15/7/20

Η 15η Ιουλίου στην Ιστορία

717 .Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: Ο Μασλαμά ιμπν Αμπντ αλ-Μαλίκ ξεκίνησε τη Δεύτερη Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης η οποία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. 



1015. Πέθανε ο Βλαδίμηρος Α’ Σβιατοσλάβιτς, ο Βαπτιστής των Ρως του Κιέβου. Ανακηρύχθηκε Άγιος .
1099.Οι Σταυροφόροι μετά από ένα μήνα πολιορκίας της Ιερουσαλήμ κατέλαβαν την πόλη και σκότωσαν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της. 

1205. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ ανακοίνωσε ότι οι Εβραίοι είναι καταδικασμένοι σε αιώνια δουλεία λόγω της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού. 

1235. Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β’ Χοενστάουφεν Φρειδερίκος Β ́ παντρεύτηκε την Ισαβέλλα της Αγγλίας, αδελφή του βασιλιά Ερρίκου Γ', στη Βορμς.


1240. Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι οδηγώντας το στρατό του Νόβγκοροντ επιτέθηκε στους Σουηδούς στον ποταμό Νέβα και πέτυχε συντριπτική νίκη. 

1410 .Η Μάχη του Γκρούνβαλντ ή του Ζάλγκιρις. Οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας με την υποστήριξη των Ρώσων, των Τσέχων, και των Μολδαβών, νίκησαν το στρατό του Τευτονικού Τάγματος, και σταμάτησαν την επέκταση του ανατολικά. 

1435. Αδόλφος Η΄ του Χόλσταϊν και ο Έρικ της Πομερανίας υπέγραψαν την Συνθήκη του Βόρτινγκμποργκ με εγγυητή τον Χριστόφορο Γ΄ της Δανίας που παραχώρησε στον Αδόλφο το δουκάτο του Σλέσβιχ περιλαμβάνοντας τμήματα τα οποία ανήκαν τόσο στην Δανία όσο και στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
 Με τη συνθήκη η Δανία παραχώρησε στην Χανσεατική Ένωση το δικαίωμα του ελεύθερου εμπόριου, τερματίζοντας έτσι σύγκρουση εννέα ετών. 

1683. Κατά την δεύτερη πολιορκία της Βιέννης ο διοικητής της πόλης Κόμης Ερνστ Ρούντιγκερ φον Στάνρνμπεργκ, απέρριψε την απαίτηση των Τούρκων για παράδοση.

 1761.Κατα την επταετή πόλεμο άρχισε στη σημερινή Ρηνανία Βόρεια-Βεστφαλία η διήμερη μάχη του Βίλινγκχαουζεν με επίθεση 90000 Γάλλων κατά των 65000 Πρώσων και Άγγλων υπό την αρχηγία του Φερδινάνδου του Μπρουνσβικ. 

1789.Ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ ορίστηκε διοικητής της Εθνοφρουράς στο Παρίσι.

 1799 .Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, ο Γάλλος λοχαγός Πιέρ-Φρανσουά Μπουσάρ βρήκε τη Στήλη της Ροζέττας.


 1801.Υπογράφηκε τη νύχτα της 15 Ιουλίου προς την 16η το κονκορδάτο του 1801 μεταξύ του Ναπολέοντα και του Πάπα Πίου Ζ. 


1815. Ο αιχμάλωτος Ναπολέων παραδόθηκε από τους Άγγλους  στον καπετάνιο του αγγλικού πλοίου «Βελλεροφόντης» για να μεταφερθεί στην Αγία Ελένη. 

1821. 5.000 τούρκοι, υπό τον Λατίφ πασά, συγκρούστηκαν στους Λάκκους Χανίων με Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Β. Χάλη, Ανδρέα Φασούλη, Ιωάννη Χάλη και Γ. Δασκαλάκη. 2.000 τούρκοι υπό τον Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκαν στα Βρυσάκια Ευβοίας κοντά στα Ψαχνά κατά των οχυρωμένων Ελλήνων επαναστατών, υπό τον οπλαρχηγό Αγγελή Γοβγίνα. Μετά από επτάωρη μάχη, οι τούρκοι υποχώρησαν με απώλειες 70 νεκρούς και 140 τραυματίες.


  1834 . Η Ισπανική Ιερά Εξέταση διαλύθηκε επίσημα μετά από σχεδόν 356 χρόνια. 

1840. Η Αυστρία, η Βρετανία, η Πρωσία και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου για την ειρήνευση της Ανατολής, και την αποτροπή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το αυτονομιστικό κίνημα της Αιγύπτιου του υποστήριζε η Γαλλία. 

1841.Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε στο Λονδίνο νέα σύμβαση για τα Στενά με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, Πρωσία και την Αυστρία, που προέβλεπε ότι απαγορεύεται να διέρχονται από το Βόσπορο και τα Δαρδανελίων πολεμικά πλοία όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.

 1892. Φοιτητικές στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. 

1895. Δολοφονική επίθεση στην Σόφια κατά του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Στέφαν Σταμπούλοφ. Τρεις ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
1906. Η μάχη στο χωριό Γκορνίτσοβο (Κέλλη) της Φλώρινας ανάμεσα στα ανταρτικά σώματα των μακεδονομάχων οπλαρχηγών Ιωάννη Καραβίτη και Ευάγγελου Νικολούδη, από τους Λάκκους των Χανίων, προσβάλλουν, με κομιτατζήδες και Τούρκους. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Ευάγγελος Νικολούδης, οΑρχηγός Μακεδονικού Αγώνα από το 1903. Μαζί του στην μάχη της Κέλλης έπεσαν άλλοι 14 συμπολεμιστές του, μεταξύ των νεκρών και ο Μανούσος Γρύλλος έξ Αλικάμπου Αποκορώνου Χανίων. 

1913.Έναρξη  της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς, βαθειά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος, Η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπήκαν στον Β Βαλκανικό πόλεμο με την πλευρά της Σερβίας και της Ελλάδας εναντίον της Βουλγαρίας
.

 1918 .Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Άρχισε η Δεύτερη Μάχη του Μάρνη με γερμανική επίθεση. 

1920. Οκτώ μήνες πριν από το δημοψήφισμα στην Άνω Σιλεσία, η Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Πολωνίας αποφάσισε τη δημιουργία της αυτόνομης επαρχίας της Σιλεσίας. 

1921.Υπό την προεδρία του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε την προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα. 

1927 . Στη Βιέννη συγκρούσεις των αριστερών με την αστυνομία. 89 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. 

1932. Οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν στην Αυστρία χρηματοδοτική συνδρομή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αυστριακοί δεν θα ενωθούν με την Γερμανία μέχρι το έτος 1952. 

1934. Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αγγλικών εφημερίδων. 

1937. Στο βουνό Έτερ κοντά στη Βαϊμάρη εγκαινιάστηκε το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. 
1951. Αποχώρησε από το Κόμμα των Προοδευτικών Φιλελευθέρων του Νικολάου Πλαστήρα, ο Τσουδερός και οι πολιτικοί του φίλοι από το  Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ,
1955. Στην Κύπρο τέθηκε σε εφαρμογή  ο νόμος 26 /1955 των Αρχών κατοχής που επέτρεπε τη σύλληψη και φυλάκιση υπόπτων πολιτών χωρίς δίκη. Έναρξη των βασανιστηρίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

1957. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε  από τον Γ. Γ. του ΟΗΕ την εγγραφή του Κυπριακού στην προκαταρκτική ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης.

1960, Η κυβέρνηση του Κονγκό άρχισε την απέλαση όλων των ξένων κατοίκων εντός 12 ωρών από τη χώρα. Αρχίζουν να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι πρώτοι Έλληνες πρόσφυγες από το Κονγκό.

1963. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στις 2 το πρωί ανακοίνωσε ότι διέκοψε κάθε συνεργασία με τον Σοφοκλή Βενιζέλο που τον κατήγγειλε για «προδοσία του ανένδοτου αγώνα», λόγω των επαφών του με το παλάτι για να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας Κέντρου-Ε.Ρ.Ε. Η κυβέρνηση Πιπινέλη κατέθεσε εκλογικό νόμο στη Βουλή, για ενισχυμένη αναλογική και με μονοσταυρία 
.Ο ευρισκόμενος στη Ζυρίχη Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι δεν σκέπτεται να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον. 

1964 .Ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Τούμπας διαβίβασε στην Εισαγγελία τους φακέλους για τις παρακρατικές οργανώσεις, για να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Στη Μόσχα έγινε η εκλογή του Αναστάς Μικογιάν ως Προέδρου του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ.

 1965 .Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και την ίδια ημέρα ορκίστηκε, η πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών», υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. 

1966 .Στην επέτειο της Αποστασίας έγινε γιγαντιαία πορεία με αυτοκίνητα από την Αθήνα στο Καστρί από οπαδούς τους Γέρου 


1974 .Στην Κύπρο, εκδηλώθηκε το αιματηρό αμερικανονατοϊκό πραξικόπημα Ιωανvίδη-Cia. Ο Μακάριος διέφυγε από το προεδρικό και κατέφυγε μέσω Μονης Κίκου στην Πάφο.
 
1983. Ο Ασάλα έκανε βοβμιστική επίθεση στο Ορλί κατά το τσεκ ιν  τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Οκτώ νεκροί.

1990 . Το Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ κήρυξε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφος της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με Διάταγμα του Προέδρου της ΕΣΣΔ έπαυσε ο έλεγχος για την επίσημη παύση των Κομμουνιστικό Κόμμα των μέσων  ενημέρωσης.

1991.Άρχισε η  κατάθεσή του Γιώργου  Κοσκωτά στο Ειδικό Δικαστήριο.

1992. Έφτασε  στο Λονδίνο, έφτασε η αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας για  συνομιλίες με τον συμπρόεδρο  της Διάσκεψης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Χοσέ Κουτιλέιρο. Ο Νίκος Γκάλης υπέγραψε στον ΠΑΟ

1994.Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέχτηκε  ο Ζακ Σαντέρ, στη θέση του Ζακ Ντελόρ



1997. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέχτηκε από το γιουγκοσλαβικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

1999.Τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας η περιπέτεια των 7 ομήρων που κρατούσε Αλβανός σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Φλώρινα. Ο ένοπλος  σκοτώθηκε από ελεύθερους σκοπευτές. Διοικητής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο διορίστηκε  ο Μπερνάρ Κουσνέρ

2000. Συντριβή πυροσβεστικού αεροπλάνου «Καναντέρ» στην Αργαλαστή του Πηλίου.Σκοτώθηκαν οι δύο πιλότοι

 2008 .Σεισμός  6,4 Ρίχτερ έπληξε τα  Δωδεκάνησα

2016 . Στις 23:30 τοπική , στην Τουρκία εκδηλώθηκε  πραξικόπημα του  στρατού εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις  υπήρξαν 249  νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: