29/11/20

Η 29η Νοεμβρίου στην Ιστορία

800. Ο Καρλομάγνος έφτασε στη Ρώμη έχοντας μαζί του τον Πάπα Λέοντα Γ΄ που είχε καταφύγει στον Καρλομάγνο και συγκάλεσε συμβούλιο για την 1η Δεκεμβρίου για να ερευνήσει τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Πάπα.

1226. Ο Λουδοβίκος Θ της Γαλλίας στέφθηκε βασιλιάς στον Καθεδρικό Ναό της Ρεμς.



1314.Πέθανε  στο Φοντενεμπλώ, όπου γεννήθηκε, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ', ο Ωραίος ο οποίος  είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια κυνηγιού δάσος του Αλάτ.


1378, Πέθανε στην Πράγα  ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που λεγόταν  Βεγκέσλαος πριν γίνει Κάρολος.

1516. Ένα έτος μετά την μάχη του Μαριγκνάνο υπογράφηκε η Συνθήκη του Φράιμπουργκ, περισσότερο γνωστή ως η «αιώνια ειρήνη» , μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α' και της Συνομοσπονδίας των ελβετικών καντονιών.

1549 . Στην Ρώμη μετά τον θάνατο του Πάπα Παύλου Γ΄, άρχισαν οι συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Καρδιναλίων για να εκλεγεί νέος Επίσκοπος Ρώμης. Νίκησε Τζιοβάνι ο Μαρία Τσιότσι ντελ Μόντε, στις 7 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. 

1732. Ισχυρότατη  σεισμική δόνηση 10 βαθμών της κλίμακας  στην Ιρπίνια, με επίκεντρο στο Απένινα. Καταστράφηκαν 20 κοινότητες. 2000 νεκροί.  


1780. Πέθανε η αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαρία Θηρεσία,

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπέγραψε το διάταγμα υπέρ των Ουγενότων.


1803. Οι Λευκοί άποικοι στην γαλλική Αϊτή ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

1812. Έληξε η τετραήμερη μάχη του ποταμού Μπερεζίνα.

1822. Οι δύο Αρβανίτες που φρουρούσαν τη Γιουρούς Ντάπια, του Παλαμιδίου βγήκαν τη νύχτα  από το Κάστρο  μαζί με μια γυναίκα, για να μαζέψουν  χόρτα και συνάντησαν το  Δημήτριο Μοσχονησιώτης που περιπολούσε εκείνη την ώρα και τους οδήγησε στον καπετάν Στάϊκο Σταϊκόπουλο. Ο Σταϊκόπουλος έμαθε απ’ αυτούς ότι στο Παλαμήδι είχαν μείνει λίγοι άντρες και ότι οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες είχαν κατέβει στην πόλη και δεν ξαναγύρισαν. Στη συνέχεια σίγουρος ότι οι Αρβανίτες είπαν την αλήθεια κάλεσε και τους άλλους καπεταναίους και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να γίνει το ρεσάλτο στο Παλαμήδι.Την Ίδια ημέρα το «απόσπασμα» Νικηταρά στο οποίο μετείχαν και οι Κρανιδιώτεςυπό τον Παπα Αρσένιο  στο χωρίο Κορτέτσι τον Δελή Αχμέτ μπέη ,Σε αυτήν σκοτώθηκε  ο Παπαρσένιος, ο ήρωας των Δερβενακίων.



1830. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γαλλικής επανάστασης, του Νοέμβριου εκδηλώθηκε στην Πολωνία η εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της Ρωσικής κυριαρχίας. Τα ρωσικά στρατεύματα και ο Μέγας Δούκας Κονσταντίνος υποχώρησε έκπληκτος από την Πολωνία.

1847.
 Συγχώνευση του Βασιλείου της Σαρδηνίας με το Πεδεμόντιο. Το Βασίλειο καθίσταται ενιαίο κράτος, τερματίστηκε η αυτονομία της Σαρδηνίας και καταργηθηκε η θέση του Αντιβασιλέα.


1850. Η Πρωσία συνθηκολόγησε στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία και τη Ρωσία και εγκατάλειψε την αξίωση να αναλάβει την ηγεσία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.


1855. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο, έληξε η πολιορκία του Καρς με την κατάληψη του οθωμανικού φρουρίου από τα ρωσικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Μουράβγιοφ.

1868. Εξέγερση των Κροατών της Ουγγαρίας που διαφωνούσαν με την νομοθεσία περί ιθαγένειας.


1870. κατά τον Γάλλο-πρωσικό Πόλεμο άρχισε η μάχη στο Βιλλιέ του Μάρνη, κοντά στο Παρίσι.


1890. Στην Ιαπωνία, τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα Μέιτζι της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και συνήλθε η πρώτη Δίαιτα.

1908. Ο «Όμιλος Φιλομούσων» της Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε  με την ομάδα νέων «Ολύμπια» και έτσι ιδρύθηκε  ο Μακεδονικός Γυμναστικός Συλλόγος  «Ο Ηρακλής».

1912. Στις 29 Νοεμβρίου/12 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός Στρατός κατέλαβε τις οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων στην Ελεούσα και τον Άγιο Ιωάννη 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. (Το Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι). Στον Δρίσκο σκοτώθηκε ο Λοχαγός  Λορέντσος Μαβίλης που πολεμούσε με τους Γαριβαλδινούς

1916. Οι Κεντρικές Δυνάμεις άρχισαν την επίθεση για την κατάληψη του Βουκουρεστίου.


1940. Το πρωί της 29 Νοεμβρίου το Απόσπασμα Δημοκωστούλα (Ι/36ο Τάγμα συν λόχος και μία πυροβολαρχία) επιτέθηκε στο χωριό Μπαλιμπάρδι, όπου υπήρχε ισχυρή ιταλική αντίσταση. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης και ο Στρατιώτης Βούλγαρης Νικόλαος του Χρήστου. του Θεοχάρους. Το απόσπασμα κατέλαβε και το χωριό Μπαντιλόνγια, και συνέχισε προς τον αυχένα Κιάφε Δεμπέλι στο ύψωμα 1450.
Το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (ΙΙ/5, ΙΙ/36 Τάγματα και μία πυροβολαρχία) κινήθηκε προς Μάλι Μποντορίτ, πέρασε τον ποταμό Λεγκαρίτσα και μέχρι το βράδυ κατόρθωσε, μετά από αγώνα, να καταλάβει το χωριό Μπένια Σκέρι και τα γύρω του υψώματα. Το 5/42 επιτέθηκε στο ύψωμα 669 αλλά αποκρούστηκε. Συνεχίστηκαν οι μάχες στο Μέτωπο του Πόγραδετς. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λευκάδα και τη  Νεμέα της Κορινθίας
1943. Η Δεύτερη Σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ), στη Γιάιτσε , στην οποία συμμετείχαν 142 σύνεδροι, που αποφάσισαν την ίδρυση της Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με ηγέτη τον Τίτο.

1944. Με την εκκένωση της πόλης της Σκόδρας από τη Βέρμαχτ, η Αλβανία «απελευθερώθηκε» από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Παρτιζάνοι μπήκαν στα Τίρανα. Η 29η Νοεμβρίου ήταν η αλβανική εθνική εορτή του Χότζα.

1945. Η τρίτη σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ) στο Βελιγράδι, κατάργησε τη μοναρχία και αποφάσισε την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ).

1947. Με ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε υπέρ της δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη και της διαίρεσης της Παλαιστίνης σε Εβραϊκό και Αραβικό Τομέα.

1963. Ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συγκρότησε την επιτροπή Γουόρεν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.
1964 . Κατά τον επίσημο εορτασμό στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της γέφυρας το 1942 σημειώθηκε έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1965. Ο βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος ανακοίνωσε το λάθος πραξικόπημα. (Του βασιλιά και των στρατηγών). «Ο λαός αηδιάζων θα καταργήσει το Κοινοβούλιο», είπε.

1967. Μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου, την αμερικανική παρέμβαση και τον διορισμό του παλαιού πράκτορα Πιπινέλη ως υπουργού εξωτερικών ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο. Η τυπική συμφωνία Πιπινέλι και Τσαγλαγιαγκίλ για την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, ανακοινώθηκε ενώ ο Σάιρους Βανς βρισκόταν στη Λευκωσία και συνομιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπταντο πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

1974. Η Ελλάδα επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1982. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

1987. Πρόωρες γενικές εκλογές, στην Τουρκία. To «ANAP» του Οζάλ πήρε 36,31% και εξέλεξε 292 βουλευτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό , (SHP) του Ερντάλ Ινονού πήρε 24,74% και έβγαλε 99. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που επανέκαμψε, πήρε 19,1% και εβγαλε 58 βουλευτες.


1990. Στη Βουλγαρία, μετά από γενική απεργία, ο Αντρέι Λουκάνοφ και η κυβέρνηση του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από την κατοχή του Ιράκ.
Στο Ντβόρ να Ούνι της Κροατίας συνελήφθη από τους Κροάτες , ο Ζέλικο Ραζνάνοβιτς Αρκάν, διοικητής σερβικού  παραστρατιωτικού σχηματισμού και οδηγήθηκε στη φυλακή στο Ζάγκρεμπ,  όπου έμεινε  6 μήνες.

1993. Στη Γενεύη, με  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν  και πάλι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην τετραήμερη Διάσκεψη μετείχαν οι  12 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι Πρόεδροι  της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, και οι εκπροσώπους των εμπολέμων στην πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


1994.Σεισμός 5,2 Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα. Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η Ελλάδα άσκησε βέτο στην υπογραφή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά ενέκρινε τη χορήγηση της α΄ δόσης οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και της επίδειξης επιείκειας στο θέμα των φυλακισμένων στελεχών της "Ομόνοιας". Το 52,1% των Νορβηγών τάχθηκε εναντίον της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

2003. Στη Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ψήφισε οκτώ τροπολογίες στο Σύνταγμα της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, οι οποίες αφορούσαν  την άμυνα και το στρατό, και οι οποίες μετέφεραν μεταβίβαζαν  τη διοίκηση του στρατού στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  στο Σεράγεβο.

2006. Έφτασε στο Φανάρι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄


2009. Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία η απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ με εσωκομματικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που πήρε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

2012. Η  Παλαιστινιακή Αρχή έγινε δεκτή  στον ΟΗΕ με 138 ψήφους υπέρ, 41 αποχές και 9 όχι από  το Ισραήλ, το Ναουρού, το Παλάου, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μικρονησία, τον Παναμά, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία και ρις ΗΠΑ

2017. Ο πρώην Κροάτης αξιωματικός Σλόμπονταν Πράλιακ  αυτοκτόνησε μέσα στο το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

2018. Νικήτρια του δεύτερου γύρου των  προεδρικών εκλογών στη Γεωργία  ήταν η Σαλώμη  Ζουραμπισβίλι,.

2019.  Επιθέσεις μουσουλμάνων τρομοκρατών κατά των «Απίστων»  στη Γέφυρα του Λονδίνου Λονδίνο και σε εμπορικό δρόμο της Χάγης με πολλούς τραυματίες,  Στο Λονδίνο και  δυο νεκροί. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε οτι  θα παραιτηθεί έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δύο χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...