19/11/20

Η 19η Νοεμβρίου στην Ιστορία

636. Έληξε η τετραήμερη μάχη της Αλ-Καντισίγια, κοντά στη Χίρα, ανάμεσα στους μωαμεθανούς που διοικούσε ο Αλ-Μουθάννα και τους Πέρσες με αρχηγό τον στρατηγό Ρουστέμ. Οι Άραβες νίκησαν, και ο Ρουστέμ σκοτώθηκε.


1096. Ο Πέτρος Α ' της Αραγωνίας απελευθέρωσε την Ουέσκα στην βορειοανατολική Ισπανία κοντά στα Πυρηναία όρη και την έκανε  πρωτεύουσα του Βασιλείου της Αραγωνίας.

1432. Η καταστροφική για τους Ενετούς μάχη του Ντελέμπιο, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μιλάνου, όπου θριάμβευσε ο στρατός  του Φίλιππου Μαρία Βισκόντι. Οι Ενετοί είχαν 1800 Ιππείς και 3500 πεζούς νεκρούς, και περίπου 3000 πιάτηκαν αιχμάλωτοι.


1740 .Την νύχτα της 19 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στα Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης και συνελήφθη ο οκτάχρονος Τσάρος Ιβάν ΣΤ και η αντιβασίλισσα μητέρα του Δούκισα Αννα που φυλακίστηκαν στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου. Στο θρόνο ανήλθε η κόρη του μεγάλου Πέτρου.


1815. Η Γαλλία προσχώρησε στην Ιερά Συμμαχία.

1824. Η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης .Η στάθμη του νερού στον ποταμό Νέβα ανήλθε σε 4,14 μέτρα πάνω από την κανονική.

1853. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο η μάχη του τουρκικού χωριού Μπασκαντικλάρ στην οποία 10.000 Ρώσοι με 32 κανόνια νίκησαν 36000 Τούρκους που είχαν 46 πυροβόλα και τους οποίους διοικούσε ο Αχμέτ Πασάς.

1866 . Υπογράφηκε η συμφωνία της Βιέννης με την οποία έληξε ο Πόλεμος της Αυστρίας και της Ιταλίας, που κράτησε επτά εβδομάδες. Η Ιταλία ανέκτησε την επαρχία του Βένετο και την πόλη της Βενετίας.


1879. Ο Στρατός της Χιλής στη μάχη της Ντολόρες νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις Περού και Βολιβίας στον πόλεμο του Ειρηνικού.
1881. Ένας μετεωρίτης συντρίφτηκε  κοντά στο χωριό Γκροσλίμπενταλ  νοτιοδυτικά της Οδησσού στην Ουκρανία.

1885. Κατά τον σερβο-βουλγαρικό Πολέμο για την Ανατολική Ρωμυλία, στις 7/19 Νοεμβρίου έληξε η διήμερη μάχη της Σλίβνιτσα με βουλγαρική νίκη, και σταμάτησε έτσι η σερβική προέλαση προς τη Σόφια, που ήταν 22 χλμ μακρυά. 10χλμ νότια της Σλίβνιτσα, στο χωριό Γκουργκουλιάτ οι Βούλγαροι ανέκοψαν τις ενισχύσεις προς το μέτωπο της Σλίβνιτσα.

1906. Οι Οπλαρχηγοί του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο και Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα έπεσαν μαχόμενοι με Τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή των Κορεστίων, κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) .

1912.Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, ο Σερβικός στρατός κατέλαβε το Μοναστήρι, τερματίζοντας πέντε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας.

1916. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ο Σερβικός Στρατός απελευθέρωσε το Μοναστήρι  από τους Βούλγαρους.

1922. Πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία δημοψήφισμα που ζήτησε η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, με επικεφαλής τον Αλεκσάνταρ Σταμπολίνσκι, για την παραπομπή σε δίκη 17 από τους 22 υπουργών των κυβερνήσεων Ιβάν Γκέσωφ, Στόγιαν Ντάνεφ και Αλεξάνταρ Μάλινοφ.
Οι διώξεις εγκρίθηκαν από 74,33% των ψηφοφόρων.

1924 .Απέτυχε εν τη γενέσει του στασιαστικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών επικεφαλής του οποίου ήταν ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας με άμεσο βοηθός του τον αντισυνταγματάρχη Βασίλειο Ντερτιλή, πατέρα του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή. Το Κίνημα έγινε αντιληπτό από τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παραθαλασσίου και συνελήφθησαν το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, ο Λούφας, ο Ντερτιλής και 12 ακόμη λοχαγοί και υπολοχαγοί. 

1929 .Το Βασιλείο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας

1932. Ο Γερμανός πρόεδρος Χίντεμπουργκ έδωσε στον Αδόλφο Χίτλερ διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

1933 .Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ισπανία, ο Συνασπισμός της Δεξιάς κέρδισε το 40% και έβγαλε 211 βουλευτές. Πρώτη δύναμη ήταν το Καθολικό συντηρητικό Κόμμα CEDA με 115.Οι φαλαγγίτες έβγαλαν έναν βουλευτή. Οι Καταλανοί εθνικιστές είχαν 24 και οι Βάσκοι εθνικιστές 11.
Οι σοσιαλιστές (PSOE) του Καμπαλέρο έβγαλαν 59 και οι Κομμουνιστές πήραν 1,8% και έβγαλαν έναν βουλευτή.

1937. Ο Κόνραντ Χένλαϊν, ο ηγέτης των 3 εκ. Σουδητών Γερμανών της Τσεχοσλοβακίας, ζήτησε βοήθεια από τη Γερμανία και την ενίσχυση της προστασίας της Γερμανικής μειονότητας, και άρχισε η σουδητική κρίση.
19 Νοεμβρίου 1940. Η 23η ημέρα του Πολέμου.Το «ΕΘΝΟΣ» με κύριο τίτλο ενημέρωνε τους Αθηναίους οτι «κατόπιν λυσσώδους μάχης τα στρατεύματα μας κατέλαβαν την Ερσέκαν» και οτι «εκτοπίζονται οι Ιταλοί από τα τελευταία ερείσματα τους στην Μοράβα».
Σε κύριο άρθρο το «Έθνος» και ο Νικολούδης απαντούσαν στον λόγο του Μουσολίνι. «Ο Μουσσολίνι - έγραφε το Έθνος της 19ης Νοεμβρίου - γνωρίζει ότι ημείς δεν έχομεν λησμονήση και τον Γαριβάλδη, τον οποίον αυτός εξεπίτηδες ελησμόνησε. Και τον ελησμόνησε, διότι ο Ιωσήφ Γαριβάλδη, ο αγωνισθείς υπέρ της Ελλάδος, νεώτερος αυτός κλάδος της ηρωικής οικογενείας, υιός του επίσης αγωνισθέντος υπέρ της Ελλάδος, Ριτσιότι Γαριβάλδη, εξεπατρίσθη μετά την επικράτησιν του φασισμού εις την Ιταλίαν...»
Όλες οι εφημερίδες είχαν εκτεταμένα ρεπορτάζ από την παλλαϊκή υποδοχή των τραυματιών του μετώπου.
«Άρατε πύλας, κατέφθασαν εις την πρωτεύουσαν νικηταί και τροπαιούχοι οι τραυματίαι της εποποιίας της Πίνδου, της Μοράβας και του Ιβάν», έγραφαν οι εφημερίδες Στο μέτωπο η επίθεση είχε σταματήσει για ανασυγκρότηση των τμημάτων, για να ξεκουραστούν οι στρατιώτες και να προωθηθούν τα πυροβόλα στις νέες θέσεις.
Ο νέος διοικητής της Ομάδας Κ, (μεραρχίες Χ και ΧΙ, που κατείχαν το αριστερό του μετώπου της Μοράβας), έπρεπε να ενημερωθεί και να αποκαταστήσει επαφή με τον Βραχνό στην Ερσέκα.(Β ΣΣ).
Το επιτελέιο του Κοσμά ασχολήθηκε µε την προετοιµασία της επίθεσης στην κατεύθυνση Νικολίτσε – Καµένιτσα.
Ο Κατσιμήτρος ωστόσο και ο Τσολάκογλου συνέχισαν την επίθεση στον τομέα τους. Το 42ο Συντάγμα Ευζώνων της Λαμίας και το 15ο Σύνταγμα Ιωαννίνων συνέχισαν την επίθεση τους και οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ, αφήνοντας πίσω μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα , φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Στο δάσος του ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ παραδόθηκε σε ημιονηγούς το επιτελείο του ιταλικού Τάγματος που κατείχε το ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ. Στη Σιταριά φονεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1940 ο δεκανέας του 5/42 Πανουργιάς Αναστάσιος.
Το Γ΄ Σ.Σ. κατέλαβε το Χότσιστε και προχώρησε στην οργάνωση αντιαρµατικής άµυνας στην κοιλάδα του ∆εβόλη.
Ο Αδόλφος Χίτλερ ζήτησε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Σεράνο Σουνερ η Ισπανία να επιτεθεί στο Γιβραλτάρ.

1942. Ο Γκεόργκι Ζούκοφ εξαπέλυσε την αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, με την κωδική ονομασία «επιχείρηση ουρανός».

1943.Μετά την επίθεση των Γερμανών εναντίον της Σάμου, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διέταξε τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτοβρίου είχαν απελευθερώσει την Σάμο, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.


1946.¨Άρχισε στο Παρίσι η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ που είχε ιδρυθεί 15 ημέρες πριν στο Λονδίνο.  Το Αφγανιστάν, η Ισλανδία και η Σουηδία έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Γενικές εκλογές  βίας και νοθείας στη Ρουμανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα που συμμετείχε στο «Δημοκρατικό Μπλόκ» έλαβε 69,8%. (Τώρα οι ιστορικοί λένε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν 48% υπέρ των Κομμουνιστών ). Το "Μπλόκ" έλαβε το 79,86% των ψήφων.


1952 . Ορκίστηκε η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου. Πρώτος τη τάξη υπουργός ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης που ανέλαβε Υπουργός Συντονισμού. Υπουργός Εξωτερικών ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Άνευ χαρτοφυλακίου
ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων.


1956. Στην Κύπρο  απεβίωσε στα κρατητήρια Πλατρών συνεπεία βασανιστηρίων αγωνιστής της ΕΟΚΑ   Ανδρέας Παναγιώτου 31 ετών από τον Πολύστυπο που ειχε  συλληφθεί  στις 8 Νοεμβρίου.

1958 . Ο Κυριάκος Μάτσης που είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, και είχε αναλάβει Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας βρέθηκε περικυκλωμένος από του Άγγλους, κατόπιν προδοσίας, στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. Στη μία και τριάντα το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων φωνάζοντας στους Άγγλους Μολών Λαβέ   

1970. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει περισσότερες συνδικαλιστικές ελευθερίες .


1972 . Ο Βίλι Μπραντ με 45,8% κέρδισε τους Χριστιανοδημοκράτες που πήραν 44,9% και σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Βάλτερ Σέελ, που πήραν 8,4%.
1973. Ο υφυπουργός Τύπου του Μαρκεζίνη , Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων  του Πολυτεχνείου ανέρχονταν  σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1977. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ έγινε ο πρώτος ηγέτης του αραβικού κόσμου που επισκέφτηκε επίσημα το Ισραήλ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν και μίλησε για διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

1979.Στο Ιράν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί διέταξε την απελευθέρωση 13 ομήρων από τους κρατούμενους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη επειδή είτε ήσαν γυναίκες είτε Μαύροι.

1985. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Γενεύη.


1988. Πέθανε η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση. Ανάθεση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση Κοσκωτά στους εφέτες Γ. Σκαρλάτο και Ε. Κρουσταλλάκη. 

1989. Χιλιάδες Τσεχοσλοβάκοι διαδήλωσαν  στην Πράγα, ζητώντας την παραίτηση της  κομμουνιστικής κυβέρνησης

1990.Υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη για τα συμβατικά όπλα μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Την συνθήκη υπέγραψαν 22 χώρες.

1991. Η συλλογική προεδρία της Γιουγκοσλαβίας από την οποία είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της Κροατίας και της Σλοβενίας αποφάσισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να τεθούν σε ετοιμότητα διότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν στον ορίζοντα.

1992.Υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.

1994. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέτρεψε  την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Κροατία, ώστε να σταματήσουν οι σερβικές επιθέσεις στο Μπίχατς.

1996.Στο Βατικανό έγινε   συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα και τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

1999 .Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε για 24 ώρες την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη έληξε η διήμερη σύνοδος του ΟΑΣΕ που ζήτησε  την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Τσετσενία και υιοθέτησε τη  Χάρτα για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία Σενζού 1.

2009. Στο Βελιγράδι, στη Μονή Ρακόβιτσα, θάφτηκε ο Σέρβος  Πατριάρχης Παύλος. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν   περισσότερα από 600.000 άτομα. 
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπουί επιλέχθηκε ως ο πρώτος μόνιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους ηγέτες της ΕΕ. Η Βρετανίδα Κάθριν Άστον έγινε η πρώτη n Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Γάλλος διπλωμάτης Πιερ ντε Μπουασιέ έγινε ο πρώτος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2017. Στη Συρία, ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε  την πόλη Αμπού Καμάλ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους  στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: