9/4/21

9 Απριλίου 1944. Ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας από την Αθήνα προς την Πάτρα. Από τον ΕΛΑΣ και οι εκτέλεση των 29 Ελλήνων από τους Βούλγαρους στη Ροδόπη

Η 9η Απριλίου το 1944, ηταν Κυριακή των Βαίων. Τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στην Ξυλαγανή Ροδόπης, 29 Έλληνες κατοίκους .Τιμούμε την μνήμη τους. Ατσκακανίδης Αθανάσιος Βασιλειάδης Ευστάθιος Βουτσάς Παναγιώτης Γιαμούκης Θεοδόσιος Γουδαλάκης Ιωάννης Δαγτζίδης Ηλίας Δουδουλακάκης Αντώνιος Ζαραβάτης Δήμος Ζγούρας Πέτρος Ζεματόπουλος Στέργιος Καλλίγας Πασχάλης Καραγιαννάκης Δημήτριος Καράκης Γεώργιος Κιουμουρτζής Δημήτριος Κωστόπουλος Νικόλαος Μήλιος Αλέξανδρος Μήλιος Γαβριήλ Μιντίδης Δημήτριος Παπαγιαννίδης Παναγιώτης Παπαδόπουλος Δημήτριος Πυριλίδης Μιχαήλ Σκουταρίδης Αθανάσιος Σκουταρίδης Νικόλαος Τσατλάκης Δημήτριος Τσατλάκης Κωνσταντίνος Τσερκέζης Νικόλαος Τσομπανόπουλος Παναγιώτης Χαμαλίδης Λάζαρος Χαμαλίδης Πέτρος .
 Στην Πελοπόννησο , οι ΕΛΑΣίτες προκάλεσαν τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας από την Αθήνα προς την Πάτρα. (Είχαν ανατινάξει ένα κομμάτι από τις γραμμές).
 Ο εκτροχιασμός έγινε ανάμεσα στα χωριά Δερβένι και Πεταλού Κορινθίας. Στο τρένο μαζί με τους επιβάτες ταξίδευαν και 44 αστυνομικοί που είχαν αποφοιτήσει από τη σχολή στην Αθήνα, και πήγαιναν για να αναλάβουν υπηρεσία στα τμήματα της Πάτρας και της Κέρκυρας. 
 Και οι 44 συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ. Ξεκίνησαν από το σημείο του εκτροχιασμού, πέρασαν από τα χωριά Πεταλού, Ροζενά, Κουμαριάς και μετά από πορεία 5 ωρών έφτασαν στην Ευρωστίνα (Ζάχολη). 
 Επειδή 6 τραυματίες δεν μπορούσαν να ακολουθούν και καθυστερούσαν την κίνηση ανταρτών, εκτελέστηκαν αμέσως μόλις η φάλαγγα άφησε πίσω της την Ευρωστίνα.
 Οι εκτελεσθέντες στην Ζάχολη ήσαν : Αγγελόπουλος Γεώργιος χωροφύλακας Δημακόπουλος Παναγιώτης αστυφύλακας ,Μουντούρος Σπυρίδων αρχιφύλακας Παπαδημητρόπουλος Νικόλαος αρχιφύλακας,Σιδέρης Γεώργιος αστυφύλακας Σταματόπουλος Γρηγόρης αστυφύλακας. 
Οι υπόλοιποι συνέχισαν την πορεία προς Σαραντάπηχο, Γκούρα. 
 Οι 37 από τους άλλους 38 αστυφύλακες, εκτελέστηκαν την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 1944 στη θέση «Σωληνάρι» του χωριού Δεχούνι Αχαΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία.  Καταλείφθηκαν η Λάρισ...