15/1/20

Η 15η Ιανουαρίου στην Ιστορία

730. Το Σιλέντιο  των συγκλητικών και των κληρικών που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ απαγόρευσε τη  λατρεία των εικόνων. Ο Πατριάρχης Γερμανός , άφησε το ωμοφόριό του στην Αγία Τράπεζα του ναού των Ανακτόρων, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την παραίτησή του. 

1208.  Ο μοναχός και αρχιδιάκονος του Μαγκελόν Πιέρ ντε Καστελνώ  που ήταν ειδικός λεγάτος του Πάπα Ιννοκέντιου Γ, για να εξαφανίσει την αίρεση των Καθαρών από τον νότο της Γαλλίας, δολοφονήθηκε από έναν υποτελή του Ραϊμόνδου ΣΤ' της Τουλούζης, ο οποίος θα θεωρήθηκε υπεύθυνος ί από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ και αφορίστηκε.


1296. Το Σικελικό Κοινοβούλιο συγκεντρώθηκε  στο κάστρο Ουρσίνο στην Κατάνια και αναγνώρισε  τον Φρειδερίκο Γ ' ως βασιλιά της Σικελίας. 1466. Ο σεισμός της Ιρπίνια που προκάλεσε πανικό στην Νάπολη.


1559. Ελισάβετ Α  της Αγγλίας στέφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

1582. Στο χωριό Γιαμ Ζαπόλσκι κοντά στο Νόβγκοροντ υπογράφηκε η δεκαετής εκεχειρία με την οποία έληξε ο Λιβονικός Πόλεμος ανάμεσα στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία υπό τον βασιλιά Στέφαν Μπάθορι και τον Ιβάν τον Τρομερό. Με τη Συνθήκη που διαπραγματεύτηκε ο ιησουίτης καλόγερος Αντόνιο Ποσσεβίνο ως εκπρόσωπος του Πάπα Γρηγόριου Η’ η Ρωσία εγκατέλειψε τις αξιώσεις της για έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα, και παραχώρησε τη Λιβονία και την Εσθονία στην Πολωνία.1792. Στο Παρίσι συναντήθηκαν ο Μαρά και ο Ροβεσπιέρος, αλλά  δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

1793. Στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έγινε η ψηφοφορία σχετικά με την τύχη του βασιλιά. Από τους 707 που ψήφισαν έκριναν το βασιλιά ένοχο για συνωμοσία κατά της Ελευθερίας οι 691. Με 424 ψήφους υπέρ και 287 κατά , αποφασίτηκε ότι η απόφαση αυτή δεν τεθεί σε δημοψήφισμα για να επικυρωθεί από το λαό. 

1804. Οι γενίτσαροι που είχαν καταλάβει το πασαλίκι του Βελιγραδίου άρχισαν τις συλλήψεις σέρβων Προκρίτων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξέγερση εναντίον τους.

1822. Στη Συνέλευση της Επιδαύρου διαβάστηκε η αναγνώριση από την Αϊτή της κυβέρνησης της Ελλάδας.

1823. Η μάχη στον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία ο αρματολός των Αγράφων  Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον ντόπιο καπετάνιο Πεσλή ανέτρεψαν 3000 Τουρκαλβανούς υπό τον  Ισμαήλ Χατζημπέντο και τον Άγο Βασιάρη και τους καταδίωξαν ως το Βραχώρι. Σκοτώθηκαν ανω των 200 Τούρκων. Από τους Έλληνες μόνο 20. Ο Καραισκάκης σκότωσε ο ίδιος τον  Ισμαήλ Χατζημπέντο .

1826. Κατεστάλη η στάση του Συντάγματος Τσερνιγκόφ στο Κίεβο.


1854. Με αφορμή τη βίαιη είσπραξη καθυστερούμενων φόρων τριετίας, που επιχειρούσαν τουρκαλβανικά αποσπάσματα ξεκίνησε η Επανάσταση Ηπείρου Θεσσαλίας.  Μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη ναυμαχία της Σινώπης, στις 15/27 Ιανουαρίου του 1854 οι πρόκριτοι των Τζουμέρκων, της Σκουληκαριάς και κυρίως του Ραδοβιζίου, έδωσαν όρκο στο ιερό ευαγγέλιο στο ιστορικό Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης Άρτας για την απελευθέρωση από το τουρκικό ζυγό.
1871. Στον γαλλο-πρωσικό πόλεμο η Πρώσοι νίκησαν στην τριήμερη μάχη του Λιζαίν, τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής, που διοικούσε ο στρατηγός Κάρολος Διονύσιος Σωτήριος Βούρβαχης, που προσπαθούσε να λύσει τη πολιορκία της Μπελφόρ. Ο Βούρβαχης ήταν ο υιός του Έλληνα συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Διονυσίου Βούρβαχη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1877. Με τη Συνθήκη της Βουδαπέστης, η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία συμφώνησαν για τα βαλκανικά θέματα. Η Βιέννη θα έμμενε ουδέτερη σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Αψβούργοι θα κατελάμβαναν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη . Η Ρωσία διαβεβαίωσε την Αυστροουγγαρία ότι δεν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια μεγάλο σλαβικό κράτος.

1878. Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στο πλευρό της Ρωσίας κατά το Ρωσο-τουρκικό Πόλεμο κατέληξε σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερεις νεκροί διαδηλωτές.
1910. Η Διοικούσα Επιτροπή του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», μετά από υπόδειξη του Βενιζέλου, αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, να συμφωνήσει στην ανάθεση της πρωθυπουργίας στο Στέφ. Δραγούμη, αρχηγό της γνωστής ομάδας των «Ιαπώνων».
1912. Κατά τη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου, για πρώτη φορά έγινε ρίψη προπαγανδιστικών φυλλάδιων προπαγάνδας. από το αεροπλάνο. Σεισμοί σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. 35 νεκροί 2.000 οι άστεγοι.

1919. Στο Βερολίνο, μετά την αποτυχημένη εξέγερση των Σπαρτακιστών συνελήφθησαν από άνδρες των Φράικορπς και εκτελεστήκαν με εντολή του σοσιαλδημοκράτη υπουργού αμύνης Γκούσταβ Νόσκε. η Ρόζα Λούξεμπουργκ που υπέκυψε στα χτυπήματα με τους υποκόπανους που δέχτηκε και ο Καρλ Λίμπκνεχτ που πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

1920. Σύλληψη  στη  Ρωσία του Ναυάρχου  Κόλτσακ

1933.Tο NSDAP κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο Λίμπε με 39,5%. Η νίκη αυτή άνοιξε τον δρόμο στον Χίτλερ για να γίνει καγκελάριος.

1935. Άρχισε η πρώτη δίκη το Ζινόβιεφ και 18 άλλων για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Σεργκέι Κίροφ.
1936. Στην Ισπανία υπογράφηκε το εκλογικό σύμφωνο του Λαϊκού Μετώπου από τους Ρεπουμπλικάνους, τους Σοσιαλιστές και τους  κομμουνιστές.

1948. Όλη  την ημέρα  δυνάμεις Χωροφυλακής και ΜΑΥ συνεπλάκησαν μετά ΙΟΟμελούς Κ/συμμορίας στην  περιοχή του χωρίου Ψάρι Τριφυλλίας. Οι συμμορίτες ανετράπησαν εγκαταλείψαντες οπλισμό και διαρπαγέντα είδη έκ του χωρίου Κούβελα. 'Απώλειες ημετέρων νεκροί 6 άνδρες ΜΑΥ. Απώλειες συμμοριτών εξακριβωμένες 7  νεκροί .

1949.Τμήματα του εθνικού στρατού εισήλθαν στην πόλη της Νάουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι Κ/Σ . Στην Κίνα , οι κομμουνιστικές δυνάμεις κατέλαβαν  την Τιεντζίν από την εθνικιστική κυβέρνηση.

1950. Στην Κύπρο, σε δημοψήφισμα που έγινε με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής το 95,7% του λαού τάχθηκε υπέρ της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.


1951. Η Ίλσε Κοχ ,η σύζυγος του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπουχενβάλντ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1964. Συνήλθε στο Λονδίνο, κάτω από την πίεση της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης, η αποκαλούμενη Πενταμερής Διάσκεψη, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και ανά ενός εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Η μη πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης υποδήλωνε και τους στόχους των διοργανωτών της, που ήταν η κατάλυση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Πενταμερή Διάσκεψη, οι Τουρκοκύπριοι  ζήτησαν τον γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με μετακίνηση πληθυσμών και την ομοσπονδοποίηση του κράτους. Αντίστοιχα, οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν  την ενοποίηση του κράτους και την κατάργηση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

1966 .Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία.

1968. Ύστερα από διεθνείς πιέσεις, το στρατιωτικό καθεστώς έδωσε διαβατήριο δια χειρός του Στυλιανού Παττακού.στον Ανδρέα Παπανδρέου.


1970. Βομβιστικές επιθέσεις του «Εθνικού Μετώπου» σε Λεμεσό και Αμμόχωστο.
Ο  Μουαμάρ Καντάφι έγινε  Πρωθυπουργός στη Λιβύη
1971 . Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Ανουάρ ελ Σαντάτ και ο Νικολάι Ποντγκόρνι εγκαινίασαν το φράγμα του Ασουάν στον ποταμό Νείλο. Οι εργασίες διήρκεσαν 11 χρόνια.

1975. Η Αγκόλα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πορτογαλία.

1991. Έληξε το τελεσίγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ και ξεκίνησε η προετοιμασία για την έναρξη της επιχείρησης «Desert Storm».

1992 .Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Σλοβενίας και της Κροατίας ως ανεξάρτητα κράτη. Η Βουλγαρία πρώτη παγκοσμίως αναγνώρισε την ανεξαρτησία της «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια» από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ,
η «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια» πληρούσε τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.

1993. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το ναυτικό αποκλεισμό της Αϊτής, λέγοντας ότι «το κύμα των προσφύγων μετά το σεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.»

1996. Παραιτήθηκε , με επιστολή του από το Ωνάσειο, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, για λόγους υγείας. Η επιστολή απευθύνθηκε προς την Κ.Ε. και τη κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ και καλούσε τη Κοινοβουλευτική Ομάδα να προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

1997. Στην Αλβανία, ξέσπασε το σκάνδαλο των παρατραπεζικών πυραμίδων. 

1998 . Στο Μαυροβούνιο ορκίστηκε ως Πρόεδρος ο Μίλο Τζουκάνοβιτς και ως Πρωθυπουργός ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες των οπαδών του πρώην προέδρου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, που είχε ταχθεί με την πλευρά του Μιλόσεβιτς . Ο Κροατικός Στρατός παρέλαβε την Ανατολική Σλαβονία.

1999. Η ψευτο-σφαγή στο χωριό Ράτσακ στο Κοσσυφοπέδιο. Βρέθηκαν από την ερυθρά ημισέληνο τα πτώματα 45 Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ, αλλά οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορήθηκαν για τον φόνο αμάχων. Αν και οι φινλανδοί ιατροδικαστές που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπίστωσαν σφαγή αμάχων, το γεγονός αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ.


2000 . Στο Βελιγράδι , στο λόμπι του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινετάλ» δολοφονήθηκε ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς Αρκάν, αρχηγός της παραστρατιωτικής μονάδας των Τίγρεων κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, και ηγέτης του Κόμματος της Σερβίας Ενότητας. Η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία για 1 ευρώ σε 340,75 δρχ. ανατιμώντας το ελληνικό νόμισμα   κατά 3,5%.

2003. Το Ευρωκοινοβούλιο, υιοθέτησε ψήφισμά που ζητούσε την άρση του άβατου για τις γυναίκες στο Άγιο Όρος. Στην Τουρκία καταργήθηκε η θανατική ποινή. 

2011.Εληξε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν.

2015. Ο Τσιπρόφσκι κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Ρόδο υποσχέθηκε, «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τό ψάρι κρατήθηκε χάρις του ηρωισμού πού έδειξε ό Αθανάσιος Αλεξόπουλος μαχόμενος για πολλές ώρες από την κορυφή του καμπαναριού μέχρις ότου ήλθαν κάποιες ενισχύσεις .