11/7/20

Η 11η Ιουλίου στην Ιστορία

472 .Στη Ρώμη συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους στρατηγούς του, ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ανθέμιος . 


755. Ο βασιλιάς των Φράγκων Πιπίνος ο Βραχύς με διάταγμα επιβεβαίωσε το βασιλικό μονοπώλιο κοπής νομίσματος, και κυκλοφόρησε ασημένιο δηνάριο με το μονόγραμμα του. 


813. Στην Κωνσταντινούπολη εκθρόνιση του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α' Ραγκαβέ. Τον διαδέχθηκε ο Λέων Ε' .


969. Πέθανε η πριγκίπισσα Όλγα του Κιέβου. Ήταν η πρώτη μεταξύ των ηγετών των Ρως που προσηλυτίστηκε στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στην Κωνσταντινούπολη το 957. Υπό την επιρροή της, ο ανιψιός της Βλαδίμηρος προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό και έφερε την Ορθοδοξία στη Ρωσία.

1174.  Ο Βαλδουίνος Δ', σε ηλικία 13 ετών, στέφτηκε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, με τον Ραϊμόνδο Γ' της Τρίπολης ως αντιβασιλέα και τον Γουλιέλμο της Τύρου ως καγκελάριο. 

1302. Στην Μάχη στο Κουρτοριάκουμ στο σημερινό Βέλγιο που ονομάστηκε η μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών, οι Φλαμανδοί νίκησαν το στρατό του βασιλιά της Γαλλίας. 

1346. Ο Κάρολος Δ', κόμης του Λουξεμβούργου και βασιλιάς της Βοημίας, εκλέχτηκε βασιλιάς των Ρωμαίων.(Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).

1470. Έφτασαν στην Χαλκίδα 14 Ενετικές γαλέρες ενισχυμένες και από μερικά Κρητικά πλοία, και πλησιάσαν σε απόσταση ενός μιλίου από την πολιορκημένη πόλη. Μαζεμένοι στα τείχη οι Κάτοικοι περίμεναν την εντολή του Νικολό ντα Κανάλ για επίθεση στα Τούρκικα πλοία. Προς μεγάλη απογοήτευση τους ο Νικολό ντα Κανάλ δεν έδωσε ποτέ την εντολή και παρέμεινε αγκυροβολημένος στην Αγία Κλάρα (σημερινά Πολιτικά). 


1533. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ αφόρισε τον βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο Η' καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Τόμας Κράνμερ.



1690 . Την 1η/11η Ιουλίου έγινε βόρεια του Δουβλίνου, η  Μάχη του Μπόιν,  Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας , (Γουλιέλμος της Οράγγης), νίκησε τον εκθρονισμένο Ιάκωβο Β', ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία . Η εξέγερση στην Ιρλανδία συνεχίστηκε για ένα ακόμη έτος μέχρις ότου ο στρατός του Γουλιέλμου ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο. 


1708. Κατά τον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής έγινε η μάχη της Ουντενάαρντε (στο σημερινό Βέλγιο) στην οποία ο γαλλικός στρατός υπό τον Δούκα του Βεντόμ. (80.000) ηττήθηκε από τους συμμάχους Άγγλους και Αυστριακούς,(85000), που τους διοικούσαν πρίγκηπας Ευγένιος της Σαβοΐας και ο Δούκας του Μάλμπορο. Οι νεκροί των Γάλλων είχαν 7000, ενώ πιάστηκαν και 9000 αιχμάλωτοι.

1733.Στην Αγία Πετρούπολη τελέστηκαν τα θυρανοίξια  του καθεδρικού ναού Πέτρου και Παύλου.


1789. Ο Λουδοβίκος 14ος απέλυσε τον Ζακ Νεκέρ από υπουργό Οικονομικών. 

1796. Στο Μαυροβούνιο έγινε η μάχη του Μαρτίνοβιτς όπου οι μαυροβούνιοι υπό τον Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος νίκησαν τους Οθωμανούς Τούρκους . 

1829. Στις 11/23 Ιουλίου άρχισε στο αρχαίο θέατρο του Άργους η Δ' Εθνοσυνέλευση. Συμμετείχαν 236 πληρεξούσιοι από όλη την Ελλάδα, που για πρώτη φορά είχαν εκλεγεί με άμεση ψηφοφορία. Πριν την Σύνοδο οι Εθνοσύμβουλοι συμμετείχαν στον αγιασμό στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Άργους. Κατά τον Ρωσο-Τουρκικό Πόλεμο 1828-1829, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Μεσημβρία, (σήμερα Νεσεμπάρ) και την Αγχίαλο (σήμερα Πομόριε).


1859. Έληξε ο πόλεμος της Ιταλικής Ανεξαρτησίας με την νίκη της Γαλλίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας  κατά των Αυστριακών. Με τη Συνθήκη της Βιλαφράνκα (12 Ιουλίου 1859), ένα μεγάλο μέρος της Λομβαρδίας αποσπάστηκε από την Αυστρία και ενσωματώθηκε στο Βασίλειο Σαρδηνίας – Πεδεμοντίου, γεγονός που συνέβαλε στην ενοποίηση της Ιταλίας 

1867. Κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869 οι Κρήτες οπλαρχηγοί Κωσταράς και Κριάρης Μαντακάκης μαζί με τους Μανιάτες υπό τον Λ. Πετροπουλάκη, σε σφοδρή μάχη στην Αράδαινα των Σφακίων απέκρουσαν  επίθεση 1του Ρεσίτ Πασά.

1884.Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Πέτκο Καραβέλοφ.


1908. Στις 11/24 Ιουλίου ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλβανού Φερίτ Πασά δέχθηκε τα αιτήματα  των Νεοτούρκων, και επανέφερε το Σύνταγμα, και διόρισε Βεζίτη τον Μεχμέτ Σαίντ Πασά προκηρύσσοντας εκλογές για την ανάδειξη Βουλής. Μετά την επιτυχία της Επαναστάσεως των Νεοτούρκων και την παροχή αμνηστίας στους αντάρτες Έλληνες και Βούλγαροι ανακοίνωσαν την λήξη  του Μακεδονικού Αγώνα. 


1917 . Στο Ανατολικό μέτωπο Άρχισε η  Μάχη του Μαράστι. Εξελίχθηκε  μεταξύ της 11ης/24ης Ιουλίου 1917 και της 19ης Ιουλίου/1ης Αυγούστου 1917 και ήταν μια επιθετική επιχείρηση του ρουμανικού στρατού και του ρωσικού στρατού με σκοπό την περικύκλωση και την καταστροφή του γερμανικού 9ου Σώματος Στρατού,Ο Ρουμανικός Στρατός με επικεφαλής τον Στρατηγό  Αβερέσκου πέτυχε μια λαμπρή νίκη επί των γερμανο-αυστροουγγρικών στρατευμάτων. 

1919 . Στην Ολλανδία ψηφίστηκε νόμος για τηνοκτάωρη εργασία και την αργία της Κυριακής. 

1920. Στο δημοψήφισμα της Ανατολικής Πρωσίας, ο τοπικός πληθυσμός ψήφισε υπέρ της παραμονής στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. 


1921 .Έληξε ο Ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας με την υπογραφή εκεχειρίας μεταξύ των εμπολέμων. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε τη Μογγολία, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Κίνα, ως Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας.

1940. Η  Ρουμανία αποβλήθηκε  από την κοινωνία των Εθνών λόγω της συνεργασίας της με τη Γερμανία.
1941 .Ξεκίνησε η μάχη για την υπεράσπιση του Κιέβου.
1942.  Στο Λένινγκραντ συνελήφθη από τη  Βέρμαχτ ο τροτσκιστής στρατηγός Αντέι Αντρέγεβιτς Βλάσοφ που προσχωρησε στους Γερμανούς.

1947. H Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη Συνθήκη για την παροχή της αμερικανικής  βοήθειας.
1950. Το Πακιστάν έγινε μέλος  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 1955. Μετάβαση του Μακαρίου στην Αθήνα για συνομιλίες με την Ελληνική κυβέρνηση.


1960 . Ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής άρχισε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.
Στην Τσεχοσλοβακία, οι κομμουνιστές κήρυξαν τη νίκη του σοσιαλισμού, και η χώρα μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακία

1968. Στην Αθήνα, δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Συντάγματος.


1975. Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, το μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, μέσα στο οποίο βρίκαν 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών που χρονολογούνταν από το 221 π.Χ. στην Κίνα.ένα μεγάλο νεκροταφείο.

1988 .Τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που έπλεε στ’ ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.

1991. Στο Όσιγιεκ, Κροάτες παραστρατιωτικοί αξιωματικοί περικύκλωσαν το σπίτι του Σέρβου Ζίβκο Πεουλίτσα (43), τον οποίο σκότωσαν , ενώ η σύζυγός του Λιούμπιτσα τραυματίστηκε και συνελήφθη , Η όλη επιχείρηση διήρκεσε 12 ώρες με την καταγραφή τηλεοπτικών καμερών. Το σπίτι του Πεουλίτσα κατεδαφίστηκε εκ θεμελίων.

1992.Στην Αδριατική  άρχισαν να πλέουν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, για την παρακολούθηση της εφαρμογής των κυρώσεων για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
1995 . Ο Μλάντιτς μπήκε στην Σρεμπρένιτσα την οποία είχαν εκκενώσει οι μουσουλμάνοι. 
1998.Πέθανε από ιατρικό λάθος στο «Απολλώνιο Θεραπευτήριο» στην Αθήνα, στο οποίο είχε εισαχθεί για καρδιολογικό πρόβλημα ένας από τους μεγάλους διανοητές, πολιτικούς και κοινωνικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Ο Παναγιώτης Κονδύλης, Είχε Γεννηθεί  στις 17 Αυγούστου 1943 στο χωριό Δρούβα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία στο νομό Ηλείας 
2000.Στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ ξεκίνησε  η συνάντηση κορυφής του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον
2003. Βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς Πατρίδος», που έγραψε στην ελληνική γλώσσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ αποκατέστησαν  διπλωματικές  σχέσεις.


2004 .Ο Κώστας Καραμανλής παραβρέθηκε ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόεδρος της Σερβίας ανέλαβε  ο Μπόρις Τάντιτς.

2006 . Στην Ινδία οι Μουσουλμάνοι του Kασμίρ ανατίναξαν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στο Μουμπάι. Oι νεκροί ξεπέρασαν τους διακόσιους . 

2011 .13 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό, σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο. Ο επικεφαλής του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης  «Ευάγγελος Φλωράκης», Λάμπρος Λάμπρου, σκοτώθηκαν επί τόπου.Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο υπουργός άμυνας Κώστας Παπακώστας παραιτήθηκαν.
 Στη Δαμασκό  διαδηλωτές, προσκείμενοι στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ επιτέθηκαν εισβάλλουν στην αμερικανική πρεσβεία.

2013. Στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παραιτήθηκε λόγω  του σκανδάλου ων παρακολουθήσεων της Μυστικής Υπηρεσίας  που υπέκλεπτε τις επικοινωνίες και του Μεγάλου Δούκα. Προκηρυχτήκαν  πρόωρες εκλογές.


2014. Οι ρωσσόφωνοι αντάρτες  του Λουγκάνσκ βομβάρδισαν με ρουκέτες μέσα από το ρωσικό έδαφος όπου ειχαν υποχωρήσει  τις Ουκρανικές  Δυνάμεις που ειχαν αναπτυχθεί στην περιοχή του Ζέλενοπόλιε για να ελέγξουν τα σύνορα προς τη Ρωσία. Τα ΜΜΕ,επικαλούμενα αξιωματικό της 24ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, του Ουκρανικού Στρατού   ανέφεραν περισσότερους από πενήντα νεκρούς και 100 τραυματίες .Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας του  Ντόνιετσκ,  Ιγκόρ Στρέλκοφ από τον  βομβαρδισμό  κοντά στο Ζέλενοπόλιε σκοτώθηκαν περισσότεροι από διακόσιοι Ουκρανοί.
2015. Απόπειρα δολοφονίας του Αλεξάντερ Βούτσιτς από άγωνστους μουσουλμάνους στο Ποτοτσάρι της Σρεμπρενίτσα.
2016. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν παραιτήσεως της  Άντρια Λίντσομ  από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος η Τερέζα Μέι έγινε αρχηγός του κόμματος και επόμενη πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του ηττηθέντις στο δημοψήφισμα Ντέιβιντ Κάμερον.


2018 .Το  NATO προσκάλεσε  επίσημα την Σεβερνομακεντόνιγια  γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...