20/11/20

Η 20η Νοεμβρίου στην Ιστορία

284 μ.Χ. Ο Διοκλητιανός ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας.
423. Μετά από τρείς μήνες αναμονής διορισμού του από το Θεοδοσίο μετά το θάνατο Ονώριου, ο Χριστιανός Πριμικήριος Ιωάννης ανακήρυξε τον εαυτό του δυτικό Ρωμαίο αυτοκράτορα. 

 869.Σε μάχη που έγινε στο Χόξνε της Ανατολικής Αγγλίας με τους Βίκινγκς. σκοτώθηκε ο Σάξωνας Βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας Έντμουντ ο Μάρτυρας, που αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.


1118. Ο Βαλδουίνος του Μπούρκ που είχε χριστεί ως βασιλιάς των Ιεροσολύμων με το όνομα  Βαλδουίνος Β στέφτηκε από τον Λατίνο Πατριάρχη  Γουαρμούντ του Πικουινί.




1194. Ο Ερρίκος ΣΤ  των Χοχενστάουφεν, που κρατούσε τον αιχμάλωτο Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και εισέπραξε το αστρονομικό για την εποχή του ποσό  των 150.000 μάρκων για να τον απελευθερώσει,  με την νέα  οικονομική του δύναμη, μάζεψε στρατό , και στις 20 Νοεμβρίου κατέλαβε το Παλέρμο τερματίζοντας την κυριαρχία των Νορμανδών στη Σικελία. Ο μικρός υιός του Τανκρέδου Γουλιέλμος τυφλώθηκε , ενώ οι περισσότεροι ευγενείς που πρόβαλαν αντίσταση κάηκαν ζωντανοί.


1407.Υπογράφηκε επίσημη ανακωχή μεταξύ του Δούκα της Βουργουνδίας, Ιωάννη και του Δούκα της Ορλεάνης, Λουδοβίκου. Τρεις μέρες αργότερα, ο Δούκας της Βουργουνδίας δολοφονήθηκε από τον Δούκα της Ορλεάνης.
1492. Ο Δούκας της Φεράρα  Έρκολε Ντ’ Εστέ  υποδέχτηκε στη Φεράρα τους  εξόριστους Εβραίους από την Ισπανία.


1656. Κατά τη  διάρκεια του δεύτερου Βορείου πολέμου, υπογράφηκε  στις 10 Νοεμβρίου/ 20 Νοεμβρίου στο Κάστρο   του Λαμπιάου,  η  Συνθήκη  μεταξύ του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Βρανδεμβούργου και του Κάρολου Ι΄ Γουσταύου της Σουηδίας που αναγνώριζε τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο από υποτελή στο Σουηδικό Βασιλιά ως πλήρως κυρίαρχο  και προέβλεπε  ότι σε περίπτωση νίκης στον πόλεμο κατά της Πολωνίας-Λιθουανίας , η Πρωσία, που ήταν υποτελής της Πολωνολιθουανικης Κοινοπολιτείας , θα προσαρτιόταν στο Βραδεμβούργο

1719. Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο , το Αννόβερο και η Σουηδία συνομολόγησαν τη Συνθήκη της Στοκχόλμης. Η Σουηδή βασίλισσα Ούλρικε Ελεονόρα παραχώρησε το Δουκάτο της Βρέμης και το Φέρντεν, στο Ανόβερο με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο σουηδικές Κορώνες. Διαπραγματευτής από την πλευρά της γερμανικής πόλης ήταν ο Βρετανός βασιλιάς, με την ιδιότητά του ως Εκλέκτορας του Αννόβερου.

1759. Στη διάρκεια του επταετούς πολέμου (1754-1763) η ναυμαχία του κόλπου Γκιμπερόν δυτικά του Σεν Ναζαίρ Μεταξύ του γαλλικού και του αγγλικού στόλου που έληξε με αποφασιστική νίκη των Βρετανών.

1780. Κήρυξη πολέμου από τη Βρετανία στην Ολλανδία. Τέταρτος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος.

1815. Υπογράφηκαν οι Συνθήκες για τη Δεύτερη Ειρήνη των Παρισίων.

1818. Ο Σιμόν Μπολιβάρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία .

1825 . Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη «διέσπασε» τον τουρκικό αποκλεισμό και εφοδίασε την φρουρά του Μεσολογγίου με τρόφιμα κι πολεμοφόδια.

1839.Με επιστολή της προς τον Άγγλο Πρόξενο, μια «Επιτροπή Κρητών», που ακόμα δεν έχει αποκτήσει ονοματεπώνυμα ,ζήτησε να γίνει η Κρήτη αγγλικό προτεκτοράτο. Ο «φιλέλληνας» υπουργός λόρδος Πάλμερστον απάντησε: «...εφόσον η Κρήτη ανήκει de facto et de jure στο Σουλτάνο, θα ήταν αδύνατο για τη Μ. Βρετανία να αποσπάσει τη νησο από τη φίλη και σύμμαχο της Τουρκία και να την υπαγάγει στις κτήσεις του Στέμματος».

1872.Στη Θεσσαλονίκη η Κυριακή Πέτκοβα ίδρυσε την εταιρεία γέννησης, που ξεκίνησε την εκπαίδευση των κοριτσιών στη Βουλγαρία.

1910. Άρχισε η επανάσταση στο Μεξικό κατά του Πορφύριο Ντίαζ.

1912.Μετα από τρεις ημέρες μαχών στην Τσατάλτζα στο Βιλαέτι της Κωνσταντινούπολης, που στοίχησαν στις δυο πλευρές  20.000 νεκρούς και τραυματίες άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανωτάτων αρχηγών Βουλγάρων και Τούρκων  για κατάπαυση του πυρός και ο βούλγαρος αρχιστράτηγος Μιχαήλ Σαβόφ και ο Οθωμανός ομόλογός του Ναζίμ Πασά, υπέγραψαν μια ανακωχή, δεκαπέντε ημερών. Οι Σέρβοι κατέλαβαν  το Ελβασάν. Σώμα προσκόπων του Ελληνικού στρατού συγκρούστηκε με Τούρκους  στο χωρίο Βορριάδες  της Ηπείρου.

1914. Η Βουλγαρία διακήρυξε  την ουδετερότητα της στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

 20 Νοέμβριου 1917. Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 324 τανκ, προσέβαλε τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη μεγάλη μάχη με τανκ. Η πρωτοφανής μαζική χρήση τανκ επέτρεψε στους Βρετανούς να σημειώσουν γρήγορη πρόοδο. Λόγω όμως των απωλειών από τις τετράμηνες μάχες στο Υπρ, δεν διέθεταν εφεδρείες για να εκμεταλλευτούν την αρχική τους επιτυχία, με αποτέλεσμα οι γερμανικές δυνάμεις, ενισχυμένες με εφεδρείες, να αντεπιτεθούν και να ανακαταλάβουν το απολεσθέν έδαφος. Στις 20 Νοεμβρίου/3 Δεκεμβρίου 1917, η Κεντρική Ράντα στο Κίεβο με επικεφαλής τον Μιχαίλο Χρουσέφσκι, παρά την αντίδραση των μπολσεβίκων , εξέδωσε διακήρυξη με την οποία καταδικάστηκε η πολιτικά παράνομη ανατροπή της κυβέρνησης Κερένσκι από το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη και ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας .
1918. Ο Σερβικός Στρατός εισήλθε στο Σπλίτ  και εγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους.
1936. Οι Δημοκρατικοί εκτελέσαν τον ηγέτη των Φαλαγγιτών, Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, και τον διαδέχθηκε ο Φρανσίσκο Φράνκο.

1940. Η Ουγγαρία προσυπόγραψε το τριμερές Σύμφωνο του Άξονα. Επίσης προσχώρησε η Σλοβακία. Ο Χίτλερ έστειλε τηλεγράφημα στον Μουσολίνι στο οποίο συνόψιζε τις συνομιλίες με τον Τσιάνο. 
Στο ελληνικό μέτωπο, στις  20 Νοεμβρίου 1940, την 24η ημέρα του Πολέμου,
ο Κοσμάς ετοίμαζε την επίθεση της Ομάδας Κ, και το απόσπασμα Λιούμπα, δεν είχε αποκαταστήσει ακόμα επαφή με τους Ιταλούς. Μόνο η 8η Μεραρχία, υπό τις διαταγές του Κατσιμητρου, συνέχισε την επιθετική της προσπάθεια για την πλήρη απελευθέρωση του πατρίου εδάφους. Την 20η Νοεμβρίου, το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων κατέλαβε τη στενωπό Χάνι Δελβινάκι και το ΙΙ/42 Τάγμα προωθήθηκε βορείως προς Πωγωνιανή. Πιάστηκαν 350 αιχμάλωτοι, 45 μουλάρια
και 4 πυροβόλα και υλικού. Η επίθεση για την ολοκλήρωση της κατάληψης του υψώματος Προφήτης Ηλίας, συνάντησε σθεναρή εχθρική αντίσταση και απέτυχε. Ωστόσο, οι υπόλοιπες μονάδες της Μεραρχίας που ενεργούσαν εκατέρωθεν, κατόρθωσαν με αλλεπάλληλες ενέργειες να κάμψουν την εχθρική αντίσταση και να καταλάβουν την κύρια γραμμή άμυνας του αντιπάλου.

1945. Στη Νυρεμβέργη άρχισε η πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου με κατηγορούμενους 24 στελέχη της Ναζιστικής κυβέρνησης.


1956. Στην Κύπρο σκοτώθηκε   από Άγγλους στη Λεμεσό 16χρονος μαθητής και μαχητής της ΕΟΚΑ  Ανδρέας Βλάμης από το Βουνί. Διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό για την επιβολή συλλογικού προστίμου 35.000 λιρών.

1958 . Στην Κύπρο πέθανε από τα βασανιστήρια στα κρατητήρια Κτήματος, ο 18χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Χριστοφόρου  από την Εμπα. Την ιδία ημέρα σκοτώθηκε  από Βρετανούς ο 45χρονος Δημήτριος Γεωργίου από τις Αρόδες, ενω μετέβαινε προς τον Αγιον Γεώργιον Πέγειας.

1959 . Στη Στοκχόλμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ελβετία υπέγραψαν τη σύμβαση για την ίδρυση της ΕΖΕΣ. (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών). Στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), συγκροτήθηκε η προβλεπόμενη  από τη Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) 

1962 . Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, διέταξε την άρση του αποκλεισμού της Κούβας. 

1964. Το Βατικανό αποφάσισε την απαλλαγή των Εβραίων από την ενοχή για τη σταύρωση του Χριστού.

1967.  Ανακοινώθηκε διορισμός του Παναγιώτη Πιπινέλη ως υπουργού Εξωτερικών , στη θέση του Παύλου  Οικονόμου – Γκούρα. Ο Πιπινελης ήταν υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θεωρούσε ανέφικτη την ένωση και ανεδαφική την πολιτική πυγμής έναντι της Τουρκίας, και πίστευε ότι η παρουσία της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο δεν συνιστούσε στρατηγικό πλεονέκτημα για την Αθήνα αλλά αντίθετα καθιστούσε την Ελλάδα όμηρο της πολιτικής του Μακαρίου.

1975. Απεβίωσε στη Μαδρίτη ο Φρασίνσκο Φράνκο.


1977 Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977, διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής . Ψήφισαν 5.193.891 και η αποχή ήταν 23,20%. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41,84% και έβγαλε 171 βουλευτές 9 λιγότερους από τους 180 που ήθελε ο Καραμανλής για να γίνει πρόεδρος. Ο Αντρέας πήρε 25,34% και το ΠΑΣΟΚ, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΕΔΗΚ του Γεώργιου Μαύρου κατέρρευσε αλλά έβγαλε 16 βουλευτές. Το ορθόδοξο ΚΚΕ πήρε 9,36% και έβγαλε 11 βουλευτές , η Εθνική Παράταξη υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο πήρε 6,82% και εξέλεξε 5 βουλευτές , η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, (ΕΔΑ+ΚΚΕ Εσωτερικού) πήρε 2,72% και έβγαλε 2 βουλευτές , όσους και το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

1979 .Περίπου 200 Σουνίτες κατέλαβαν την Καάμπα στη Μέκκα και έπιασαν   περίπου 6000 ομήρους. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε βοήθεια από τις πακιστανικές ειδικές δυνάμεις για να καταστείλει την εξέγερση. Βιβλική καταστροφή στη δυτική Μακεδονία από νεροποντή.


1980. Στην Κίνα, ξεκίνησε η δίκη της «συμμορίας των τεσσάρων» της χήρας του Προέδρου Μάο που κατηγορήθηκαν για προδοσία και εγκλήματα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. 1966-1976.

1988.Δημοσιευτηκε  το πόρισμα του επιτρόπου στην Τράπεζα Κρήτης, που διαπίστωνε υπεξαίρεση 40 δισεκατομμυρίων δραχμών.

1989. Βελούδινη Επανάσταση.Ο αριθμός των διαδηλωτών στην Πράγα, αυξήθηκε από 200 000 την προηγούμενη ημέρα, σε μισό εκατομμύριο.

1990 . Δολοφονική απόπειρα της 17Ν κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στη Νέα Ερυθραία Αττικής με εκτόξευση ρουκέτας

1991. Στο Βούκοβαρ, ο JNA παρέλαβε περίπου 260 κροάτες παραστρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο και τους μετέφεραν προς το αγρόκτημα Οβτσάρα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη . Για την εκτέλεση τους καταδικάστηκε στη Χάγη ο συνταγματάρχης Μίλε Μρικιτς. Την ίδια μέρα στα Σεπόλια, έγινε συμπλοκή μελών της 17Ν με αστυνομικούς.

1994. Η  αριστερή κυβέρνηση της Αγκόλα και η υποστηριζόμενη από τη Cia UNITA υπέγραψαν το πρωτοκόλλο της Λουζάκα, με το  οποίο έληξε  ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγκόλα.

1995 . Εισήχθη αιφνιδίως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω αναπνευστικού προβλήματος.Ο Λεχ Βαλέσα έχασε  τις εκλογές από τον πρώην κομμουνιστή Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.


2000 Στο Βελιγράδι, η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία.

2001 .Στις γενικές εκλογές στη Δανία οι Σοσιαλδημοκράτες, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια έχασαν την εξουσία.

 2003.Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο  βομβιστικές επιθέσεις, στην Κωνσταντινούπολη στα γραφεία της Τράπεζας  HSBC  και στο βρετανικό προξενείο.

2008 .Το κοινοβούλιο της Σουηδίας επικύρωσε  τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
2018. Μεγάλη επιτυχία της Σερβίας και των Συμμάχων της και μεγάλη αποτυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση της Ιντερπόλ στο Ντουμπάι.
Η προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ απέτυχε. Το αποτέλεσμα του πρωτοφανούς «δεύτερου γύρου», ήταν 68 υπέρ, 51 κατά 16 αποχές. Πριν τη δεύτερη ψηφοφορία ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο επί της διαδικασίας η Ισπανία, το Μαρόκο, η Κύπρος, η Κίνα, η Λευκορωσία, η Ρωσία, η Ναμίμπια, η Βενεζουέλα, το Σουρινάμ, και η Ρουμανία που απέρριψαν την ένταξη της Πρίστινας . Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ήταν 76 ψήφοι υπέρ, 56 κατά και 22 αποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...