3/7/20

Οι έμποροι χαλκού μπούκαραν σε νεκροταφείο και πήραν για λιώσιμο δυο σταυρούς από τάφους αγωνιστών της ΕΝΩΣΗΣ

Στην Κύπρο, άγνωστοι (ευπαθείς) έκλεψαν στο κοιμητήριο της κοινότητας Αυγόρου. δύο χάλκινους σταυρούς από τα μνήματα των αγωνιστών της Ενωσης Λουκίας Παπαγεωργίου-Λαουτάρη και του Παναγή Ζαχαρία. 
Τα δύο μνήματα είναι στην ίδια σειρά με τον τάφο του ήρωα του Αχυρώνα Λιοπετρίου, Ανδρέα Κάρυου και του αδερφού του Γεώργιου, που έπεσαν μαχόμενοι τον Οκτώβριο του 1958 σε μάχη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένα τα μνημόσυνα των δύο ηρώων του Αυγόρου και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι «κάποιοι» έστειλαν μήνυμα με την κλοπή. 
Η Λουκία Παπαγεωργίου δολοφονήθηκε στις 5 Ιουλίου 1958 από Βρετανό στρατιώτη εντός της κοινότητας Αυγόρου. Ήταν μητέρα έξι παιδιών και ηγούμενη ομάδας συγχωριανών της όρμησε εναντίον των Άγγλων στρατιωτών που κακοποιούσαν νεαρό Αυγορίτη, ο οποίος αρνήθηκε να κατεβάσει πανό στο οποίο ήταν γραμμένο σύνθημα εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν από την πλατεία του χωριού. Από τις ίδιες σφαίρες, σκοτώθηκε και ο Παναής Ζαχαρία, γεωργός 46 ετών και πατέρας πέντε παιδιών. 
Όπως διαπιστώθηκε, ο Άγγλος υπολοχαγός, πυροβολούσε αδιάκριτα εναντίον των χωρικών. 
 Πηγή: www.elkosmos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίοι τ' άρματα

κρεμαν οι γύφτοι τα νταούλια