη λειτουργία για την εορτή του Αγίου Τιμοθέου, συνελήφθη από στρατιώτες με εντολή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ . Στη συνέχεια καθαιρέθηκε και εξορίστηκε, στην Πρίγκηπο. Αφορμή ήταν η αίρεση των «αφθαρτοδοκητών», οι οποίοι υποστήριζαν ότι το σώμα του Χριστού δεν μπορούσε να υποστεί καμία φθορά από τη στιγμή που εισήλθε μέσα του ο Λόγος. Ο Ευτύχιος καταδίκαζε την αίρεση παρά την εντολή του αυτοκράτορα. Ο Ιουστινιανός χειροτόνησε πατριάρχη τον Ιωάννη Γ΄ Σχολαστικό.

1506.Το πρώτο τμήμα από 150 Ελβετούς φρουρούς του Πάπα ανέλαβε υπηρεσία στο Βατικανό.

1558. Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Λιβονία.

1724. Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας υπέγραψε Ουκάζιο για την υποχρεωτική γνώση των νόμων και των διαταγμάτων από τους Δημοσίους Υπαλλήλους 

1771. Η Ισπανία παραχώρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τις Νήσους Φώκλαντ.

1799. Οι Ναπολιτάνοι Ρεπουμπλικάνοι ανακήρυξαν τη βραχύβια Παρθενόπεια Δημοκρατία.

1830. Στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος.

1863. Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύχθηκαν έκπτωτοι από την Ελλάδα και επικυρώθηκε το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1862 για την επιλογή νέου βασιλιά, που ήταν ευνοϊκό για τον άγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο.


Στην Πολωνία, και την Λιθουανία εκδηλώθηκε η λεγόμενη «Εξέγερση του Ιανουαρίου» με επικεφαλής τον Γιάροσλαβ Ντομπρόφσκι και τον Λουδοβίκο Μιροσλάβσκι, κατά της Ρωσικής κυριαρχίας.Η εξέγερση κατεστάλη μετά από αρκετούς μήνες, και η Πολωνία το 1864 μετατράπηκε σε ρωσική επαρχία.

1872. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε τους εξαρχικούς Μητροπολίτες,και τηρήσουν τον όρκο τους προς τη «Μεγάλη εκκλησία».

1873. Ο Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ επιβεβαίωσε την καταδίκη σε θάνατο του Βασίλι Λέβσκι.

1878. Ο ρωσικός Στρατός άρχισε να συγκεντρώνεται στην Αδριανούπολη, για να επιτεθεί στην Κωνστντινούπολη.


1905. Στην Αγία Πετρούπολη η φρουρά των ανακτόρων πυροβόλησε κατά των διαδηλωτών το Πάρβους και του Τρότσκι. Είναι η «Ματωμένη Κυριακή» της επανάστασης του 1905. 
1917 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον έκανε την ομιλία του με το μήνυμα «ειρήνη χωρίς νικητή» στην κοινή συνεδρίαση του  Κογκρέσου των ΗΠΑ, τονίζοντας οτι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμεναν  ουδέτερες κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου, θα μπορούσαν να παίξουν  το ρόλο του μεσολαβητή στο εγγύς μέλλον. Το Γερμανικό υποβρύχιο U-76 ναυάγησε με κακές καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Ακρωτήριο αφού συγκρούστηκε με  ρωσική μηχανότρατα.

1919. Συλλαλητήριο στα Ιωάννινα.κατά της παράτασης της ιταλικής στρατιωτικής κατοχής στη Βόρεια Ήπειρο.
1924 . Ο Ράμσεϋ Μακντόναλντ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το Εργατικό Κόμμα.

1935. Παραιτήθηκε η πεντηκοστή πρώτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Πέτκο Ζλάτεφ.


1941. Το απόσπασμα του Σ/χη Κετσέα κατέλαβε  το ύψωμα Καμαράτε της Τρεμπεσίνας. Τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας κατέλαβαν το Τομπρούκ από τις ιταλικές δυνάμεις. 25000 Ιταλοί παραδόθηκαν. Αποχώρησε άπρακτος από τη Σόφια ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ντόνοβαν, ο οποίος πήγε στη Βουλγαρία για να αποτρέψει μια συμμαχία της με τη Γερμανία.

Στο Βουκουρέστι και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας  εισέρεαν χιλιάδες αγρότες για να υποστηρίξουν  τους πολιορκημένους από τον Στρατό του Αντονέσκου, Λεγεωνάριους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γερμανού εκπρόσωπου, Νόυμπάχερ και του Χόρια Σίμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Το Κίνημα των Λεγεωνάριων συμφωνεί να σταματήσει κάθε αντίσταση. Ο Στρατηγός Αντονέσκου δεσμεύεται να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Κινήματος των Λεγεωνάριων ή των μαχητών του. Συνελήφθη ο ελληνικής καταγωγής αλλά τούρκος υπήκοος Δημήτριος Σαράντος ως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σερβις και δράστης της δολοφονίας του γερμανού ταγματάρχη Ντόριγκ.

Οι Λεγεωνάριοι με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν τον μασόνο Αντονέσκου ότι έψει συμπάθειες «με τη  βρετανική κυβέρνηση των μασόνων », και ότι ο ίδιος έβαλε τον Δημήτριο Σαράντο να σκοτώσει τον γερμανό ταγματάρχη για να εκθέσει τον Υπουργό ασφαλείας Κωνσταντίν Πετροβισέσκου που υποστήριζε τους λεγεωνάριους.

1943. Βυθίστηκαν στον Ατλαντικό δυο ελληνικά πλοία με την απώλεια 22 ελλήνων ναυτών. Το φορτηγό πλοίο «Όρος Μυκάλη» που μετείχε στην νηοπομπή 117 τορπιλίστηκε από το U-413 και βυθίστηκε αύτανδρο. Το φορτηγό πλοίο «Βασίλειος Α Πολέμης» τορπιλίστηκε και βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό από U-333. Από τους 33 ναυτικούς του πληρώματος διέσωσε τους 21 το «Λεωνίδας Ν. Κονδύλης».

1944. Απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο στο Άνζιο. Στη συμμαχική δύναμη αποβάσεων μετέχουν τα ελληνικά Αντιτορπιλλικά «ΚΡΗΤΗ», «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και τα Αρματαγωγά «ΣΑΜΟΣ», «ΛΗΜΝΟΣ» και «ΧΙΟΣ».1947. Η Γιουγκοσλαβία ανακάλεσε τον στρατιωτικό της ακόλουθο από την Αθήνα και ζήτησε να αποχωρησει και ο Έλληνας ΑΚΑΜ από το Βελιγραδι. 
Ο σοσιαλιστής Πωλ Ραμαντιέ έγινε  πρωθυπουργός της Γαλλίας
60 μελής Κ/συμμορία υπό τους  Ζέζα καί Παπαγεωργίου προσέβαλε το χωρίο Μεταγκίτσι Χαλκιδικής και πέτυχε δι' άπάτης, χρησιμοποιώντας  συμμορίτες που φορούσαν   στολές Χωροφυλάκων, να αιχμαλωτίσει  τη δύναμη του φυλακίου εξ εννέα πολιτών ΜΑΥ. Έκ των αιχμαλωτισθέντων πολιτών του Φυλακίου οι δύο αφέθησαν ελεύθεροι οι δέ υπόλοιποι έπτά κατεκρεουργήθησαν, ανευρεθέντων των πτωμάτων  με εξορυγμένους τούς οφθαλμούς και τους οδόντας θραυσμένους. Επακολούθησε τρίωρος συμπλοκή κατά τηνοποία  έφονεύθησαν, ο Ανθυπομοίραρχος χωροφυλακής  Σπανός και ο  Υπενωμοτάρχης  Γκόνιας, και οι πολίτες Δημήτριος Στάϊκος. Όδυσσέας  Παπαστόικος  καί Γεώργιος Λαγός,  Απώλειες συμμοριτών 11 νεκροί.1948. 300μελής Κ/συμμορία επιτέθηκε  διά βαρέων όπλων καί Πίατ κατά της 'Ιερισσού, Οι Κ/συμμορίτες  ενέπρησαν 7 οικίας και το οίκημα της Χωροφυλακής, λεηλάτησαν οικίας τινάς και καταστήματα και απήγαγαν 30 άτομα αμφοτέρων των φύλων. Μία εκ των αρπαγεισών γυναικών εφονεύθη παρά τών συμμοριτών .Απώλειες ημετέρων νεκρός είς οπλίτης Μ.Α.Υ. Απώλειες συμμοριτών εξακριβωμένες 5 νεκροί.

1949. Οι Λοκατζήδες εξόντωσαν 208 κομμουνιστές και συνέλαβαν 85 σε μάχη στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας.


1957. Ο  ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε  από τη χερσόνησο του Σινά όπου είχαν εισβάλει στις 29 Οκτωβρίου 1956.
Τουρκοκύπριοι σκότωσαν  στη Λευκωσία το Νικόλαο Πελετιέ 44 ετών από το Παλαιχώρι.

1962 . Υπό την πίεση των ΗΠΑ , η οργάνωση των αμερικάνικων κρατών (OEA) απέκλεισε την Κούβα.

1963. Η Συνθήκη των Ηλυσίων. Ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπέγραψαν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

1964. Η Φρειδερίκη που πραγματοποιούσε περιοδεία στις Η.Π.Α. ανακηρύχθηκε Επίτιμη διδάκτωρ του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. 

1965. Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-124 Γκλοουμπμάστερ έπεσε στον Χελμό. Δεκατέσσαρες νεκροί.

1972. Η Βρετανία, η Δανία, και η Ιρλανδία προσχώρησαν στην Κοινή Αγορά.

1973. Ένα  «Πιάτζιο 136», με πιλότο τον Αλέξανδρο Ωνάση κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
1990 . Διακόπηκε το έκτακτο και τελευταίο 14ο Συνέδριο της Λίγκας Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της Σλοβενίας και της Κροατίας συνέδρους.

1992 .Οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ζαΐρ στην Κινσάσα και απαίτησαν  την παραίτηση της κυβέρνησης.

1993. Μετά από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, ο Κροατικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στις νότιες περιοχές της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράϊνα, που βρίσκονταν υπό την προστασία του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς κήρυξε κατάσταση πολέμου και ζήτησε τη βοήθεια της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Οι Παραστρατιωτικής μονάδας του Αρκάν και του Καπέταν Ντράγκαν , μπήκαν στην Κράινα. Από την επίθεση των Κροατών σκοτώθηκαν 348 Σέρβοι . Ανάμεσα σε αυτούς 35 γυναίκες και τρία παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

1998 . Αμερικανοί στρατιώτες τη SFOR συνέλαβαν στη Μπιέλινα τον Γκόραν Γέλισιτς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Μπρίτσκο το 1992.

2002. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έγινε πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.


2006. Ο Άνίμπαλ Καβάκο Σίλβα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία. Στη Βολιβία ορκίστηκε Πρόεδρος ο ινδιάνος Εβο Μοράλες, ο οποίος εξελέγη με πάνω από το 53% των ψήφων.2012. Δημοψήφισμα στην Κροατία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 66% ψήφισε υπέρ.

1 σχόλιο:

Μαικ είπε...


Γενέθλια,λοιπόν,σήμερα για το Ψευτορωμαίικο (Ελληνική Δημοκρατία)

Χατζάρα,εε?

25 Μαίου1807. Η επανάσταση των Γιαμακλάρ στην Κωνσταντινούπολη που ανέτρεψε τον Σελίμ Γ

Στις 25 Μαΐου 1807 , ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία της Λευκάδας, από τον Αλή Πασά, και ο μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ Πασάς Χιλμί είχε αναχωρήσει απ...