27/1/20

Η 27η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1077. Ο αυτοκράτορας Ερρίκος Δ' έφτασε στην Κανόσσα στην Εμίλα Ρομάνα και ζήτησε γονυπετής συγχώρηση από τον Πάπα Γρηγόριο Ζ΄.


1186. Ο Ερρίκος ΣΤ' Χοενστάουφεν, γιος και κληρονόμος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α' Βαρβαρόσσα, παντρεύτηκε την κληρονόμο του Βασιλείου της Σικελίας Κωνσταντία της Αλταβίλα.


1388. Ο Βοεβόδας της Μολδαβίας Πέτρος Β που είχε μεταστραφεί τον καθολικισμό χορήγησε  στο βασιλιάς της Πολωνίας ένα δάνειο 4000 ασημένιων νομισμάτων για πάνω από τρία χρόνια.


1521. Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  Κάρολος Κουίντος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της  Δίαιτας της Βορμς, που ασχολήθηκε με την μεταρρύθμιση και το αυτοκρατορικό Σύνταγμα και στην οποία παρουσιάστηκε ο Λούθηρος. Η Δίαιτα αυτή   διήρκεσε έως τις 26 Μαΐου.


1593. Στο Βατικανό άρχισε ενώπιον της Ιεράς Εξετάσεως η δίκη του Τζορντάνο Μπρούνο που συνεχίστηκε για επτά χρόνια πριν τον κάψουν ως αιρετικό. 



1689. Ο Τσάρος Πιότρ Α Αλεξέγεβιτς, με υπόδειξη της μητέρας του, Ναταλίας Ναρίσκινα,  παντρεύτηκε την Ευδοξία Λοπούχινα.

1695 . Στις 27 Ιανουαρίου/ 6 Φεβρουαρίου με το θάνατο του Αχμέτ B  ανεβηκε στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως  ο Μουσταφά Β.


1725. Στις 27 Ιανουαρίου/7 Φεβρουαρίου πέθανε ο Μέγας Πέτρος. Λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να γράψει την τελευταία  του θέληση. Έγραψε μόνο, «δώστε τα όλα» και έπεσε σε κώμα. Το ίδιο βράδυ μαζευτήκαν η Γερουσία και οι στρατηγοί για να αποφασίσουν σχετικά με τη διαδοχή.

1756. Στο Λονδίνο στις παραμονές του Επταετούς Πολέμου υπογράφηκε η Συνθήκη του Γουάιτχωλ μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Πρωσίας. 
Η σύμβαση έθεσε τα θεμέλια για συγκρότηση των Συνασπισμών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μεγάλη Βρετανία ήλπιζε ότι η Πρωσία, ως στρατιωτικός σύμμαχος, θα αντιταχθεί Γαλλία και η Πρωσία ανέμενε τη βρετανική υποστήριξη στον αγώνα της κατά της Αυστρίας και της Ρωσίας.


1784. Στον Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως ,αποκεφαλίστηκε μπροστά στο οινοπωλείο που εργαζόταν, ο εικοσιπένταχρονος νεομάρτυρας Άγιος Δημήτριος ο εν Κωνσταντινοπόλει, ο οποίος  σθεναρά επέμενε στην χριστιανική πίστη  και δεν δέχτηκε να γίνει μουσουλμάνος για να γλυτώσει τη ζωή του.
1827. Στη μάχη του Καματερού, έπεσε μαχόμενος ο συνταγματάρχης του Ναπολέοντα  και γυναικαδελφός  Ανδρέα Μεταξά,  Κωνσταντίνος Διονύσιος Βούρβαχης . Μαζί του σκοτώθηκαν και 300 άνδρες από το Σώμα του .
Ο μισθοφόρος  Βάσος Μαυροβουνιώτης και ο Παναγιώτης Νοταράς, με τους άνδρες του το έβαλαν στα πόδια και εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης.



1861. Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκαν  οι πρώτες  γενικές εκλογές μετά την ενοποίηση της χώρας.

1872. Οι Οθωμανοί απελευθέρωσαν του Βούλγαρους σχισματικούς επισκόπους από τη  εξορία στην Νικομήδεια.

1909. Δημιουργήθηκε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6.




1915. Οι πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέλαβαν  την Αϊτή

1918: Η παραστρατιωτική οργάνωση Κόκκινοι Φρουροί, που τους καθοδηγούσε το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έθεσε κατά νύχτα το Ελσίνκι υπό τον έλεγχό της και άρχισε ο φινλανδικός εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε μέχρι τις 5 Μαΐου.

1924 . Το ταριχευμένο σώμα του Λένιν τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο που χτίστηκε γι 'αυτόν στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η Κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπέγραψε με την Ιταλία Συνθήκη Συνεργασίας και Φιλίας στην Ρώμη με την οποία καταργήθηκε το Κράτος του Φιούμε. Η Ριέκα (Φιούμε) παραδόθηκε στην Ιταλία και προσαρτήθηκε στην Ιταλία, στις 16 Φεβρουαρίου. Το Σίσακ παρέμεινε στην Γιουγκοσλαβία.



1934 Ο σοβιετικός ηγέτης Στάλιν στο 17ο Συνέδριο  του ΚΚΣΕ είπε  ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επιλέξουν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης. 


1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ ενέκρινε το σχέδιο Z για την ανάπτυξη του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

1943. Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά με 55 βομβαρδιστικά τη Γερμανία. Καταστράφηκε το Βιλχελμσχάφεν.

1944. Λύθηκε η πολιορκία του Λένινγκραντ που συνεχίστηκε για 872 ημέρες και κόστισε 1000000 ζωές. Στην Ελλάδα, στο Ελατοχώρι Πιερίας εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 32 κάτοικοι σε αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ.


1945. Ο Κόκκινος Στρατός, (η 60η Μεραρχία)  εισήλθε στο συγκρότημα στρατοπέδων του ¨Άουσβιτς κοντά στην Κρακοβία, όπου βρηκε 7000 κρατουμένους. 

1948. Τρία τάγματα Κ/συμμοριτών επιτέθηκαν   κατά της κωμοπόλεως Βελβενδού αφού πριν  κατέλαβαν όλες τις  διαβάσεις και απέκοψαν  την τηλ]κήν επικοινωνία, αλλά αποκρούστηκαν, Αποχώρησαν αφήνοντας 30 νεκρούς. Λόχος Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά πολυμελούς Κ/συμμορίας επί του όρους Παγγαίου. Απώλειες συμμοριτών ανεξακρίβωτοι.

1949. Συμπληρώθηκε η Κυβέρνηση Σοφούλη-Τσαλδάρη.Διορίστηκαν ο Εμμανουήλ Μαρινάκης ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Εμμανουήλ Λουλακάκης ως υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

1956. Στην Κύπρο, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αγγλικών κατοχικών δυνάμεων  και μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου
1958. Οι Τουρκοκύπριοι  έκαψαν  Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία. 

1965. Δολοφονία του φιλελευθέρου πρωθυπουργού του Ιράν Χασάν Αλί Μανσούρ, και άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, από οπαδό του Ρουχολάχ Χομεϊνί.

1973. Η κα Nγκουέν Θι Μπίν , Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης του Νότιου- Βιετναμ, υπέγραψε στο Παρίσι το τελικό κείμενο της εκεχειρίας στο Βιετνάμ. Στο Ξενοδοχείο Ματζέστικ μαζί με τις συμφωνίες ανακωχής υπογράφηκε και η Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

1975. Ο Καραμανλής πρότεινε την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


1983. Πέθανε σε ηλικία  68 ετών , ο δημοφιλής Γάλλος κωμικός Λουί ντε Φινές που ήταν  ισπανικής καταγωγής.

1990. Αυτοδιαλύθηκε ο ΚΚ Πολωνίας.

1991.Στον πόλεμο του Κόλπου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε τη Βασόρα. Η τηλεόραση στο Βελιγράδι, μετέδωσε ρεπορτάζ για τα παράνομα όπλα με τα οποία εξοπλίστηκαν οι Κροάτες  εφεδρικοί  αστυνομικοί  και τα μέλη του Κόμματος HDZ.  Μεταδόθηκε και ομιλία της  19ης Δεκεμβρίου1990 του υπουργού της κροατικής κυβέρνησης Μάρτιν Σπέγκι για την εξόντωση  του γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) και των Σέρβων στην Κροατία. 

1996. Κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» πήγαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση προβλήθηκε στο κανάλι της Χουριέτ.

1997. Εκλογή του Ασλάν Μασχάντοφ ως πρόεδρου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.

1998 .Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

2009. Ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. 

2003. Στο Βελιγράδι, τα μέλη του Σερβικού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν  κατά πλειοψηφία  τον συνταγματικό χάρτη της μελλοντικής Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

2011. Ξεκίνησε η Αραβική  Άνοιξη στην Υεμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: