26/1/20

Η 26η Ιανουαρίου στην Ιστορία



945 . Με πραξικόπημα που οργάνωσε η αδελφή τους Αυγούστα Ελένη, συνελήφθησαν  στην Κωνσταντινούπολη οι δίδυμοι Στέφανος και Κωνσταντίνος Λεκαπηνοί , σαράντα μέρες μετά την ανατροπή του Πατέρα τους  Ρωμανού, και εξορίστηκαν στην Λέσβο. Έτσι αποκαταστάθηκε ως μόνος αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Ζ.


1160. Η Κρέμα στην Ιταλία παραδόθηκε στον Φρειδερίκο Βαρβαρόσα.


1531. Σεισμός και στη συνέχεια τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα τον θανατο περίπου 30000 ανθρώπων στη Λισαβόνα.


1564. Κατά τη διάρκεια του Λιβονικού  έληξε με νίκη των Λιθουανών  η διήμερη μάχη του Χασνίκι , στον ποταμό Ούλα, στην οποία 6000 Λιθουανοί νίκησαν 8000 Ρώσους υπό τον Πέτρ Σουίτσκι. Οι Ρώσοι είχαν 700 νεκρούς.
Στη Σύνοδο του Τρέντο ο Πάπας Πίος Δ εξέδωσε «βούλα» και ζήτησε από τους Καθολικούς να ακολουθούν αυστηρά τα δόγματα υπό την απειλή του αφορισμού και απαγόρευσε όλες τις ερμηνείες της Αγίας Γραφής.



1609. Ίδρυση της Τράπεζας του Άμστερνταμ.


1611. Ο  τελευταίος των Μπάθορυ, ο Γκαμπόρ, (Γαβριήλ),  κατέλαβε το Τιργκοβίστε όπου ανακηρύχτηκε «πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας και των Βλάχων».


1699. Υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς με την οποία έληξε ο πόλεμος μεταξύ της Τουρκίας και της Ιεράς Συμμαχίας. Για πρώτη φορά η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε εδάφη στις χριστιανικές δυνάμεις.

1736 . Ο βασιλιάς Στανισλάβ Α΄ της Πολωνίας παραιτήθηκε από τον θρόνο του.

1821. Άρχισε το Συνέδριο του Λάυμπαχ. Στο Αίγιο, (Βοστίτσα), ο Παπφλέσσας παρουσίασε τα γράμματα του Υψηλάντη στους Προκρίτους.

1822. Στις 14/26 Ιανουαρίου ο Κολοκοτρώνης παρέλαβε το φρούριο του Ακροκόρινθου. 


1825. Υπογράφηκε στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους των δανειοληπτών της Υδρας, Ιωάννη Ορλάντο και Ανδρέα Λουριώτη με  τον Οίκο των εβραίων αδελφών Ρικάρδο, το δεύτερο δάνειο της Ανεξαρτησίας. Το ονομαστικό κεφάλαιο του δανείου ήταν 2.000.000 λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό ήταν  816.000 λίρες.

1828. Ο Ι. Καποδίστριας ορκίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της   Αίγινας.

ως πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους.

1855 . Υπογράφηκε της αγγλο-γαλλική Συμμαχία με το βασίλειο της Σαρδηνίας και τη συμμετοχή της Σαρδηνίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1859 .Στο Παρίσι υπογράφηκε η συμμαχία μεταξύ του Πιεμόντε και της Γαλλίας που οδήγησε στον Δευτερο Πόλεμο της Ιταλικής Ανεξαρτησίας.

1871. Κατα την πολιορκία του Παρισιού από τους πρώσους συμφωνήθηκε η ανακωχή.


1885. Στο Σουδάν, οι πιστοί στον Πολέμαρχο Μαχντί κατέλαβαν το Χαρτούμ, σκοτώνοντας τον Άγγλο  γενικό κυβερνήτη Τσαρλς Τζορτζ Γκόρντον.



1914. Απογειώθηκε το πρώτο τετρακινητήριο ρωσικό βομβαρδιστικό που κατασκευάστηκε  υπό την καθοδήγηση του Σικόρσκι.


1918. Ο Λένιν υπέγραψε διάταγμα για την ημερολογιακή μεταρρύθμιση στη Ρωσία και την καθιέρωση του γρηγοριανού ημερολογίου.

1930 . Στο Παρίσι πράκτορες της GPU, δολοφόνησαν τον αρχηγό του αντικομμουνιστικού Εθελοντικού Στρατού κατά την διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Αλεξάντερ Πάβλοβιτς Κουτέποφ . Στην Ινδία ο ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία Μαχάτμα Γκάντι, ξεκίνησε μια πορείαλόγω του φόρου για το αλάτι.


1934.  Στη Μόσχα άρχισε το 17ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (Μπ) που το παρακολούθησαν 1.225 σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου και 736 εκπρόσωποι με συμβουλευτική ψήφο, και το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. 
Στο Βερολίνο υπογράφηκε από τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών και τον Πολωνό πρέσβη, το Γερμανό-πολωνικό Σύμφωνο μη επίθεσης που είχε δεκαετή διάρκεια.


1936. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων , ο Θεμιστοκλής έβγαλε 126 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα 73 , η Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις, (Κονδύλης, Τζον Θεοτόκης, Ιωάννης Ράλλης) 63, το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έβγαλε 15, ο Συνασπισμός των Καφαντάρη, Γεώργιου Παπανδρέου και Αλέξανδρου Παπαναστασίου 7 , όσους και το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά Το Μεταρρυθμιστικό Εθνικό Κόμμα του Σωτήρη Γκοτζαμάνη έβγαλε 4. 

1939 . Τα στρατεύματα του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, με τη βοήθεια ιταλών εθελοντών κατέλαβαν τη Βαρκελώνη.

1941. Στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου ο 7ος λόχος του 24 ου Συντάγματος με διοικητή τον Κερκυραίο Επαμεινώνδα Χόρτη ανακατέλαβε τα υψώματα της Μπολένας. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Χόρτης. 

1942. Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην Ευρώπη, και αποβιβάστηκαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

1943. Στο πλαίσιο της μάχης του Στάλινγκραντ οι Ιταλοί αλπινιστές μπόρεσαν να δασπάσουν την περικύκλωση στην Νικολάεφσκα και να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις. 


1944. Λίγο έξω από την Κοζάνη, στη θέση «Νταμάρια» εκτελέστηκαν υπό των Γερμανών σαραντατρείς όμηροι  που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κοζάνης , επειδή , «Την 12ην Δεκεμβρίου 1943 εφονεύθησαν υπό ανταρτών 2 ανήκοντες εις τον σχηματισμόν SS», Όπως ανέφερε το γερμανικό έγγραφο  «εξακριβώθη (δηθεν) η συνεργασία των εκτελεσθέντων μετά των Κομμουνιστών».Ανάμεσά τους,  ήταν ο πρώην βουλευτής Κοζάνης και δικηγόρος Νικόλαος Γεωργιάδης, ο ταμίας της Εθνικής Τραπέζης, Γεώργιος Μισαηλίδης,, ο γραμματέας της Νομαρχίας Κοζάνης, Ιωάννης Θεοδωρίδης, ο υπάλληλος της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Πολυνίκης Τζιφόπουλος. Επίσης, πολλοί από τους εκτελεσθέντες κατάγονταν από την επαρχία των Σερβίων, όπως ο γεωπόνος Παντελής Σαββίδης ή Σαββιλωτίδης, ο γεωργός Κωνσταντίνος Παυλίδης, ο Αστέριος Αγγελόπουλος, ο Κωνσταντίνος Δημητράκης, ο Δημήτριος Στεφάνου, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Γκουλιώνης, ο υπάλληλος Παύλος Μέλιος, ο καφεπώλης Κωνσταντίνος Φάκας, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως ο ράπτης Θεόδωρος Λαζαρίδης από το χωριό Άγιος Δημήτριος και οκτώ άτομα από το Παλαιόκαστρο Κοζάνης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου 1943.

1945 . Ο Κόκκινος Στρατός άρχισε την περικύκλωση της γερμανικής Τέταρτης Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία. 



1946. Στη Γαλλία, μετά την παραίτηση  του  Σαρλ ντε Γκωλ και της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας ,  έγινε πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής  Φελίξ Γκουέν.

1947. Στις   06,45' πολυμελής Κ/συμμορία υπό τούς καπεταναίους Νικο και Φαρδή επιτέθηκε στον  Σταθμό Χωροφυλακή Νίψης Αλεξανδρουπόλεως.
Η  δύναμη  του Σταθμού από 15 άνδρες αμύνθηκε  μέχρι τις  ΙΙ,ΟΟ' ότε κατέφθασαν  ενισχύσεις που ανάγκασαν τους συμμορίτες νά τραπούν εις φυγή. Ήμέτερες  απώλειες νεκροί οι άνευ θητείας Χωροφύλακες Θεοδωρίδης Αλέξανδρος, Ραφαηλίδης Ρωμύλος,  και Παμπουκίδης Ελευθέριος καί εις ιδιώτης, τραυματίαι μόνιμος Χωροφύλαξ Παναγιώτου Απόστολος καί άνευ θητείας Χωρ]λαξ Καλαϊτζίδης Ιωάννης,



1948 . Περί ώρα  ΙΟ,ΟΟ' απόσπασμα Στρατού καί Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 80μελοϋς Κ/συμμορίας εντός του Νεοχωρίου Φθιώτιδος. Απώλειες  συμμοριτών 10 νεκροί . Περί ώρα 23,30' πολυμελής Κ/ συμμορία επετέθη διά βαρέων όπλων κατά της δυνάμεως Στρατού και Χωροφυλακής Ιάσμου Κομοτινής . Οι συμμορίτες κατόρθωσαν να στρατολογήσουν 4 άνδρες και 2 γυναίκες. Απώλειες συμμοριτών εξηκριβωμένες 7 νεκροί . Τρεις εκ των συμμοριτών παρεδόθησαν μετά του οπλισμού των.

1951. Στην Κορέα το ελληνικό Τάγμα είχε τις πρώτες του απώλειες. Σε επιθετικές αναγνωρίσεις στην περιοχή Σαγιόν-Νι , στο ύψωμα  406, βόρεια της πόλεως Ικτσόν είχε 3 νεκρούς 2 τραυματίες και ένα  αγνοούμενο.

1952 .Μαύρο Σάββατο για τους ξένους στην Αίγυπτο. Διαδηλωτές έκαψαν την επιχειρηματική συνοικία του Καΐρου. Στη Ρουμανία οι κομμουνιστές έκαναν νομισματική μεταρρύθμιση , με ισοτιμία ένα νέο λέι για 20 παλιά.


1956. Συγκρούσεις  των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας με τις βρετανικές δυνάμεις Ασφαλείας.

1962 .Αποκαλύφθηκε η παράνομη εγγραφή 582 ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους του Χαϊδαρίου, 54 από τους οποίους είχαν ψηφίσει και σε άλλες περιφέρειες.

1966. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποφυλάκισης των κομμουνιστών. Στους 93 ευεργετούμενους ήταν οι Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Στ. Παπαγιάννης, Αύρα Παρτσαλίδη και η σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ρούλα Κουκούλου.

1967. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των αξιωματικών του ΑΣΠΙΔΑ.

1972. Πάνω Τσεχοσλοβακία, ανατινάχτηκε «DC-9» της JAT που εκτελούσε την πτήση Κοπεγχάγη Βελιγράδι. Σκοτώθηκαν 26 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, Διασώθηκαν η αεροσυνοδός Βεσνα Βούλοβιτς.

1977. Στη Μαδρίτη υπογράφηκε  η συμφωνία μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και του Βασιλείου της Ισπανίας υπεγράφη σχετικά με το άνοιγμα   πρεσβειών.

1979. Στην Ιταλία το Κομμουνιστικό Κόμμα απέσυρε  την κοινοβουλευτική του υποστήριξη από την κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι.

1991. Στην Σομαλία ανατράπηκε με πραξικόπημα  το καθεστώς Σιάντ Μπαρέ και άρχισε ο εμφύλιος Πόλεμος.

1992 . Ο Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει να στοχεύει με πυρηνικά όπλα τις αμερικανικές πόλεις.

1993.Το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση της Κροατίας στο έδαφος  της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Κράινα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, που βρισκόταν υπό την προστασία της ΟΥΝΠΡΟΦΟΡ. Ο συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ εξελέγη πρόεδρος της νέας Τσεχικής Δημοκρατίας.

1994. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την κάθοδο του στην πολιτική.
Η Ρουμανία προσυπέγραψε το έγγραφο του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

1995. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, ματαίωσε την συμμετοχή του στην εκδήλωση  για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων.

  στο Άουσβιτς, λόγω της  επιμονής της Πολωνίας να αναρτηθεί η σκοπιανή σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

1996. Στην Κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης ύψωσε την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και οι Σερβοβόσνιοι συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους.

1997. Στο Βελιγράδι η αστυνομία  χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει πάνω από 50.000 άτομα που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου.

2006. Στην Πρίστινα έγινε η κηδεία του Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα .

2007. Στη Νέα Υόρκη , η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καταδίκαζε την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

2015. Ορκίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 14η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 14η Νοεμβρίου είναι η 319η ημέρα του δίσεκτου 2024.   Απέμειναν 47 ημέρες ως το τέλος του έτους. 565.  Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στην Κωνστ...