23/11/21

Η Χαρά της Νίκης. 27η ημέρα του Πολέμου . Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940

 Η "Καθημερινή" έγραφε στην πρώτη σελίδα της  ."Περιφανής θρίαμβος των ελληνικών όπλων. Η Κορυτσά κατελήφθη χθες υπό του προελαύνοντος ελληνικού στρατού. Ο λαός της πόλεως υπεδέχθη μετ' ενθουσιωδών εκδηλώσεων τους ελευθερωτάς".

Ο Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιο του στις 23 Νοεμβρίου. «Η χαρά της νίκης». 
 
Ο (σώφρων) Παπάγος, δεν βιαζόταν να κυνηγήσει τους Ιταλούς και δεν επέτρεψε στο Γ΄ Σώμα Στρατού να καταδιώξει τον υποχωρούντα εχθρό. 
Η εντολή που δόθηκε ήταν να εξασφαλιστούν τα κατεχόμενα εδάφη με εγκατάσταση των μονάδων στα βορειοδυτικά κράσπεδα της Μόροβας. 
 
Η 9η Μεραρχία προώθησε την Ομάδα Αναγνωρίσεως Ιππικού προς τη Μοσχόπολη και τη λίμνη Μαλίκη, για να διαπιστώσει αν υπήρχε εχθρός στις περιοχές αυτές. Η Ομάδα ανέφερε ότι ουδεμία επαφή έλαβε μετά του εχθρού. 

Δυτικά, η VIII Μεραρχία το βράδυ της 23 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε την κατάληψη της στενωπού Χάνι Δελβινάκι. Παρά λίγο μάλιστα να αιχμαλωτιστεί και ο Διοικητής της Μεραρχίας Φερράρα, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει (αφού το κατέστρεψε) το όχημά του και να υποχωρήσει πεζοπορώντας. 
Η Μεραρχία Ιππικού που την τη νύχτα 21/22 διήλθε  από τις πηγές  του ποταμού Σαρανταπόρου στις 23 Νοεμβρίου κατέλαβε το χωριό Τσάρσοβα και την περιοχή Ραντάχοβα δυτικά του Λεσκοβίκι. Την ίδια ημέρα αποκαταστάθηκε η γέφυρα Μπουραζάνι και άρχισε ηεπικοινωνία  με οχήματα από τα Ιωάννινα προς την Κόνιτσα. Ο εχθρός τελικά συμπτύχθηκε σε μία τοποθεσία 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρεμετής. Το Α΄ ΣΣ είχε αποκαταστήσει το εθνικό έδαφος έχοντας ως απώλειες πάνω από 600 νεκρούς και τραυματίες, με τις περισσότερες να είναι της VIII Μεραρχίας.

Το 36ο Σύνταγμα Πεζικού υπήχθη στο Β΄ Σώμα Στρατού ως Απόσπασμα Δημοκωστούλα και συνέχισε την καταδίωξη των Ιταλών. Σε μάχη στο στο Ζάβροχο 23 χλμ από το Καλπάκι και 16 χλμ. Βορειοανατολικά της Κακαβιάς σκοτώθηκαν , ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Βασίλειος Παπαναγιώτου του Κωνσταντίνου και ο Δεκανέας, Σκούρας Ιωάννης του Ευαγγέλου. 
 
-Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και την Κέρκυρα.

 - Ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση στην Ελευσίνα δύο επιπλέον μοιρών βρετανικών καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών της 80ης και 211ης.
 
- Τη νύχτα της 23ης Νοεμβρίου η Στρατιωτική διοίκηση της Κέρκυρα έστειλε απέναντι στην Σαγιάδα τον λόχο Λατζίδη από 213 επιστρατευμένους και 5 αξιωματικούς. Οι Ιταλοί βρισκόντουσαν ακόμα στην Μουργκάνα. 

-Το απόσπασμα Λιούμπα , που είχε υπαχθεί στο Α Σώμα, ακόμα δεν είχε επαφή με τους Ιταλούς . Έφτασε στα όρη του Τσαμαντά, στις 26 Νοεμβρίου. 
 
Στις 23/11/1940 το 6ο Σ.Π. Κορίνθου που είχε επιβιβαστεί σε πλοία τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου και είχε από αποβιβαστεί το πρωί της 1ης Νοεμβρίου στο Μεσολόγγι, βαδίζοντας νυχθημερόν με τρόφιμα πορείας και μεταφέροντας τον βαρύ οπλισμό είχε φθάσει κοντά στα Ιωάννινα έχοντας διανύσει 350 χιλιόμετρα πεζοπορώντας υπό βροχή και με επιθέσεις των ιταλικών αεροπλάνων. Περίπου στο ίδιο ύψος ήταν το 12ο Σ.Π. Πατρών που πεζοπορούσε προς το μέτωπο από το Ριο. 

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ρουμανία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο, και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Άξονα φοβούμενη τη Σοβιετική απειλή. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, ενημέρωσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις του Μουσολίνι στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. 

 Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του στις 23 Νοεμβρίου: «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.». Αντιδράσεις από ποιόν και γιατί; Είτε από τον βασιλιά είτε από τους Άγγλους, αλλά γιατί ανησυχούσε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

κουκαμπουρα είπε...

ο χατζαρας ζει το δικο του '40ς ρετρο
ετος 2021.

Τα Χριστούγεννα του 1940. 25η Δεκεμβρίου.59η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου.

  25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα.  Ο Παπάγος, ο Κα...